РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Що відбувається з будівельним ринком під час карантину

Як будівельний ринок відреагував на карантин сьогодні і який прогноз розвитку подій
7924 05.05.2020 в 09:15



Що відбувається на будівельному ринку під час карантину


Всі підбадьорливі поради під час карантину «зібратися, мобілізуватися, перебудувати, спростити» — чудові, але кожна галузь має свою специфіку, повідомляє відомий забудовник.

У житловому будівництві головне — дотримання безперервності процесу. Якщо зупинити будівництво, на його повторний старт буде потрібно тримісячний бюджет об'єкта. А клієнт дуже чутливо реагує на динаміку будівництва. І реагує гривнею.

Адже за відсутності доступних кредитів для бізнесу або дієвих державних програм основним двигуном будівельного ринку залишається простий український громадянин. Тому падіння продажів — жорстка криза, яку будівельні компанії переживають болісно. Ті, що більші, звичайно, в такій ситуації почуваються трохи краще, оскільки є сформовані заздалегідь резерви, більше можливостей заощадити на оптових закупівлях будматеріалів, довша відстрочка платежу. А ось тим, що трохи менші, доводиться сутужно.

Карантин перевів будбізнес у нову реальність, новий вид кризи, і не відразу всі змогли швидко зорієнтуватися, як діяти в обставинах, що склалися.

Рынок первичной недвижимости ждет кардинальное изменение спроса. В чем причина

Прості цифри в перші два тижні карантину: зниження відвідування відділів продажів на 70%, відвідування сайтів забудовників — на 50%. Навіть більше, якщо судити за запитами в Google, то інтерес до нерухомості просів загалом. Думки людей були зайняті зовсім іншим. Але хочеш вижити — шукай рішення. І вони знайшлися: онлайн-консультування, прямі включення з будівництв, новий функціонал сайтів і запуск мобільних застосунків — все, щоб полегшити клієнту процес вибору квартири, не виходячи з дому. Хтось швидше, хтось повільніше, але кожен з девелоперів намацав свої інструменти, які виявилися ефективними.

Додатковим фактором нестабільності був і курс валют, який скакав. Адже як низький, так і високий курс — проблема. Покупці, які мають заощадження в доларах, стежать, коли курс почне рости, але частина з них чекає максимальних показників і реально наважується на купівлю, коли курс знову починає відкочуватися. Здешевлення ж гривні штовхає до запланованої купівлі квартири тих, у кого заощадження в національній валюті, — вони розуміють, що накопиченого може не вистачити, адже зростання курсу потім потягне за собою підвищення ціни на квадратні метри.

Зараз курс зупинився. Перша карантинна паніка спала. А забудовники запропонували нові інструменти вибору і вигідні акції. Тому ринок починає оживати. Якщо судити за кількістю укладених договорів, то сьогодні можна говорити про «середню температуру по лікарні» приблизно в 60% у порівнянні з докарантинним періодом, і цифри поки повільно, але зростатимуть. Люди вже розуміють, що зниження цін, на яке всі розраховують у кризи, не відбудеться — рентабельність будівництва житла давно не така, щоб сильно дисконтувати.

Навпаки, зростання курсу долара завжди тягне зростання вартості будматеріалів, а за ним тягнеться і ціна квадратного метра. І навіть за відносно стабільного курсу валют у 2019 році ціна на квартири в Києві виросла на 8%. А за перший квартал 2020 року — ще на 5%.

Застройщики обещают сдерживать цены еще 1-2 месяца. Как изменятся стоимость жилья?

Намагаючись утримати клієнтів, багато забудовників з початком зростання курсу долара зафіксували ціну на квартири за курсом 24,8–25,5 грн/$. На це відреагували професійні інвестори, які завжди тримають руку на пульсі і купують нерухомість як інвестицію. Вони отримали можливість купити квартири фактично з додатковою знижкою 10%, розуміючи, що криза — це період вигідних пропозицій.

Але оживає інтерес і тих, хто шукає житло для себе. Адже купівля квартири — довге рішення, і навіть у Новий рік люди думають про це. Ось цікаві цифри. Якщо 1 січня відвідуваність сайту і кількість звернень падає вдвічі, але не просідає зовсім, то вже другого січня ми фіксуємо втричі більше користувачів і дзвінків.

Тож потреба в житлі все одно залишається для українців однією з базових. Володіти власною квартирою прагнуть у будь-які часи, і якщо забудовник на час карантину полегшив процес її придбання, то він знайде своїх клієнтів. Можна прогнозувати, що якщо не буде додаткових обмежень від влади і зростання захворюваності вдасться утримати, то вже в третьому кварталі ринок нерухомості почне набирати обертів. 

Зверніть увагу УВАГА! ОПИТУВАННЯ щодо впливу карантину на роботу виробників будівельних матеріалів та їх розповсюджувачів


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"
  

Источник: nv
 
 
Интересные новости:
04.05.2020
2702
Ремонт и строительство дорог дают не только очевидные выгоды для автомобилистов, но и - мультплициру...
04.05.2020
24122
Строительные материалы на складах пока есть, но новые не производят из-за карантина...
10.08.2020
1565
Проектирование, строительство и производство строительных материалов играют жизненно важную роль в в...