РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.397 EUR: 42.336
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.397
EUR 40.000 41.000 42.336
USD 39.300 39.830 39.397
EUR 42.300 42.900 42.336
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Реформа житлової політики: хто і як ухвалюватиме рішення про надання житла тим, хто цього потребує

В якій би точці України громадянин або його родина не знаходилась, за допомогою е-системи вони можуть скористатися інформацією, де є вільні приміщення житлового фонду
2776 26.04.2024 в 08:37


Реформа житлової
політики

Вирішувати, кому з громадян найбільше підходить той чи інший варіант розв’язання житлового питання, буде спеціальна е-система, а не чиновники. А практику приватизації службового житла планують скасувати. Ці та інші норми, правила і нововведення передбачає нове законодавство щодо житлової політики – відповідний законопроєкт планують зареєструвати протягом двох місяців.

Про це під час третьої сесії публічних консультацій, присвячених удосконаленню законопроєкту «Про основні засади житлової політики» повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

За її словами, згідно з напрацюваннями законопроєкту, основним антикорупційним запобіжником у вирішенні житлового питання за допомогою запропонованих державою механізмів буде запуск Єдиної інформаційно-аналітичної житлової системи. З її допомогою все відбуватиметься не в паперовій, а в цифровій площині і без втручання чиновників.

Суть е-системи наступна: громадянин самостійно вноситиме свої дані в систему і вона запропонує йому на вибір декілька варіантів. Він обиратиме, що йому підходить – або соціальна оренда, або службове житло для відповідних категорій населення, або фінансово-кредитні механізми, щоб побудувати житло, або набуття права власності на нього.

«В якій би точці України громадянин або його родина не знаходилась, за допомогою е-системи вони можуть скористатися інформацією, де є вільні приміщення житлового фонду. Вона буде враховувати інформацію про особу, рівень доходів, житло у власності, наприклад, на окупованих територіях і відповідно потребу у орендному житлі. Е-система буде враховувати і соціальний статус – пріоритет у наданні житла матимуть особи з інвалідністю, непрацездатні, ВПО та інші», – зазначила парламентарка.

Вона пояснила, що з урахуванням всього цього е-система повинна одразу надати рекомендації – місто розташування відповідних приміщень і яким механізмом людина або родина може скористатися – соціальне житло, службове, а також фінансово-кредитні механізми у разі, якщо її доходи дозволяють скористатися цим правом.

За словами Шуляк з моменту вступу у силу закону «Про основні засади житлового політики» на впровадження інформаційної системи виділяється 6 місяців.

Очільниця партії «Слуга Народу» також повідомила, що інший важливий аспект, який врегулює реалізація нової житлової політики – припинення приватизації службового житла. Вона зазначила – на службове житло матимуть право працівники бюджетної сфери, військові, правоохоронці. Але таке житло не можна буде приватизувати. Більше того, в законопроєкті передбачена норма, що через рік після його вступу в силу приватизацію службового житла планується скасувати – його передача у приватну власність унеможливлює існування державного і комунального житлового фонду, з якого житло надаватиметься для тимчасового використання тим, хто цього потребуватиме.

«Діючий житловий кодекс безнадійно застарілий і неефективний, він розроблявся ще у 1983 році та зовсім не відповідає нинішнім реаліям. Також потрібно врахувати, що закон про приватизацію, який розраховувався на тих, хто потребував покращення житлових умов, був прийнятий у 1998 році, відповідно ціна квадратного метра житла актуальна саме для того періоду – 18 копійок за квадратний метр. Як результат – приватизація відбулася саме за цими цінами. Тому останні 30 років ми приватизували незрозуміло за який рахунок побудоване житло. Це призвело до того, що в нас сьогодні це 98% житлового фонду сьогодні у приватній власності», – зазначила народна депутатка.

За її словами, поширеною була і практика приватизації службового житла, користуватися яким громадянин мав право лише на період своєї служби. Це стало проблемою, адже держава не повинна фінансувати отримання житла для його передачі у приватну власність. Натомість, зазначила Шуляк, соціальне житло має в першу чергу бути розраховане на соціально незахищені верстви населення, які потребують покращення житлових умов.

«В цьому полягає одна з головних відмінностей України від країн ЄС в сфері житлового законодавства – те, що через приватизацію у нас 98% житлового фонду знаходиться у приватній власності. В ЄС такого не було, там не передавали свої житлові активи у приватну власність, тому їм є чим оператувати, а нам – майже ні», – зауважила Шуляк.

Народна депутатка також наголосила, що оскільки практику приватизації службового житла скасують через рік з моменту вступу в силу відповідного закону, у мешканців комунального і службового житла є час, щоб цим правом скористатись. Саме для цього в законопроєкті і прописали такий тривалий перехідний період, підсумувала Шуляк.


Цікаво про будівництво:
 Система збору дощової води та покрівля від Ruukki – комплексне рішення для будівництва


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: sluga-narodu
 
 
Интересные новости:
26.04.2024
3038
Рішення пов'язане з відновленням фінансової допомоги з боку Євросоюзу та Сполучених Штатів ...
26.04.2024
1862
Метою законопроєкту №9630 є впорядкування системи кваліфікації та створення Єдиного реєстр...
25.04.2024
4999
В університеті штату Мен було представлено найбільший у світі 3D-принтер, який у...
06.05.2024
2948
Потреба роботодавців у кваліфікованих кадрах на тлі пожвавлення економічної активності стимулюватиме...
03.05.2024
1625
Після масштабного падіння майже на 30% у 2022 році торік економіка України вже демонструвала зростан...
03.05.2024
2771
Портал спрощує процедуру укладання різних видів договорів, погодження замовлень на перевезення, обмі...