РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Андрій Озейчук: про захоплення, мрії та професійний розвиток

Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, голова ради директорів Українського Центру Сталевого Будівництва розповідає про цікаві моменти з професійного та особистого  життя.
3372 18.03.2024 в 05:25


Навчання завдовжки життя

Першу вищу освіту я здобув в КНУБА за спеціальністю «Інженер будівельник-технолог», а другу, вже управлінську, в МІМ за напрямом «Бізнес-адміністрування (MBA)». Перша дає змогу глибоко розуміти будівельні процеси, а друга – ефективно керувати проєктами та створювати професійні команди.

Для мене дуже близька концепція безперервної освіти – коли людина вчиться все життя. Таке навчання не обов’язково має бути пов’язаним із професійною діяльністю. У різні часи я навчався керуванню літаком, стрибкам з парашутом, жонглюванню, балансборду, екстремальному велодрайву та багато чому іншому.



Слеклайн та інновації

У майбутньому для особистого розвитку я планую навчитися слеклайну – ходити по натягнутім стропі, що розвиває координацію. А у професійному напрямі прагну більше вивчати перспективні будівельні технології та впроваджувати їх в Україні. У Rauta ми завжди стежимо за сучасними тенденціями, щоб бути новаторами в будівництві. Лише під час повномасштабного вторгнення ми впровадили ряд унікальних для українського ринку рішень, серед яких: безкаркасні будинки з сендвіч-панелей, що зводяться за лічені дні, та огороджувальні конструкції з сендвіч-панелей для багатоповерхового житлового будівництва, що дає змогу девелоперу отримати приблизно 5% додаткової площі для продажу.
 

Робота з в’язнями

На третьому курсі будівельного вишу я проходив виробничу практику на одному з київських заводів з виготовлення залізобетонних конструкцій. Наша команда з 5 студентів працювала разом з декількома в’язнями, які проходили на підприємстві виправні роботи. Вони часто робили шкоду, перекушуючи арматуру в панелях, тому ми мусили постійно контролювати цілісність каркасів і замінювати арматуру в місцях пошкоджень. Я працював на одній з найскладніших ділянок – на вібрувальній платформі, де лопатою вирівнював поверхню бетону після укладання. Відверто кажучи, то була досить важка фізична праця і тоді я почав розвиватися в управлінні будівельними проєктами.

Улюблена справа як спосіб життя

Для мене робота – це насамперед багато улюблених справ і цікавих людей поруч, тому переважну більшість часу я присвячую розв’язанню бізнес-завдань. Мені дуже імпонує вислів Конфуція: «Знайдіть свою улюблену справу, й вам більше не доведеться працювати жодного дня в житті».

Як правило, мій робочий день починається ще до сніданку й закінчується майже тоді, коли лягаю спати. У вихідні дні весь час, що не зайнятий особистими справами, я також присвячую розвиткові бізнесу. Зазвичай неділя – це день маркетингу, коли можна креативити та створювати напрацювання для майбутніх проєктів.

Відчуття поза часом

Здебільшого я добре контролюю час та знаю тайм-менеджмент. Проте іноді на нарадах, коли вирішуємо складні робочі завдання, відчуття часу втрачається. Цікаві питання можуть так захоплювати, що нарада тривалістю цілий день може промайнути немов за годину.

Нові нейронні зв’язки

Для мене найкращий відпочинок – це зміна діяльності. Задля підтримання високої ефективності роботи мозку я регулярно граю в сквош та жонглюю. Ці захоплення чудово поєднують фізичне навантаження та мозкову діяльність, що допомагає підтримувати гарну фізичну форму і призводить до формування нових нейронних зв'язків у мозку.



Веловуйки

Мені дуже імпонує активний відпочинок, тому рідкісні відпустки проводжу з користю для розвитку та здоров’я. Одним з улюблених видів відпочинку є поїздки на велосипеді. Якщо катання поєднується з цікавою подорожжю новими місцями в Україні або за кордоном, то це в рази цікавіше, тому я частий учасник заїздів «Веловуйків». Такі подорожі дають змогу відвідувати надзвичайно захопливі місця, які майже неможливо побачити, якщо приїздиш до країни як пересічний турист. Наприклад, в останній подорожі до Південної Африки ми проїхали на велосипеді приблизно 500 км, серед яких був наймальовничіший у моєму житті маршрут. Це була 5-кілометрова подорож білосніжним пляжем з безліччю гарних птахів та узбережної живності. З одного боку маршруту простирався мальовничий океан, а з другого – дикі джунглі.



Захоплення тривалістю 40 років

Ще з 6-річного віку моїми хобі є нумізматика і боністика. Я полюбляю колекціонувати монети і банкноти, особливо незвичні. У моїй колекції є повний набір українських монет із зображенням будівель, який налічує понад 150 екземплярів. Також із цікавого є монета з Чаду завтовшки аж 12 мм, долар з Фіджі у формі кришки від пляшки Coca-Cola та багато інших рідкісних монет. З найцікавіших банкнот можна зазначити купюру номіналом 100 трильйонів зімбабвійських доларів.



Перші кроки у власному бізнесі

У 2014 році фінський концерн Ruukki через початок війни в Україні вирішив припинити в нашій країні роботу напряму комерційного будівництва. Саме тоді, відчуваючи потенціал розвитку цього напряму, постала ідея створити компанію Rauta, яка згодом стала ексклюзивним постачальником до України продукції Ruukki комерційного призначення. Для мене було важливо зберегти команду професіоналів, які мають великий досвід у комерційному будівництві. За 10 років роботи команда Rauta виросла вп’ятеро, проте кістяк офісних співробітників досі становлять фахівці з досвідом роботи в Ruukki.

Бізнес Rauta постійно розвивається. Якщо раніше Rauta виконувала лише постачання матеріалів та проєктування і монтаж будівель, то з 2019 року компанія успішно надає послуги генерального підряду та виконує функції служби замовника.

Ще одна компанія, в якій я є співзасновником, також була створена внаслідок змін на будівельному ринку в 2014 році. Робота в асоціації УЦСБ показала, що для збільшення конкурентоспроможності сталевого будівництва ринок потребує якісних вогнезахисних матеріалів за доступну ціну. Тому в 2015 році разом з командою висококваліфікованих фахівців у галузі пожежної безпеки ми створили компанію Kovlar – українського виробника вогнезахисних матеріалів. Сьогодні Kovlar є лідером ринку і займає 99% сегменту вогнезахисних штукатурок та близько 60% сегменту вогнезахисних фарб.

Як урятувати партнера за мільйон

У 2015 році у Rauta був клієнт з великим замовленням, який під час будівництва повідомив про неможливість здійснення доплати за договором. Через фінансові труднощі компанія клієнта потрапила у безвихідь. Перший варіант полягав у тому, щоб заплатити нам і збанкрутувати через неможливість добудувати об’єкт. Другий – не заплатити нам, а натомість виплатити борги з зарплати своїм співробітникам і закритися через зрив контракту, за яким без оплати продукцію неможливо було поставити. Ми пішли назустріч клієнтові та зробили значну знижку, недоотримавши 1,2 млн грн прибутку, проте врятували бізнес давнього партнера та успішно закінчили спільний будівельний проєкт.

Рейдери та страйки

В процесі роботи над першим проєктом, в якому Rauta виконувала генпідряд і функції служби замовника – реконструкцією однієї з найстаровинніших житлових будівель Києва, ми постали перед проблемою нападів недоброзичливих сусідів, які чинили всілякі перепони для втілення проєкту: здійснювали рейдерські захоплення, організовували «тітушок» та страйки псевдоактивістів, подавали безпідставні звинувачення до прокуратури тощо.

Урешті-решт ми успішно вистояли під незаконним тиском на бізнес та продовжили розвивати проєкт. Ключовими чинниками успіху нашої перемоги стало вміння створювати ефективні антикризові команди, а також знаходити сильні аргументи у переговорах із рейдерами та корумпованими чиновниками.

Реалізовані об’єкти як найбільша гордість

Будівельники жартують, що першу хату треба побудувати для ворога, другу – для друга, а третю – собі. Це означає, що кожен наступний будинок стає кращим за попередній, а будівельник вчиться на своєму досвіді.

Моєю першою гордістю став власний будинок, у зведення якого я вклав усі свої знання, мрії та сили. У процесі втілення проєкту я одночасно був архітектором, інженером і дизайнером. За 27 років роботи у будівництві з моєю участю було реалізовано багато цікавих об’єктів, якими можна пишатися. Працюючи над дедалі складнішими проєктами, розумієш, що хай яким цікавим буде поточний об’єкт будівництва, завтра може з’явитися ще захопливіший, який стане найбільшою гордістю.



Робота під час повномасштабного вторгнення

24 лютого 2022 року, з турботою про безпеку співробітників, Rauta призупинила виконання будівельних робіт на всіх об’єктах, а офісні працівники були переведені в режим дистанційної роботи з повним збереженням заробітної плати та продовжили працювати над поточними і новими проєктами.

Для команди Rauta війна стала викликом, але ми швидко зрозуміли, що мусимо робити все належне для допомоги країні, сплачуючи податки, та піклуватися про співробітників, забезпечуючи їх роботою. Тому ми продовжили працювати в межах можливостей кожного співробітника залежно від регіону, а вже від початку квітня 2023 року відновили роботу на всіх будівельних майданчиках.

У 2022 році, під час повномасштабного вторгнення, Rauta у 2,5 рази збільшила обсяг виконання будівельних робіт порівняно з попереднім роком. Передусім це відбулося завдяки довірі поточних клієнтів до компанії, а також запуску нових проєктів з відбудови зруйнованих об’єктів у Києві, Бучі, Чернігові та Одесі.

Критерії успішної компанії

Для того, щоби стати успішною компанією, не обов’язково бути великою за доходом або кількістю співробітників. Успішна компанія – це коли її роботою задоволені клієнти, співробітники і власники. У Rauta ми якісно робимо улюблену справу, тому чимраз більше клієнтів нам довіряють, а бізнес зростає та розвивається.



Джерело: Rauta
 
 
 
 
Интересные новости:
20.09.2023
4529
Олена Шуляк розповіла, що реально організувати вже у найближчій перспективі, а які завдання можна ре...
01.09.2023
2403
Виконавчий директор КБУ розповів про ключові завдання та найближчі плани найбільшого галузевого об'є...