РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Олена Шуляк розповіла про впровадження європейських правил у будівництво, боротьбу з корупцією та відбудову

Олена Шуляк розповіла, що реально організувати вже у найближчій перспективі, а які завдання можна реалізувати лише після перемоги у війні
4529 20.09.2023 в 08:30


Повоєнну відбудову України необхідно організувати та проводити за європейськими стандартами. Тобто, країна має стати «зеленою», інклюзивною, з ергономічною архітектурою та інфраструктурою. Саме на це сподівається більшість громадян. І не лише вони – у переформатуванні підходів зацікавлені й зарубіжні партнери та донори, які виділяють значні кошти на відновлення зруйнованих міст. Саме тому міжнародні кредитори вже зараз замислюються над формами контролю того, як і на що витрачаються виділені гроші. Одне із завдань при розробці концепції відбудови – уникнути типової «радянщини», але й не забудувати все хмарочосами без супутньої інфраструктури. Як утримати цей баланс? Про це та низку інших нагальних проблем, а також про нові законодавчі ініціативи в будівельній галузі розповіла Олена Шуляк – голова Комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 


Відбудова по-європейськи

Українці очікують, що відбудова України відбуватиметься за європейськими правилами. Чи так це?

– У нас немає іншого шляху. Ми повинні не просто використовувати європейські правила, а той євроінтеграційний курс, якого дотримуємося вже тривалий період часу.

У перший воєнний рік ми ухвалили низку законів, пов’язаних із тим, щоби змінювати правила, які існували у сфері будівництва. Наприклад, євроінтеграційний закон, що стосується мінімальних вимог до енергоефективності для будівель і споруд. Це говорить про те, що ми будемо використовувати стандарти та практики, які застосовуються в ЄС у процесі модернізації чи нового будівництва.

Також ми ухвалили й почали імплементацію 305 європейського регламенту – це один з перших кроків до промислового безвізу.

Якщо коротко, то це своєрідний регламент прямої дії, який безпосередньо впливає на будівельну індустрію, зазначаючи купу конкретних вимог щодо виробів. Суть у тому, щоб матеріали наших виробників відповідали всім стандартам, нормам та характеристикам ЄС. Ці дані щодо виробів мають міститися у відкритому доступі, що допоможе унеможливити використання низькопробних матеріалів та фальсифікату.

Якби не повномасштабна війна, 305-й регламент почав би діяти з 1 січня 2023. Але зараз ми перенесли його на 2025 рік, бо слід організувати мережу сучасних лабораторій, відкрити центри оцінки відповідності тощо. Сподіваємося, за цей час зробимо всі організаційні речі, і 305 регламент в Україні запрацює повноцінно.

Перші кроки в цьому напрямку робляться вже сьогодні. Нещодавно ми спільно з Міністерством відновлення і Міністерством цифрової трансформації відкрили е-кабінет виробника будівельної продукції в Єдиній державній електронній системі в сфері будівництва. І зараз всі виробники будпродукції можуть (за бажанням) вже публікувати всю характеристику своєї продукції.

Вважаємо, що це повинен бути один із принципів, який діє при сучасній відбудові, – відкритість та прозорість. Щоб можна було побачити, яка це продукція, де виготовляється і з якими характеристиками. Аби все можна було перевірити через механізм ринкового нагляду та механізми, напрацьовані Спілкою споживачів тощо. Щоб в Україні виготовлялися і використовувалися виключно якісні сучасні матеріали.

Нещодавно в парламенті ми заборонили використання азбесту. І сподіваємося, що питання неякісних шкідливих матеріалів при відбудові взагалі не стоятиме.

Якщо говорити про нові стандарти відбудови – одним із напрочуд важливих буде стандарт безпеки.

Сьогодні ми вимушені переглянути всю систему цивільного захисту і максимально використовувати споруди подвійного призначення (паркінги, підвальні й цокольні приміщення, будівлі спортивного призначення), щоб максимально захистити людей під час атак росії. Звісно, ми приділяємо велику увагу принципам безбарʼєрності та інклюзивності – для ЄС ці питання є нормою, а ми рухаємося в цьому напрямку не такими швидкими темпами, як хотілося б. Але євроінтеграційні процеси, які зараз проходять в Україні, допоможуть цим принципам стати реаліями якомога скоріше.


Як децентралізація «ліквідовує» корупцію

Коли кажуть про європейські правила, то розуміють: йдеться про відсутність корупції, гарні містобудівні рішення, енергозбереження, інклюзивність, тощо. А що у нас відбувається з кожним із цих з пунктів?

– У нас є страшний зовнішній ворог – росія, і не менш загрозливий внутрішній – корупція. Якщо говорити про будівельну галузь, то корупція завжди її супроводжувала. Тому один із перших законів мого авторства, який підтриманий Президентом Володимиром Зеленським як невідкладний – закон про створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Ми з командою вважаємо, що ті цифрові інструменти, які сьогодні запроваджуємо у сфері будівництва, дозволять мінімізувати ризики корупції.

За цей час ми створили:

  • е-систему в сфері будівництва;
  • е-реєстр пошкодженого та зруйнованого майна (зараз компенсації, що надаються громадянам, у яких пошкоджене чи зруйноване житло – нараховуються зі 100% використанням цифрових інструментів).

А ще у Лондоні команда Міністерства відновлення презентувала цифрову платформу DREAM, що розроблена за принципом «всі бачать все». Громади вноситимуть до неї інформацію про всі проєкти стосовно відбудови. DREAM інтегрується і в електронну систему ЄДЕССБ, і в реєстр пошкодженого/зруйнованого майна, і в Prozorro.

Тобто усі цифрові реєстри і новостворена платформа співпрацюють та обмінюються інформацією, щоб, з одного боку, максимально показати, що все прозоро і підзвітно, тому приховати якісь порушення буде вкрай важко. А з іншого – поєднати між собою всіх стейкхолдерів: громади з донорами, центральну виконавчу владу з місцевою, громадськість з органами місцевого самоврядування.

Відбудова та відновлення не за зачиненими дверима, а спільними зусиллями, коли кожен може долучитися та простежити вектор змін і розвитку, – це, на мою думку, вкрай важливо.

Другий напрям, де намагаємося активно рухатися – це зробити так, щоби послуги, які сьогодні надає держава, надавалися максимально без залучення чиновника. Прагнемо, щоб чиновники на різних рівнях – центральному, місцевому,– не втручалися в процеси у ручному режимі, а послуги надавалися автоматично. Вже є досвід надання різних послуг Через «Дію», коли не треба збирати довідки та стояти годинами в черзі під кабінетом.

Я чую дивну тезу, мовляв, цифровізація «вбиває» децентралізацію. Це хибне твердження. Цифровізація «вбиває» перш за все корупцію

І якщо в результаті децентралізації була децентралізована корупція, то цифровізація таку децентралізовану корупцію обов’язково знищить. Тому прагну, щоб на законодавчому рівні максимально працювали цифрові інструменти, а особливо це відбувалося у сфері будівництва і в контексті відновлення країни.


Про подальшу долю будівельного сміття від зруйнованих міст

Мушу наголосити на ще одному – на питанні «зеленого відновлення». Зокрема, що робити з будівельним сміттям, яке накопичилось на наших територіях.  Наприклад, тільки у Бучанському районі маємо 2 млн т будівельного сміття (за попередніми підрахунками і тільки в житловому секторі). Якщо говорити про Харків та область – це десятки мільйонів тонн. Тому питання переробки будсміття, використання його в дорожньому господарстві/цивільному будівництві та вивчення найкращого досвіду різних країн – це для України надзавдання.  І зараз ми повинні фокусуватися на цьому, шукати відповіді, як зробити перший крок до циркулярної економіки та «зеленого відновлення».

Якими мають бути нові принципи планування міст, будівель чи публічних просторів – також надзвичайний виклик сьогодні. Є багато прикладів, коли іноземні й українські архітектори починають працювати разом. Ці кейси ми скоро зможемо побачити на прикладі Миколаєва, Харкова та менших містечок і селищ. Нам дійсно важливо скористатися досвідом зарубіжних колег і застосувати їхні найкращі практики, щоб проектувати міста, де людям комфортно буде жити й працювати.


Цікаво про будівництво: 
новинка 2023 – бітумна черепиця SWEETONDALE


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: mind
 
 
Интересные новости:
01.09.2023
2403
Виконавчий директор КБУ розповів про ключові завдання та найближчі плани найбільшого галузевого об'є...
17.01.2022
8143
Александр Червак, исполнительный директор Конфедерации строителей Украины рассказал о реформе градос...
10.09.2021
3804
В интервью управляющие партнеры компании КНАУФ Александр Кнауф и Марфред Грундке дали ответы на вопр...
18.03.2024
3374
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...