РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.472 EUR: 42.183
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.472
EUR 40.000 41.000 42.183
USD 39.450 39.830 39.472
EUR 42.280 42.850 42.183
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Робота після пандемї. Як епідемія COVID-19 перекроїть звичні правила бізнесу

Яким буде світ, коли ми всі повернемося з карантину
1637 23.04.2020 в 08:28



Як пандемія змінить
правила функціонування бізнесу


Україна ще не досягла піку захворюваності коронавірусом, а бізнес уже пожинає сумні плоди світової пандемії. Найважчі "ускладнення" карантинних заходів взяли на себе малий і мікробізнес з кількістю найманих працівників до 5.

45% підприємств уже зупинилася. Ще у 25% оберти знизилися в обсязі від 50 до 80%. 4% підприємств звільнили всіх співробітників і вже сьогодні впевнені, що на ринок вони більше не повернуться.

Аналітичні центри, що опитали майже 1 000 підприємців Києва і області констатують: така сумна статистика актуальна для виробників товарів і послуг, реалізаторів. Мало того, ці цифри з незначною похибкою можна перенести на всі регіони країни.

Вже сьогодні зрозуміло, що бізнес зазнає без перебільшення тектонічних змін і більше ніколи не повернеться до стану кінця лютого 2020 року.

Плата за аренду недвижимости: есть надежда на снижение? На что может рассчитывать бизнес в условиях карантина

Абсолютно точно це принесе цілий ланцюг основоположних трансформацій. І ми можемо спрогнозувати деякі з них.

- Перш за все підприємства почнуть переходити на власні виробництва, усуваючи з ринку імпортні товари - від сувенірів до предметів побутового призначення. Для цього знадобляться державна і інформаційна підтримка під слоганом "купуй у своїх". Покупцеві важливо буде донести інформацію про те, що купуючи вітчизняний товар, він залишає гроші в своїй країні, а не віддає їх міжнародним корпораціям-монстрам, збагачуючи бюджети розвинених країн.

- Торгівля і послуги різко підуть в онлайн - актуалізується продаж в Інтернеті. Причому, швидше за все, з метою економії коштів робити це підприємці будуть через великі торгові платформи-агрегатори, які будуть обслуговувати безліч фірм одночасно.

- Трендом майбутнього для підприємств стане полінаправленість. Гнучкість дозволить відійти від односкладових завдань і підвищить виживання бізнесу.

- Ще однією тенденцією постпандемічного підприємництва буде колаборація і співробітництво: створення спільних проектів, платформ, рекламних продуктів. Це дозволить економити ресурси для інновацій, маркетингу і діджитал-розвитку.

- Карантинний форс-мажор внесе серйозні зміни в договірні відносини між партнерами, і це скоректує систему розрахунків і юридичні умови лояльності, відстрочки платежів та інших кризових обставин.

- Страхова медицина і страхові фонди можливо стануть обов'язковими навіть для малих підприємств. Це дозволить врегулювати ризики втрати персоналу за станом здоров'я. Майже півтора року тому Міжнародний фонд "Відродження" разом з рядом дослідницьких структур опублікували підсумки дослідження "Індекс Здоров'я. Україна 2018". Дані цього документу продемонстрували, що з понад 10 тисяч жителів України договори медичного страхування були у 8,8% (серед загальної кількості опитаних), включаючи: 2,6% - прямі договори з страховою компанією; 4,7% корпоративна страховка надана роботодавцем; 1,5% мали договір страхування від роботодавця чоловіка або ж дружини. До цього частка українців застрахованих по медичному страхуванню не перевищувала 6,5%. У цьому ж дослідженні за 2019 інформація з медичного страхування не була включена, тож орієнтуємось на вищезазначені цифри. Разом з тим не так давно очільник профільного Комітету Верховної Ради Україні М. Радуцький прогнозував, що у 2023 році страхова медицина може розпочати працювати.

- Нові знання та навички - головне, про що варто подбати ще під час карантину. Це розширить можливості і конкурентність кожного фахівця в разі, якщо після зняття обмежень вони залишаться без роботи. Найважливішим напрямком знань сьогодні можуть бути навички фінансової та цифрової грамотності незалежно від віку.

Новые кредиты для бизнеса: позитивный шаг но поможет не всем. Продолжат ли сокращать людей?

- Нелояльні співробітники, що нескінченно змінювали роботодавців можуть виявитися в зоні ризику. Ринок праці затоплений ресурсами. При цьому після карантину кількість робочих місць різко скоротиться в зв'язку з закриттям підприємств. Позаминулого року плинність кадрів в Україні досягла 20%, а роком раніше такий показник перебував на рівні 16%. Плинність є меншою серед топ-менеджменту компаній, більшою відповідно серед працівників нижчих ланок.

- Безліч професій перейдуть з офісного пристрою у фріланс-режим. Карантин красномовно демонструє, що для багатьох занять немає необхідності утримувати співробітників в офісах. За даними відомої рітейл мережі лише за перший тиждень карантину через вимушену дистанційну роботу офісних працівників на 25% зросли продажі ноутбуків та на 80% - комп'ютерних гарнітур.

Працювати віддалено: третина співробітників не повернеться в офіси після карантину

- Посилення санітарних норм призведе до серйозних змін у всіх сферах життя. Здоров'я та безпека будуть в ціні.

- Зміниться ставлення людей до цінності власного здоров'я, спорту, здорового способу життя та догляду за собою.

- Експерти припускають, що з дипломатичної практики зникне рукостискання.

Після пандемії світ абсолютно точно не буде колишнім. Він збідніє, посилить правила гри і рівень конкуренції. Всю повноту наслідків пандемії, на жаль, не передбачити, але вже через кілька місяців ми побачимо перші сумні результати. Більш того, вже сьогодні абсолютно точно можна говорити про те, що кризи стануть куди більш частим і навіть регулярним явищем після пандемії Сovid-19.


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"

Источник: nv
 
 
Интересные новости:
23.04.2020
1725
Правительство утвердило первую из двух анонсированных ранее программ поддержки микро- и малого бизне...
22.04.2020
2436
Коронавірус позбавить прибутку забудовників. Міжнародне рейтингове агентство погіршило прогноз ...
21.04.2020
1340
У містах вже сконцентровано більше половини населення Землі. Якими будуть мегаполіси за 50 років...
10.08.2020
1565
Проектирование, строительство и производство строительных материалов играют жизненно важную роль в в...