РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.472 EUR: 42.183
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.472
EUR 40.000 41.000 42.183
USD 39.500 39.830 39.472
EUR 42.250 42.850 42.183
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Відеофіксація перевірок. Приклад успішного вітчизняного антикорупційного кейсу, який планує переймати ДІМ

Голова Державної інспекції містобудування України Юрій Васильченко розповів про запровадження обов’язкової відеофіксації проведення перевірок
1862 06.08.2020 в 09:02

Юрій Васильченко


Державна інспекція містобудування України як новий орган наразі готується до старту роботи та визначає, які передові механізми досвіду інших органів виконавчої влади буде використовувати в своїй діяльності.

Поруч із іноземним досвідом хотілося б згадати і вітчизняні ефективні кейси, наприклад – відеофіксація. Наразі її успішно використовують в процесі здійснення повноважень патрульні Національної поліції України, при проведенні перевірок державні інспектори Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Давайте я коротко окреслю принципи, за якими вони це роблять.

При проведенні перевірок державні інспектори мають нагрудну відеокамеру (пристрій для відеофіксації або відеореєстратор, як його ще називають), яка забезпечує відео-, аудіозапис всього процесу проведення перевірки, від початку до закінчення. Вимикати пристрій заборонено. Його використання є обов’язковим при проведенні всіх планових та позапланових перевірок.


Що це дасть для ДІМ?

У відомства буде відеозйомка кожної перевірки, проведеної її фахівцями, що дає купу переваг:

- зниження корупційних ризиків через усвідомлення невідворотності покарання. У випадку, якщо виникнуть питання щодо доброчесності державного інспектора, обґрунтованості виявлених або не виявлених порушень тощо – завжди є змога підняти записи та проглянути, провести їх перевірку або передати до правоохоронних органів при необхідності. Також у випадку, якщо хтось буде пропонувати хабар державному службовцю, це теж буде зафіксовано та передано до правоохоронних органів – нагадую, що передбачена відповідальність як за отримання, так і за дачу хабаря;

- убезпечення державного інспектора від провокацій під час здійснення заходів перевірок;

- наявність підтвердження або відсутності порушень, що може бути використано в суді при встановленні правомірності або неправомірності видачі припису, накладання штрафу;

- спрощення вжиття заходів дисциплінарного впливу для недобросовісних державних інспекторів;

- наявність підтвердження факту проведення перевірки;

- у випадку недопущення державних інспекторів на об’єкт, ДІМ буде мати доказ цього.

Ми плануємо, що ці відеореєстратори також будуть оснащені GPS-пристроєм для фіксації координат проведення зйомок та подальшого уникнення питань щодо відповідності відеозйомки конкретному об’єкту, уникнення випадкової плутанини або навмисної підміни.

Якщо підсумувати, то запровадження обов’язкової відеофіксації проведення перевірок стане серйозним кроком до створення прозорої системи здійснення заходів державного нагляду та контролю в сфері будівництва, що буде забезпечувати відкритість і неупередженість, мінімізувати виникнення спірних ситуацій.


Джерело: прес-служба ДІМ

 
 
Интересные новости:
31.07.2020
2155
Олексій Башкіров, голова Державної сервісної служби містобудування України розповів про особливості ...
28.07.2020
1314
Правительство запустило третий этап градостроительной реформы.  На очереди - запуск нового элек...
28.07.2020
2545
Голова Державної інспекції містобудування України Юрій Васильченко розповів про підходи до держ...
30.11.2022
11317
Найпоширеніші міфи про законопроєкт, який запроваджує нові правила у сфері містобудування, та їх спр...
30.11.2022
3323
Заступниця Міністра зазначила, що законопроєкт передбачає максимальну діджиталізацію будівельни...