РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як Дія автоматично буде перевіряти достовірності документів на будівництво та реконструкцію

Олексій Башкіров, голова Державної сервісної служби містобудування України розповів про особливості роботи підсистеми управління ризиками
2155 31.07.2020 в 10:19




Наразі комп’ютерні системи та програми використовуються у всіх сферах діяльності людини, забезпечуючи швидкий аналіз і перевірку інформації в різних реєстрах, базах даних. І будівництво не є виключенням. Саме тому ми з колегами прикладаємо зусилля для створення та запуску системи, яка б могла миттєво перевіряти та виявляти помилки, неточності та недостовірні відомості. Ця функція отримала назву підсистема управління ризиками, яка в майбутньому буде обов’язковим етапом при реєстрації об’єктів СС1, СС2, СС3. Цікаво? Давайте я трохи деталізую вам наші плани.


Підсистема управління ризиками – що це таке?

Це частина Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, що буде аналізувати дані, які вноситимуться до неї користувачем в процесі отримання адмінпослуги через портал Дія, або державним службовцем (якщо користувач буде подавати документи в паперовому вигляді).

Її мета - виявляти неточності, пробіли та протиріччя в документах вже на етапі їх подачі до органу контролю та нагляду. Тобто, буде враховуватися не лише факт подачі документа (який може протирічити іншому поданому документу, інформації в державних реєстрах тощо або просто бути фальсифікованим), але і його правильність, достовірність, повнота подачі даних. Це спростить та пришвидшить надання адмінпослуг користувачам – як фізичним, так і юридичним особам.

Підсистема управління ризиками буде пов’язана із низкою державних реєстрів та автоматично звіряти з ними інформацію, яка подається. Це будуть: Реєстр речових прав на нерухоме майно, Реєстр атестованих осіб, Реєстр експертних організацій, Публічна кадастрова карта, запроваджений Реєстр містобудівних умов та обмежень, Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та інші.

Варто розмежовувати, що одна категорія користувачів допускає не грубі, механічні помилки – наприклад, випадково ставить не ту цифру, пропускає слово, плутає поля для вводу тексту тощо. Для них ця підсистема автоматично буде показувати, що саме некоректно введено – не вистачає цифри, неправильна назва, завантажено не той документ тощо. У сумлінних користувачів немає підстав для переживання, система автоматично буде допомагати їм уникнути таких помилок для подальшої економії часу та відсутності повернення документів на доопрацювання через механічні неточності.

Інша справа – недоброчесні користувачі, які навмисне вводять державні органи в оману та подають неправильні дані. Для боротьби з ними передбачена можливість перевірки поданих документів та відомостей у ряді реєстрів. Якщо буде виявлено подачу невірних відомостей, то система документи просто не прийме.


Що саме буде перевіряти дана система?

Планується проведення перевірки повноти та достовірності даних за наступними напрямами:

1. Форматологічні, логічно-семантичні та арифметичні помилки. Це буде вираховуватися автоматично, за визначеними алгоритмами.

2. Чинність усіх документів на момент прийняття рішення.

3. Перевірка прав на об’єкт для здійснення будівництва (прав власності на земельну ділянку при новому будівництві, прав власності на об’єкт при реконструкції тощо).


Що це дасть?

Запобігання виникненню самобудів та напівлегальних будівель – будуть зведені до мінімуму ризики виникнення ситуацій коли на ділянці, призначеній для будівництва приватного будинку, зводиться «шпаківник» заввишки 10-15, а то і 20+ поверхів. Або 30-поверхова будівля на землі, призначеній для будівництва гаражів. І таких прикладів можна навести купу.

Це буде здійснюватися завдяки тому, що система буде перевіряти не просто наявність землі, а і відповідність її призначення задекларованим цілям.

Аналогічних прикладів можна навести багато, але сенс залишається один: унеможливляться ситуації, коли здійснюється декларативне подання документів та відсутня комплексна швидка оперативна перевірка. Із стартом підсистеми управління ризиками всі ці процеси будуть відбуватися за лічені хвилини та повністю автоматично, з виключенням «фактору чиновника».


Коли запрацює дана система?

Відповідно до постанови Кабміну від 01.07.2020 № 559, експериментальний проект щодо Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва розпочався 6 липня поточного року, а повноцінний старт планується до кінця поточного року.

Очікуємо, що вже за рік повноцінного функціонування підсистеми управління ризиками кількість проблемних будівельних об’єктів суттєво знизиться і всі будівельні роботи будуть вестися виключно в правовому полі.

 

Джерело: прес-служба Держсервісбуду

 
 
Интересные новости:
28.07.2020
1314
Правительство запустило третий этап градостроительной реформы.  На очереди - запуск нового элек...
28.07.2020
2548
Голова Державної інспекції містобудування України Юрій Васильченко розповів про підходи до держ...
27.07.2020
3491
Михеил Саакашвили предложил новую реформу Государственной архитектурно-строительной инспекции...
30.11.2022
11319
Найпоширеніші міфи про законопроєкт, який запроваджує нові правила у сфері містобудування, та їх спр...
30.11.2022
3324
Заступниця Міністра зазначила, що законопроєкт передбачає максимальну діджиталізацію будівельни...