РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.397 EUR: 42.336
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.397
EUR 40.000 41.000 42.336
USD 39.280 39.830 39.397
EUR 42.300 42.900 42.336
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Міжнародний досвід адаптації міст до екстремальної спеки

Сьогодні екстремальна спека охоплює кілька регіонів світу, зокрема Європу, США та Азію.
4056 25.04.2024 в 08:24


Як адаптувати міста
до екстремальної спеки 

У червні 2023 року планета пережила найспекотніший місяць за всю історію спостережень.

Окрім того, природне нагрівання вод Тихого океану ще більше посилюється глобальним потеплінням. Зараз екстремальна спека охоплює кілька регіонів світу, зокрема Європу, США та Азію. Тому багато країн намагаються впровадити різноманітні заходи для адаптації своїх міст до аномально високих температур.


Зменшення кількості асфальтованих доріг

Коли нідерландське місто Арнем розробило новий план боротьби з екстремальною спекою, було визнано, що більша кількість асфальтованих ділянок у районі посилює ефект міського теплового острова. Адже ці поверхні поглинають тепло вдень і віддають його вночі.

«Вулиці до школи»: у Парижі облаштовують 300 вулиць, роблячи їх пішохідними і безпечними для дітей (ФОТО ДО І ПІСЛЯ)

Зараз Арнем оцінює, якими дорогами не надто активно користуються, щоб зменшити кількість смуг руху та замінити частину асфальту зеленими насадженнями, повідомляє archdaily. Місто висаджує дерева вздовж велосипедних доріжок і тротуарів, щоб зробити додаткову тінь, а також створює нові затінені парки та ставки.


Редизайн громадських місць

В Абу-Дабі, де температура нещодавно досягла 50 градусів за Цельсієм, місто тестує різні функції для підвищення комфорту на вулицях під час сильної спеки: парки з жалюзі, призначені для відкривання саме вночі, спеціально розташовані стіни для направлення прохолодного бризу, затінені зони для відпочинку та пристрої для розпилення води.


Озеленення

Райони з меншою кількістю дерев, у яких відсутня тінь, можуть бути принаймні на п’ять градусів теплішими. Тому такі міста як Даллас і Фінікс у США зосередилися на висадці дерев уздовж доріжок, якими ходять діти до початкової школи. А Медельїн у Колумбії розробив мережу з 30 «зелених коридорів», прикрашених тисячами дерев, для покращення прогулянок та їзди на велосипеді містом.

Польське місто планує відкрити підземні річки і облаштувати уздовж них зони відпочинку


Стародавні методи охолодження

В Абу-Дабі деякі будівлі використовують модернізовані версії стародавніх методів охолодження. Наприклад, 25-поверховий хмарочос Al Bahar Towers оздоблений жалюзі, які натхненні традиційними ісламськими решітчастими ширмами. Вони обладнані датчиками, які відкриваються на сонячному світлі, що значно зменшує потребу в кондиціонуванні повітря.


Біла фарба

Нанесення білого покриття на дахи може відбивати до 90% сонячного світла, в результаті чого внутрішні приміщення стають приблизно на 30% холоднішими та зменшують залежність від кондиціонування повітря. Наприклад, такі міста як Лос-Анджелес покривають білою фарбою дороги, щоб знизити температуру в околицях.


Зелені парковки

Зелені парковки стали невід’ємною частиною будь-якого сучасного міського простору. Це – паркувальні місця, засіяні газонною травою та укріплені газонними решітками або спеціальною бруківкою. Така поверхня здатна швидко та ефективно всотувати воду в ґрунт, що надалі допомагає зволожувати повітря, підживлювати газонну траву й не створювати з міста «пательню».

В Афінах закритий аеропорт перебудують в найбільший у Європі парк на березі моря (ВІЗУАЛІЗАЦІЇ)


Дощові сади

Дощові садки та канави слугують своєрідним буфером для дощової води, якою живляться рослини у період посухи. Рослинні композиції можуть замінити типові форми дренажу, як-от бетонні канали уздовж парковок і пішохідних та велосипедних доріжок, що позитивно впливає на самопочуття й настрій людей. Зібрану воду можна направляти у ґрунт, накопичувати в резервуарах для певних потреб (наприклад, поливання газонів), перенаправляти до системи водопостачання з попереднім очищенням та використовувати як питну воду.


Водно-болотні угіддя

Це острівці дикої природи посеред міста, які знижують температури прилеглих територій, підтримують біорізноманіття та слугують місцем фізичного й психологічного відпочинку людей. Водно-болотні угіддя є буферами, що накопичують та очищують дощову або річкову воду, особливо в умовах інтенсивних злив та великих повеней. 

Архітектор Рікен Ямамото став лауреатом Прітцкерівської премії-2024: що про нього відомо (ФОТО)


Проникні поверхні

Це різновид покриття, що допомагає дощовій воді або талому снігу швидко й ефективно всотуватися у ґрунт. Це чудове рішення для міської інфраструктури, зокрема парків, велодоріжок, дитячих майданчиків, паркінгів тощо. Такі поверхні – «зелена» альтернатива традиційним покриттям із асфальту, бетону, плитки чи гуми. Водопроникне покриття зменшує поверхневий стік, підживлює ґрунтові води, фільтрує забруднювальні речовини та знижує температуру нагрівання.


Різнотрав’я

Різнотрав’я затримує вдвічі більше дощової води порівняно зі звичайним газоном. Лучні рослини вищі за траву, тому краще поглинають пил і шкідливі речовини, а також знижують температуру повітря. Окрім цього, різнотрав’я складається саме з локальних видів рослин, що допомагає підтримувати екосистему.


Цікаво про будівництво:
 Система збору дощової води та покрівля від Ruukki – комплексне рішення для будівництва


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: hmarochos
 
 
Интересные новости:
25.04.2024
3916
Реєстр працює в тестовому режимі - вже понад 100 тис. об‘єктів внесені до системи, але вони по...
25.04.2024
2445
Проєкт реалізуватиметься за підтримки уряду Швеції. Модульне містечко розгорнеться на 3,1 гекта...
25.04.2024
2856
Якщо підприємець відповідає простим та прозорим критеріям щодо рівня сплати податків вище середнього...
03.05.2024
1424
Після масштабного падіння майже на 30% у 2022 році торік економіка України вже демонструвала зростан...
03.05.2024
2564
Портал спрощує процедуру укладання різних видів договорів, погодження замовлень на перевезення, обмі...
03.05.2024
3417
Востаннє вирішити проблему застарілого житлового фонду в Україні спробували у 2021 році, коли був за...