РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Діалог із ДАБІ. Відверто про гарячі теми

Інтерв'ю із Оленою Костенко, очільницею ДАБІ, про корупцію, про зміни і нові можливості
1716 10.02.2020 в 08:55


Олена Костенко. Відверто про ДАБІ

Вед.: Сьогодні будемо говорити про Державну-архітектурно-будівельну інспекцію України. Що там зараз відбувається і чому ДАБІ звернулася до СБУ. У нас очільниця Держархбудінспекції Олена Костенко.

Президент Володимир Зеленський презентував мобільний додаток «Дія». За словами президента – це початок «Країни в смартфоні». Але при цьому не всі вже існуючі цифрові сервіси працюють нормально. Нещодавно було звернення до СБУ щодо можливих сторонніх  впливів на Реєстр дозвільних документів та систему «Прозора ДАБІ», ці системи штучно блокуються. Тобто прості люди не можуть почати та закінчити будівництво, а також зареєструвати право власності. Пані Олено, розкажіть, що там відбувається і чому ДАБІ зверталася до СБУ?

 

О.К.: Я дійсно підписала лист до Департаменту контррозвідувального захисту інформації інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ щодо можливих правопорушень у процесі ведення Реєстру дозвільних документів. Так дійсно ми маємо певні проблеми з цим Реєстром. Чому я підписала лист? Відсторонена посадова особа, яка відповідала за ведення цього Реєстру не повернула ключі доступу і не передала його на моє доручення певній посадовій особі, яка зараз виконує обов’язки.

Зараз маємо проблему з внесенням інформації. Відповідні ключі ми не можемо сформувати, для цього потрібен адміндоступ. Я сподіваюсь, що нам допоможе в цьому СБУ, щоб ми дійсно отримали цей доступ якнайшвидше.

 

Вед.: А що взагалі зараз відбувається в ДАБІ? Тому що раніше ми так часто не чули про ДАБІ, а зараз постійно: що в ДАБІ, хто в ДАБІ, це корупційний орган. Хтось каже, що треба його розформувати, хтось, що треба його залишити. Розкажіть, що ж там відбувається. І взагалі, що від цього органу залежить, для простих людей?

 

О.К.: ДАБІ завжди була генератором скандалів. Занадто висока ціна питання, так кажуть. Виправити цю систему, яка вибудовувалася роками дуже не просто. Чиниться шалений опір. Приклад – ситуація з Реєстром.

Також всі мабуть чули про так звані хабарі  – 5 доларів за квадратний метр, а деякі навіть розказують про 20 доларів. Я думаю, що за ці чутки мають взятися правоохоронні органи і дійсно розібратися. І розібратися з тими компаніями, які ці послуги надають, і розібратися з тими людьми, які є очільниками цих схем. Зараз ДАБІ повністю відкрита до співпраці з правоохоронними органами.

Колись одна людина мені сказала: куди ти йдеш? ДАБІ це закритий клуб. Ні. Зараз ДАБІ – це не закритий клуб, це не закрита організація. Це абсолютно відкрита організація. Моє бачення: не треба шукати шляхів до ДАБІ через посередників. Я звертаюсь до бізнесу, до простих людей: подавайте документи через ЦНАПи або напряму, не шукайте посередників. Якщо будуть якісь питання, то я особисто читаю свій Фейсбук, звертайтеся, пишіть про випадки коли з вас вимагають якісь кошти, хабарі, створюють штучні перепони.

Ми спеціально зараз створили комісію з дозвільних питань саме для того, щоб знімати такі перепони, знімати ці надумані інспекторами зауваження. Зараз ми робимо дуже багато для того, щоб зробити ДАБІ відкритою організацією. Ми хочемо запровадити відеотрансляцію засідань комісії і запрошувати представників громадськості, замовника і забудовниками на Комісію, для того, щоб показати, що у нас все відкрито і прозоро, а по друге для того, щоб дати забудовнику можливість відразу апелювати щодо тих порушень, які можуть бути надумані.

Наприклад, у багатьох відмовах зазначається відсутність листа Мінкульту. А зараз Мінкульт на своєму сайті розмістив інформацію, що вони ці листи не видають і вони зараз не потрібні. Але у кожній другій відмові ми маємо зауваження – відсутність такого листа. Я хочу, щоб забудовник під відеокамеру мав змогу захистити свої права, не через посередника, не через якісь долари за квадратні метри, а ось так напряму і відкрито. 

 

Вед.: Пані Олено, от Вам кажуть, куди ти йдеш, це закритий клуб.. але Ви сказали ні, ви це зміните і Ви пішли. Що ви насправді застали? Які це були схематози? Я бачила зустріч прем’єра  із забудовниками і ви були на цій зустрічі. І забудовники тоді кожен розповідали, як у них серце рветься і хочеться, щоб Україна будувалася законно, доступно. Чи це насправді так?

 

О.К.: Є сумлінні забудовники, до яких я дійсно маю дослуховуватися. Але деякі забудовники також брали участь в створенні цієї системи «5 доларів», тому що їм було вигідно заплатити кошти, швидко щось порушити, швидко отримати дозвіл.

Зараз основна претензія, що затягнутий та зарегулюваний процес. Але я хочу зробити його відкритим, я хочу поламати схеми. Це дійсно важко. Система будувалася багато років і за один місяць мені не вдасться її переламати і зробити одразу такою, як я хочу.

Якщо я бачу, що забудовнику відмовляли 8 раз, то я розумію, що цей забудовник не хотів йти до «решал», а він домагається справедливості. На таких забудовників та їх документи я звертаю особливу увагу. Ми їх запрошуємо і розмовляємо. Ми беремо ці пакети документів, розбираємося конкретно в кожній ситуації для того, щоб дійсно була справедливість і забудовники відчували, що зараз можна все зробити без будь-яких «решал». Звісно, я не зможу цим займатися постійно. Це перехідних період. Щодо майбутнього, то я дуже сподіваюсь на співпрацю з Міністерством цифрової політики у напрямку автоматизації видачі всіх дозвільних документів.

 

Вед.: До речі, хотіла конкретизувати. Знову ж ті ж забудовники, на цій зустрічі з прем’єром дуже нарікали на те, що кому не там поставиш, тобі вже документи завертають. Якщо вже підключається Мінцифра, то відповідно це багато питань вирішує. Але на скільки Мінцифра готова все це швидко підхопити, запустити, що обговорюється?

 

О.К.: Я дуже вдячна Мінцифрі за підтримку та співпрацю. У нас зараз дійсно відкритий діалог з ними. І з приводу того, щоб ми зараз врегулювати роботу цього горезвісного Реєстру, про який говорили вище. Мінцифра, якщо обіцяє, вона робить. Вони запустили систему «Дія». Вже розроблена дорожня карта, маємо певні терміни на виконання кожного етапу і я думаю, що скоро ви вже побачите перші результати нашої співпраці з Мінцифрою.

 

Вед.: Як забудовники реагують на співпрацю ДАБІ з Мінцифрою? Як це буде виглядати – зайшов на сайт, в тебе є цифровий ключ…

 

О.К.: Саме так це і буде виглядати. Подача документів через електронну систему зі своїм цифровим підписом. Я поки не чула відгуків від забудовників, чи готові вони подавати документи в електронному вигляді. Але для забудовників важливо отримати якнайшвидше дозвільний документ чи сертифікат про готовність об’єкту до введення в експлуатацію. Тому електронна подача для них якраз спрощує процедуру.

Зараз це працює вже по об’єктам СС-1. Це саме для простих людей, для будівництва маленьких приватних будівель. Ця система працює, люди задоволені.

Спочатку нова електронна система для забудовників буде працювати в тестовому режимі, але саме завдяки ній корупція при видачі дозвільних документів буде знищена.

 

Вед.: Головне, щоб усе працювало і дані були захищені. Ми в цій студії вже не перший раз говоримо про «Країну в смартфоні», про те, як вона полегшить наше життя, але трохи лякає, що багато інформації буде зібрано в одному місці і чи не буде ця система просто «лягати»? І наскільки ця система буде захищена?

 

О.К.: Саме тому ми звернулися до Міністерства цифрової трансформації, якому ми довіряємо. Ми вважаємо, що якщо адміністрування нашого реєстру буде покладене на державне підприємство «Дія», то він буде захищений належним чином і ніякого витоку інформації та стороннього втручання не буде. Зараз наша електронна система абсолютно не захищена і це мене лякає, і тому через це я звертаюся до правоохоронних органів.

 

Вед.: Ви не вперше на державній керівній посаді, раніше ви працювали в Міністерстві науки та освіти. В Міністерстві ви керували Управлінням з питань державної власності та підприємств і потім вам закидали, що згідно з аудитом Рахункової палати кудись зникли 25 тисяч гектарів землі вишів. В мене, коли я читала ці заяви, виникало питання, а чому це питання піднялося тільки зараз. І що значить зникла земля? ЇЇ що вивезли? Це ж величезна територія 25 тисяч гектарів!

 

О.К.: Ніякі 25 тисяч гектарів нікуди не зникали. Справа в тому, що ці гектари є в актах передач, які складалися, коли учбові заклади з підпорядкування Мінагрополітики передавалися в сферу управління МОН. В актах передач є фактична кількість земельних ділянок, яка передавалася. Потім виші самі мали вносити дані в реєстр Фонду держмайна. Однак деякі виші не внесли точну цифру або внесли цифру з помилками. Управління, яке я очолювала в МОН, якраз займалося посильним моніторингом таких помилок.

Наприклад, Вінницький аграрний університет при передачі у 2015 році мав у користуванні 5 тисяч 800 га. земель. Це відображено в акті передачі. А в базі Фонду держмайна університет зазначив 58 га. Як це відбулось. Не там була поставлена кома. Таким чином, коли заклад виправив цю помилку, то зразу «знайшлося і повернулося» майже 6 тисяч га. Це було під час проведення аудиту Рахунковою палатою і саме ми вказували їй на цей та інші подібні моменти.

І зовсім абсурдними є твердження деяких блогерів щодо забудови 25 тисяч гектарів. Це просто смішно. Ці люди навіть не уявляють, що говорять. Це площа більша ніж вся Одеса і Житомир разом взяті. Ви десь бачили щоб у нас нові міста мільйонники з’явились?

А якщо серйозно, то за час мого перебування на посаді в МОН, то Міносвіти не видало жодного дозволу на будівництво на території закладів освіти. Ми навпаки звертались до правоохоронних органів, коли бачили, що таке відбувається. І МОН не погодив відчуження жодного гектару, жодного сантиметру землі вишів.

 

Вед.: Прем’єр говорив, що є така вірогідність, що ДАБІ ліквідують, щось можливо буде інше, а можливо якось розподілять повноваження. І Кабмін вже скасував обов’язкове отримання дозволу від ДАБІ для будівництва доріг. Що буде з дорогами нашими?

 

О.К.: Я думаю, що з нашим дорогами буде все нормально. Це експеримент. Обов’язково там має бути інженер-консультант. Це людина, яка буде контролювати якість доріг. Така практика працює в проектах, куди залучені кошти міжнародних фінансових організацій.

 

Вед.: Тобто навіть без ДАБІ все буде нормально?

 

О.К.: Так. Якщо буде здійснюватися контроль саме з боку консультанта. В тому числі буде обов’язок і застрахувати будівництво.

 

Вед.: Це з дорогами. А з будівельниками і взагалі будівельною галуззю, що буде без ДАБІ?

 

О.К.: На закритій нараді Кабміну з представниками будівельної галузі вони говорили, що хочуть ДАБІ без дозвільних функцій, але з контрольними.

Тобто позиція така, що дозвільна система має бути спрощена, при цьому контроль ДАБІ має залишатися на етапі будівництва, щоб не допустити порушення державних будівельних норм недобросовісними забудовниками. Тому що все ж таки це безпека людей.

Позиція ж прем’єра була така – ми маємо співпрацювати з бізнесом для того, щоб інвестори бачили відсутність корупції і в Україну заходили великі інвестиції.

 

 

Джерело: dabi
 
 
Интересные новости:
07.02.2020
2318
В ДАБІ підготували звернення в Службу безпеки України...
30.01.2020
4143
В.о. голови ДАБІ Олена Костенко відсторонила від виконання службових обов’язків шістьох посадо...
28.01.2020
2366
Система архітектурно-будівельного контролю та нагляду викликає лише нарікання. Представники будівель...
30.11.2022
11317
Найпоширеніші міфи про законопроєкт, який запроваджує нові правила у сфері містобудування, та їх спр...
30.11.2022
3324
Заступниця Міністра зазначила, що законопроєкт передбачає максимальну діджиталізацію будівельни...