РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

В Україні планується створити доступне середовище для людей з порушеннями зору

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми
3250 14.11.2018 в 07:03



Мінрегіонбуд планує прописати в ДБН обов’язкове проектування тактильних, візуальних елементів доступності та аудіопокажчиків в інфраструктурі населених пунктів, у житлових і громадських будівлях


Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, зокрема, у проекті нового ДБН щодо доступності пропонується ввести низку важливих змін для створення доступного простору для людей з порушеннями зору.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook. 

“За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість людей з порушеннями зору у світі постійно зростає - приблизно на 1 млн щорічно. За цими ж даними кожні 5 секунд у світі втрачає зір одна людина, кожну хвилину - одна дитина. В Україні, за неофіційними даними налічується від 100 до 300 тисяч людей з порушеннями зору, з них понад 10 тис. - це діти. І орієнтуватися їм в існуючому неадаптованому просторі дуже складно. Тому в проекті нового ДБН щодо інклюзивного простору ми плануємо ввести важливі зміни для створення безпечних і доступних умов для кожного”, - сказав він. 

Новий ДБН буде направлений на створення безбар’єрного простору для всіх груп людей з інвалідністю: з порушеннями опорно-рухового апарату, зору чи слуху. 

Зокрема, що стосується створення доступного простору для незрячих людей чи з порушеннями зору, в проекті ДБН прописано обов’язкове проектування тактильних, візуальних елементів доступності та аудіопокажчиків в інфраструктурі населених пунктів, у житлових і громадських будівлях. 

Тактильні елементи доступності (ТЕД) допомагають у самостійній орієнтації людей з порушеннями зору на вулицях та всередині будівель. Вони поділяються на тактильні підлогові смуги та інформаційні покажчики (таблички або позначки) зі шрифтом Брайля.

 

Візуальні елементи доступності (ВЕД) сприяють безпечному орієнтуванню у просторі для всіх груп населення, у тому числі, для громадян з порушеннями зору. Вони являють собою виділені контрастними кольорами знаки, інформаційні таблички, інформатори та покажчики, які розміщуються вздовж вулиць, на вході та всередині будівель. 

Аудіопокажчики (АП) встановлюються для звукового сповіщення інформації та вказують на необхідний напрямок руху. Крім того, вони можуть інформувати про об’єкт чи послугу, що надаються. Поділяються на звукові маячки-сигналізатори та голосові інформатори. 

Парцхаладзе підкреслив важливість вищезазначених змін: “За допомогою зору людина отримує близько 80-90% інформації про навколишній світ. І люди, які в силу різних причин позбавлені такої можливості, повинні мати всі необхідні умови за допомогою різних засобів. Так є у багатьох країнах Європи та світу і ми також маємо запозичувати цей позитивний досвід”. 

Проект нового ДБН розроблений ПАТ “КиївЗНДІЕП” на заміну діючого ДБН В.2.2-17:2006 “Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”. Він адаптований до європейських норм та міститиме реальні приклади того, як це має виконуватися на практиці. 

Нові норми планується затвердити до кінця цього року. 

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Хочете дізнатись більше про нові ДБН? Читайте новини в спецтемі «Оновлення ДБН» на Головному будівельному порталі України >>>

 

Джерело: Головний будівельний портал України Build Portal


 

 
 
Интересные новости:
13.11.2018
4405
Мінрегіон планує посилити і зробити обов'язковими вимоги до безпечного влаштування пандусів для люде...
09.11.2018
2994
В Мінрегіоні опублікували зміни щодо ДБН, які стосуються зручності вулиць для людей з інвалідністю...
09.11.2018
3135
В Мінрегіоні озвучили своє бачення, як зменшити кількість ДТП на транспортних розв'язках...
24.08.2023
2067
Проектом наказу пропонується затвердити зміни, якими визначити особливості розроблення розділу або ч...
24.08.2023
1813
Встановлюються чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових тунелів на дорогах та залізничних ш...
15.08.2023
3010
Документ встановлює чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових захисних споруд, а також рекон...