РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.297 EUR: 42.309
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.297
EUR 40.000 41.000 42.309
USD 39.200 39.670 39.297
EUR 42.100 42.709 42.309
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Метри на продаж: якими є тренди ринку девелоперських послуг

Україна, як і весь світ, зіткнулася з пандемією коронавірусу, що призвела до економічної кризи. Звісно, ринок девелоперських послуг не став винятком. Наразі ніхто не може спрогнозувати, яким буде вихід із кризи та скільки на це піде часу, але головні тренди останніх років на ринку девелопменту поки незмінні
1306 24.03.2021 в 10:54



Метри на продаж: тренди 2021


Якщо поглянути на статистику 2020 року, інвестиційна привабливість житла зберігається. Це обумовлено тим, що банківська система має достатньо низький рівень довіри в українців, тому інвестиції в житло залишаються більш надійними й безпечними. При цьому йдеться саме про відкладений капітал, що було залучено до пандемії, і який тепер шукатиме точки застосування.

Ще однією тенденцією, що збереглася, є зростання вартості нерухомості всіх класів. З вересня 2019 по серпень 2020 року середня ціна в новобудовах Києва зросла на 5% – до 27 700 грн за 1 кв. м. У регіонах ціни піднялися на 10–15%


Тренди 2021 року

2021-й рік також принесе зростання вартості квадратних метрів на 5–7% вже найближчим часом, однією з причин якого буде подорожчання будматеріалів та будівельно-монтажних робіт.

Иллюзия безопасности: что не так с закрытыми городскими территориями

Але, незважаючи на підвищення цін, велика частина покупців віддасть перевагу вкладенням у якісні проєкти, до яких належать нові формати житла, так зване місто в місті, і різні багатофункціональні житлові комплекси з розвиненою інфраструктурою. Також матимуть інтерес екокомплекси, із штучними або природними водоймами та зеленими зонами.

І ці тренди притаманні не лише Україні, вони – глобальні. У дослідженні «Нові тенденції в сфері нерухомості» (Emerging Trends in Real Estate® Europe 2021), що провели PwC спільно з Urban Land Institute, ці тренди зазначено серед перших.

Всього в дослідженні проаналізовано 995 думок професійних респондентів з 25 країн Європи про ключові тенденції ринку. Нерухомість, як і раніше, розглядається ними як один із небагатьох класів інвестиційних активів.

Пандемія прискорила структурні зміни, торкнувшись трьох основних секторів нерухомості − офісної, роздрібної та готельної. При цьому найбільш стабільними виявилися логістика та житлове будівництво, а також будівлі медично-біологічного призначення.

У міжнародному дослідженні зазначається зростання уваги до екологічних, соціальних та управлінських проблем. Ці теми посідають ключове місце в переоцінці ролі нерухомості в суспільстві й того, як вона впливає на життя людей, їхню роботу, специфіку споживання та дозвілля.

Ринок приватних будинків та нежитлової нерухомості чекає пожвавлення


Українськи чинники

Безумовно, істотно впливають на ринок нерухомості й дії центральних і місцевих органів влади. В Україні минулий рік пройшов під знаком реформування держуправління у сфері містобудування. Кабінет Міністрів у березні 2020 року ухвалив постанови № 218 і 219, якими ліквідував Державну архітектурно-будівельну інспекцію й зупинив перевірку будівельних майданчиків та об'єктів містобудування.

На жаль, у подальшому не було вжито необхідних кроків у розвиток прийнятих рішень, і ринок залишався в «підвішеному стані» аж до кінця року. Лише 16 грудня на засіданні Кабміну було відновлено контроль в будівельній сфері, а 23 грудня схвалено рішення про створення нового органу − Державної інспекції архітектури й містобудування, як центрального органу виконавчої влади.

Наскільки реформа буде ефективною і чи буде вона стимулювати розвиток ринку − покажуть подальші дії.


Головне для ринку: йому потрібні зрозумілі правила гри

Також минулого року не відбулося очікуване затвердження Генерального плану Києва у зв'язку із закінченням дії попереднього. Протягом року відкладалися публічні слухання, на яких містобудівний документ планувалося  презентувати широкій професійної громадськості. У підсумку на сьогодні столиця не має стратегії свого розвитку на найближчі 20 років і, відповідно, критеріїв та логіки житлового та нежитлового будівництва.

Как на стоимость квартиры влияет наличие метро и ТРЦ (ИНФОГРАФИКА)

Все це ускладнює прогнозування й ведення бізнесу. Потрібні якісні сучасні архітектурні норми, щоб розуміти, куди ми рухаємося. Повинна бути впорядкована якась хаотичність у містобудуванні, необхідно перейти від категорії еклектики до урбаністики. Важливо надати можливість втілювати складні архітектурні рішення, які би зробили місця на карті Києва знаковими, символічними, які би увійшли до скарбнички його спадщини, а не лише визначали на плані землю під забудову.

Разом із тим, попри відсутність Генплану, темпи будівництва житла в столиці не знижуються: якщо в січні в Києві налічувалося 145 споруджуваних комплексів, то зараз – 149. При цьому з початку року зросла кількість завершених об'єктів (з 496 до 500). У передмісті Києва спостерігаємо ту ж тенденцію: протягом перших місяців нового року зросла кількість як зданих (+1), так і споруджуваних (+7) житлових комплексів.

Вочевидь, у цих нових умовах постійної невизначеності багаторазово зростає фактор надійності девелопера, його відкритості й готовності до комунікацій із потенційними покупцями нерухомості. Це, на мій погляд, найбільш важливий та показовий тренд останніх років.

Рынок жилья: как эскроу-счета изменят рынок жилой недвижимости и подорожают ли квартиры 

Читайте також: АГРОМАТ відкрив магазин на Троєщині
Источник: mind
 
 
Интересные новости:
24.03.2021
7051
Почему закрытые территории на самом деле не защищают и какие преимущества открытости...
19.03.2021
7548
Які нові правила встановила Верховна Рада відносно переходу права на земельну ділянку під об'єктом н...
17.03.2021
8422
Додатковий комфорт та безпека чи соціальна сегрегація. Експерти проаналізували сильні та слабкі...
05.04.2024
5574
Відновлення зруйнованих об’єктів в Україні потребуватиме будівельних матеріалів та обладнання ...
28.03.2024
4531
За одними даними, у нас по країні близько 200 недобудов, за іншими – тільки у Києві понад 100...
14.03.2024
4441
Після завершення війни в Україні бракуватиме людей для відновлення країни. Що для розв&rsq...