РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.043 EUR: 44.686
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.043
EUR 40.000 41.000 44.686
USD 40.850 41.310 41.043
EUR 44.440 45.151 44.686
Новость

Метри на продаж: якими є тренди ринку девелоперських послуг

Україна, як і весь світ, зіткнулася з пандемією коронавірусу, що призвела до економічної кризи. Звісно, ринок девелоперських послуг не став винятком. Наразі ніхто не може спрогнозувати, яким буде вихід із кризи та скільки на це піде часу, але головні тренди останніх років на ринку девелопменту поки незмінні
1314
24 марта 2021 г.


Метри на продаж: тренди 2021


Якщо поглянути на статистику 2020 року, інвестиційна привабливість житла зберігається. Це обумовлено тим, що банківська система має достатньо низький рівень довіри в українців, тому інвестиції в житло залишаються більш надійними й безпечними. При цьому йдеться саме про відкладений капітал, що було залучено до пандемії, і який тепер шукатиме точки застосування.

Ще однією тенденцією, що збереглася, є зростання вартості нерухомості всіх класів. З вересня 2019 по серпень 2020 року середня ціна в новобудовах Києва зросла на 5% – до 27 700 грн за 1 кв. м. У регіонах ціни піднялися на 10–15%


Тренди 2021 року

2021-й рік також принесе зростання вартості квадратних метрів на 5–7% вже найближчим часом, однією з причин якого буде подорожчання будматеріалів та будівельно-монтажних робіт.

Але, незважаючи на підвищення цін, велика частина покупців віддасть перевагу вкладенням у якісні проєкти, до яких належать нові формати житла, так зване місто в місті, і різні багатофункціональні житлові комплекси з розвиненою інфраструктурою. Також матимуть інтерес екокомплекси, із штучними або природними водоймами та зеленими зонами.

І ці тренди притаманні не лише Україні, вони – глобальні. У дослідженні «Нові тенденції в сфері нерухомості» (Emerging Trends in Real Estate® Europe 2021), що провели PwC спільно з Urban Land Institute, ці тренди зазначено серед перших.

Всього в дослідженні проаналізовано 995 думок професійних респондентів з 25 країн Європи про ключові тенденції ринку. Нерухомість, як і раніше, розглядається ними як один із небагатьох класів інвестиційних активів.

Пандемія прискорила структурні зміни, торкнувшись трьох основних секторів нерухомості − офісної, роздрібної та готельної. При цьому найбільш стабільними виявилися логістика та житлове будівництво, а також будівлі медично-біологічного призначення.

У міжнародному дослідженні зазначається зростання уваги до екологічних, соціальних та управлінських проблем. Ці теми посідають ключове місце в переоцінці ролі нерухомості в суспільстві й того, як вона впливає на життя людей, їхню роботу, специфіку споживання та дозвілля.


Українськи чинники

Безумовно, істотно впливають на ринок нерухомості й дії центральних і місцевих органів влади. В Україні минулий рік пройшов під знаком реформування держуправління у сфері містобудування. Кабінет Міністрів у березні 2020 року ухвалив постанови № 218 і 219, якими ліквідував Державну архітектурно-будівельну інспекцію й зупинив перевірку будівельних майданчиків та об'єктів містобудування.

На жаль, у подальшому не було вжито необхідних кроків у розвиток прийнятих рішень, і ринок залишався в «підвішеному стані» аж до кінця року. Лише 16 грудня на засіданні Кабміну було відновлено контроль в будівельній сфері, а 23 грудня схвалено рішення про створення нового органу − Державної інспекції архітектури й містобудування, як центрального органу виконавчої влади.

Наскільки реформа буде ефективною і чи буде вона стимулювати розвиток ринку − покажуть подальші дії.


Головне для ринку: йому потрібні зрозумілі правила гри

Також минулого року не відбулося очікуване затвердження Генерального плану Києва у зв'язку із закінченням дії попереднього. Протягом року відкладалися публічні слухання, на яких містобудівний документ планувалося  презентувати широкій професійної громадськості. У підсумку на сьогодні столиця не має стратегії свого розвитку на найближчі 20 років і, відповідно, критеріїв та логіки житлового та нежитлового будівництва.

Все це ускладнює прогнозування й ведення бізнесу. Потрібні якісні сучасні архітектурні норми, щоб розуміти, куди ми рухаємося. Повинна бути впорядкована якась хаотичність у містобудуванні, необхідно перейти від категорії еклектики до урбаністики. Важливо надати можливість втілювати складні архітектурні рішення, які би зробили місця на карті Києва знаковими, символічними, які би увійшли до скарбнички його спадщини, а не лише визначали на плані землю під забудову.

Разом із тим, попри відсутність Генплану, темпи будівництва житла в столиці не знижуються: якщо в січні в Києві налічувалося 145 споруджуваних комплексів, то зараз – 149. При цьому з початку року зросла кількість завершених об'єктів (з 496 до 500). У передмісті Києва спостерігаємо ту ж тенденцію: протягом перших місяців нового року зросла кількість як зданих (+1), так і споруджуваних (+7) житлових комплексів.

Вочевидь, у цих нових умовах постійної невизначеності багаторазово зростає фактор надійності девелопера, його відкритості й готовності до комунікацій із потенційними покупцями нерухомості. Це, на мій погляд, найбільш важливий та показовий тренд останніх років.

  Читайте також: АГРОМАТ відкрив магазин на Троєщині
Источник:
mind
24 марта 2021 г.
7066
Почему закрытые территории на самом деле не защищают и какие преимущества открытости...
19 марта 2021 г.
7557
Які нові правила встановила Верховна Рада відносно переходу права на земельну ділянку під об'єктом н...
17 марта 2021 г.
8444
Додатковий комфорт та безпека чи соціальна сегрегація. Експерти проаналізували сильні та слабкі...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3109
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3636
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
3995
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
Сегодня
4692
Новий міст спроєктований не як інфраструктурний об’єкт, а як новий громадський простір...
11 июля 2024 г.
9715
Новий простір діє одночасно як міський парк і меморіал...
11 июля 2024 г.
1128
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE вивів на ринок екструдований пінополістирол XPS ...
12 июля 2024 г.
1305
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
11 июля 2024 г.
1087
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
28 июня 2024 г.
1623
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
159
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3476
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!