Банк | Покупка | Продажа | НБУ |
USD | 39.800 | 40.300 | 41.289 |
EUR | 40.000 | 41.000 | 44.968 |
USD | 41.070 | 41.490 | 41.289 |
EUR | 44.630 | 45.230 | 44.968 |
У процесі оновлення перебуває ДБН “Підприємства харчування”. Серед змін, які обговорюються, - норма, яка дозволить не облаштовувати окремі вбиральні для чоловік і жінок у невеликих кафе
У Міністерстві розвитку громад і територій оновлюють будівельні норми щодо проектування ресторанів, кафе та інших закладів харчування. Зокрема, відомство отримало наступну пропозицію змін – дозволити у невеликих кафе та інших подібних закладах передбачати туалетні кімнати без поділу на жіночі та чоловічі. Зараз, згідно до чинних норм, санвузли для відвідувачів мають проектуватися обов’язково роздільними для чоловіків та жінок.
«Це вихід у вирішенні такого питання для невеликих закладів, де не так багато посадкових місць. Сьогодні у чинних нормах дозволяється взагалі не робити туалети в кафе до 50 місць», - вважають експерти.
Таку ідею підтримали користувачі Facebook, які взяли участь в опитуванні на офіційній сторінці заступника міністра Мінрегіону. Понад 70% учасників опитування допускають, що туалети у невеликих кафе можуть не поділятися на окремо чоловічі та жіночі. «Роздільні напевно зручніші, проте якщо це невелике кафе, то можуть бути і суміжні. Головне, щоб туалет був», - пише в коментарях один із підписників.
Також планується встановити норму щодо збільшення кількість жіночих туалетів (кабін) у закладах харчування. «Ми вже у 2 рази збільшили кількість жіночих вбиралень у кінотеатрах та театрах, щоб мінімізувати черги. Норми почнуть діяти з листопада, а отже, від цього часу при будівництві або реконструкції таких закладів ці зміни будуть обов’язковими. За аналогічним принципом хочемо ввести таку норму і в закладах харчування», - повідомили у Міністерстві.
Нормами буде передбачатись, що частина туалетних кімнат або всі, якщо їх декілька, мають обов’язково проектуватися доступними для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп. Там також мають розміщуватися сповивальні столики для немовлят.
ДБН “Підприємства харчування” встановлює вимоги проектування нових і реконструйованих закладів харчування, які знаходяться в окремих будівлях, входять до складу багатофункціональних комплексів і будівель іншого призначення, вбудовуються та прибудовуються до житлових будинків. Вимоги цих норм поширюються на проектування всіх типів підприємств харчування, незалежно від їх форми власності, окрім мобільних або тимчасових (сезонних) об’єктів.
Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання
Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.
Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.