РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Інновації у відновлюваній енергетиці від українських науковців

Науково-технічний центр відновлюваних джерел енергії Національного авіаційного університету створив низку вітроенергетичних установок, що забезпечує можливість роботи при слабких вітрах, та сонячних установок з поворотною платформою, що дозволяє суттєво підвищити ефективність генерації електричної енергії
1629 20.02.2018 в 07:52


Науково-технічний центр відновлюваних джерел енергії Національного авіаційного університету під керівництвом заслуженого діяча науки і техніки України, д.т.н., проф. Віктора Синєглазова провадить широку наукову діяльність у галузі розробки відновлюваних джерел енергії, а саме, сонячних та вітроенергетичних установок.

Результатом такої роботи стало створення низки вітроенергетичних установок з вертикальною віссю обертання комбінованого ротора, що забезпечує можливість роботи такої установки при слабких вітрах зі швидкістю від 1 м/с, що характерні для більшості території України та сонячних енергетичних установок з поворотною платформою, що дозволяє суттєво підвищити ефективність генерації електричної енергії.

Перевагами таких установок є безпечність для людини та довкілля за рахунок відсутності інфразвукових коливань при обертанні ротора, порівняно невеликий розмір, що дозволяє встановлювати їх на дахах житлових будинків, висока надійність та простота експлуатації у порівнянні з традиційними вітроенергетичними установками через значно меншу кількість механічних вузлів.

Розроблена вертикально-осьова вітроенергетична установка складається з комбінованого ротора, багатополюсного генератора системи захисту ротора від ураганних вітрів та контролера заряду акумуляторів для автономних систем або мережевого інвертора для передачі енергії у централізовану електричну мережу.

Максимальна потужність вітроенергетичної установки залежить від довжини лопаті і при швидкостях вітру 4-5 м/с складає, наприклад, 2 кВт при довжині лопаті основного ротора 2 м.

Как General Electric и ДТЭК будут развивать «зеленую» энергетику в Украине

Вітроенергетична установка може працювати як самостійно, так і в комплексі з сонячною енергетичною установкою та дизельним генератором.

Розроблена сонячна енергетична установка з поворотною платформою складається з масиву фотоелектричних панелей, контролера з реалізацією МРРТ-алгоритмів, інвертора та двокоординатного пристрою відстеження положення сонця, який, в свою чергу, складається з датчика положення сонця, контролера та електроприводів, що змінюють просторове положення масиву фотоелектричних панелей.

Генерована електрична енергія також може бути передана до загальної мережі або використана для заряджання акумуляторів.

Застосування такої системи дозволяє підвищити генерацію електричної енергії до 40 % у порівнянні зі стаціонарними сонячними енергетичними установками за рахунок постійного забезпечення оптимального кута падіння сонячних променів на панель.

Розроблені сонячні та вітроенергетичні установки можуть бути застосовані для забезпечення електричною енергією комунальних навчальних та медичних закладів, державних установ, індивідуальних домогосподарств, фермерських господарств, тощо. Генерована ними електрична енергія може бути спрямована на зменшення енергоспоживання з централізованої електромережі, організацію автономного освітлення, організацію резервного або автономного енергопостачання, тощо.

Джерело: Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

 

 
 
Интересные новости:
20.02.2018
1789
Сегодня учетная ставка, установленная Национальным банком Украины, равна 16 %. В таких условиях...
20.02.2018
1780
На реализацию этого проекта Европейский банк реконструкции и развития и Европейский инвестиционный б...
20.02.2018
2026
Нарушители присвоили средства предприятия-строителя на сумму 26,2 млн грн для последующей легализаци...
26.04.2024
2289
В якій би точці України громадянин або його родина не знаходилась, за допомогою е-системи вони можут...
26.04.2024
2567
Рішення пов'язане з відновленням фінансової допомоги з боку Євросоюзу та Сполучених Штатів ...
26.04.2024
1432
Метою законопроєкту №9630 є впорядкування системи кваліфікації та створення Єдиного реєстр...