РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Сплата за газ по-новому: замість кубів – кіловати. Як це вплине на суму в платіжках

В Україні усіх споживачів газу переведуть на європейську системи обліку
6421 08.11.2021 в 08:45



Замість кубометрів – кіловат-години


2 листопада Верховна Рада прийняла законопроєкт №2553. Він переводить усіх споживачів газу в Україні на європейську системи обліку: замість кубометрів – кіловат-години (кВт-год). Нові правила мають запрацювати вже з травня 2022 року. До цього часу облік газу буде відбуватися за "старою", нині діючою методикою, що створена ще за часів Радянського союзу.


Мій лічильник рахує в кубометрах, виходить, що він більше не потрібен? Мені встановлювати новий лічильник?

Ні, не треба. Перехід із кубометрів на кіловат-години насправді нічого не коштує. Трейдери, Оператор газотранспортної системи, оператор підземних сховищ (Укртрансгаз), постачальники газу та так звані облгази вже рахують спожитий газ в енергетичних одиницях. Облік відбувається паралельно – як у кубометрах, так і в кіловат-годинах, що відображається в платіжках споживачів.  

Грубо кажучи, з травня 2022 року населення та бізнес будуть платити за газ, як це роблять у Європі. Там не у всіх споживачів встановлено лічильники, що можуть конвертувати кубометри в енергетичні одиниці, пояснив Ілля Популях, помічник народного депутата та автора законопроєкту №2553 Андрія Жупанина.

Нова ціна газу для населення: як змінився тариф і скільки доведеться платити за газ у листопаді (ІНФОГРАФІКА)

Щоб уникнути зайвих витрат, в країнах Євросоюзу використовують спеціальні коефіцієнти – вони допомагають розрахувати, скільки споживач отримав енергії зі спожитого об'єму газу.


Це надто складно. Навіщо взагалі щось змінювати? Невже не можна залишити, як є?

Перехід споживачів на енергетичні одиниці – одне із зобов'язань України перед країнами ЄС в рамках асоціації. Зміна правил має вирішити три важливих проблеми на газовому ринку України, йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

По-перше, такий підхід більш справедливий. Він дозволяє споживачу порівнювати, яким джерелом енергії вигідніше опалювати будинок – газом чи електроенергією, оскільки, що те, що інше буде рахуватися в одній енергетичній одиниці.

По-друге, за новими правилами, споживачі більше не будуть переплачувати за неякісний газ і платити за так званим температурним коефіцієнтом. Зараз споживачі платять за використані кубометри, а будуть – за спожиту енергію. І чим якісніший газ, тим більше енергії з нього можна отримати.

По-третє, це набагато спростить для трейдерів та учасників процес імпортних та експортних операцій. У трейдерів уже сьогодні виникають адміністративні труднощі під час оформлення імпортного постачання з країн ЄС через різні системи обліку.

Через це вони купують у Європі газ у мегават-годинах, а потім, за коефіцієнтами перераховують у кубометри. Але оскільки калорійність газу змінюється, то змінюється й коефіцієнт, і у трейдерів часто виникають через це збитки.

Без субсидії залишились майже 200 тисяч українців, вони "провалили" перевірку


Хто буде рахувати, скільки я маю заплатити за газ?

Ця функція залишиться за так званими облгазами, переконує директор нафтогазового департаменту НКРЕКП Тетяна Рябуха. Платіж буде вираховуватися за спеціальною формулою: об'єм спожитого газу, помножений на коефіцієнт теплоти згорання протягом місяця + ціна постачальника.

Споживачі, в яких лічильники рахують показники в кубометрах, так само передаватимуть дані постачальникам, а ті вже переводитимуть їх у кВт-год та обраховуватимуть вартість. Якщо споживач не відправив показники, постачальники рахують споживання самі. Так само відбувається в разі, якщо у споживача немає лічильника.

Кожен місяць коефіцієнт теплоти може бути різний – виходячи, звідки надходить газ до споживача. В одних областях України газ більш калорійний та теплоємний, в інших – навпаки. Про це свідчать відкриті дані Оператора ГТС України – від 8100 до майже 8400 ккал/м3 (норма – 7800 ккал/м3).

Усі ці показники будуть вказані в комунальних платіжках, каже помічник Жупанина Ілля Популях. І уточнює, що відповідні розрахунки можна буде також перевірити. Ця функція, за його словами, буде доступна в особистому кабінеті споживача на сайті свого облгазу.

"Оренда" публічного паркомісця у Києві: як працює нова послуга і скільки вона коштує - роз'яснення КМДА


Це вплине на вартість газу?

Прямо на вартість газу це не вплине, переконує Популях. Але витрати споживачів на газ можуть вирости. Чому?

По-перше, такий підхід не виключає, що облгази не зможуть зловживати своїм положенням і маніпулювати даними. Закон не запроваджує жодних механізмів захисту споживача від неякісної послуги, пояснює голова асоціації Енергоефективні міста України Святослав Павлюк.

По-друге, є ще один ризик. Згідно з формулою НКРЕКП, під час розрахунку платежів облгази будуть використовувати так званий вищий коефіцієнт теплоти згорання, він на 20% більший, ніж нині діючий середній показник згорання по країні – 8229 ккал/м3.

Зараз цей показник на вартість газу не впливає, але щойно нові правила запрацюють, він може збільшити рахунки споживачів на ті ж 20%, прогнозує Павлюк.

За якого доходу можна звертатися за субсидією - роз’яснення Мінсоцполітики 

Цікаво про ремонти: як чистити і доглядати за дерев'яними поверхнями всередині приміщення
Источник: biz
 
 
Интересные новости:
22.10.2021
868
У Мінсоцполітики роз’яснили як громадянам, які мають заборгованість отримати субсидію...
20.10.2021
5788
Проєкт Закону № 5600 передбачає значні зміни в оподаткуванні доходу фізичних осіб від пр...
11.10.2021
1620
Що робити, щоб не залишитися без квартири, коли сплатити борг ЖКГ немає можливості...
23.01.2024
6250
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4334
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...