РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Ліквідація Держархбудінспекції: замість ДАБІ - ДІАМ. Що відомо про нову концепцію реформи

Перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський розповів про ключові нюанси нової концепції реформи Державної архітектурно-будівельної інспекції
5660 16.03.2021 в 10:06



Нова концепція реформи


Концепція законопроекту про реформу Державної архітектурно-будівельної інспекції практично готова до подання в профільний комітет парламенту. В проекті – чимало змін в будівельній галузі, зокрема планується вивести на ринок нові компанії, які будуть займатися наглядом за будівництвом, введенням в експлуатацію.

Про це стало відомо під час виїзного засідання Конфедерації будівельників України, яке відбулося на Волині 11 березня.

Як повідомив перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський, у березні цього року вже минає рік від початку реформи ДАБІ. Планували реформу завершити ще до вересня минулого року, проте в ці терміни не вклалися, а перший крок був невдалий. Наразі в Мінрегіоні допрацьовують концепцію проекту закону і протягом найближчих тижнів її планують надіслати на розгляд у профільний комітет парламенту. Він переконує: якщо у Верховній Раді погодять варіант Міністерства, то законопроект, який має завершити реформу ДАБІ, приймуть наприкінці весни – на початку літа.

Василь Лозинський зауважив: замість держархбудінспекції буде створений новий орган – державну інспекцію архітектури і містобудування (ДІАМ). Деякі функції будуть передані нотаріусам, органам місцевого самоврядування.

Призначено нового голову ліквідаційної комісії ДАБІ

Загалом, реформа ДАБІ стосуватиметься чотирьох функцій. До прикладу, реєстрація дозволів на виконання підготовчих/будівельних робіт має повністю стати автоматичною. Планується, що забудовники зможуть в автоматичному режимі завантажувати пакет документів згідно з визначеним чек-листом. Тож це зменшить час очікування. Також об’єкти класу СС1 зможуть і надалі реєструвати органи місцевого самоврядуванні. Також планують дозволити реєстрацію об’єктів класів СС1, СС2, СС3 нотаріусам. Так, каже представник Мінрегіону, в забудовників буде вибір: реєструвати свої об’єкти самостійно чи звертатися за цим до фахівців.

Реформа також стосуватиметься функції архітектурно-будівельного контролю. Зокрема, об’єкти класу СС3 підвищеної небезпеки та такі, що становлять державну таємницю буде контролювати новостворена ДІАМ. Об’єкти самочинного будівництва контролюватимуть органи місцевого самоврядування.

А ще планується ввести на ринок нові юридичні особи – компанії, які контролюватимуть будівництво об’єктів класу наслідків СС1 (громадські споруди), СС2 та СС3 (крім повноважень ДІАМ). Ці юридичні особи повинні мати ліцензованих і кваліфікованих працівників і надаватимуть послуги архбудконтролю.

Архітектурно-будівельний нагляд також вестимуть фахівці ДІАМ та юридичні особи, які пройшли акредитацію, та органи місцевого самоврядування в межах їх повноважень. Аналогічно зміни відбудуться і в контексті прийняття в експлуатацію завершених об’єктів.

Першим доручення керівника ДАБІ є недопущення випадків надання відмов у видачі дозволу з причин, раніше не зазначених у попередніх відмовах

Зокрема, об’єкти класу СС3 підвищеної небезпеки та такі, що становлять державну таємницю, вводитиме в експлуатацію ДІАМ. Решту об’єктів вводити в експлуатацію зможуть приватні компанії, які були акредитовані в Мінрегіоні, здійснювали супровід будівництва та виправляли виявлені порушення й зауваження.

«Ми хочемо, щоб був максимально великий вибір у замовника до кого звертатися. Якщо є конфлікт в себе на території, то ви зможете звернутися за дозволом щодо введення в експлуатацію або до органів місцевого самоврядування, або шукати ліцензовану юридичну особу», - пояснив Василь Лозинський.

Водночас, зазначили учасники заходу, має бути передбачена й відповідальність за порушення, щоб ні в кого з учасників процесу не було спокуси порушувати законодавство.

Нагадаємо, колишньому керівнику Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) Олексію Кудрявцеву повідомили про підозру за використання підробленого іноземного диплома при влаштуванні на роботу. Його також оголосили в розшук.

Довідково:

Державна архітектурна-будівельна інспекція України (ДАБІ) була створена у 2014 році і є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів через міністра розвитку громад та територій і який реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Основні завдання ДАБІ – здійснення державного архітектурно-будівельного контролю за дотриманням стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт; здійснення державного архітектурно-будівельного нагляду за дотриманням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил; виконання дозвільних та реєстраційних функцій у будівництві у визначених законодавством випадках; ліцензування будівництва об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) класами наслідків та здійснення контролю за додержанням суб’єктами господарювання ліцензійних умов будівництва об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) класам наслідків.

Узнайте больше об обновлении ГАСИ, читайте спецтему Build Portal "Перезагрузка ГАСИ" 

Цікаво про архітектуру: раніше и писали про використання сталі Кортен в оформленні елементів міської архітектури 
Источник: volynnews
 
 
Интересные новости:
11.03.2021
3564
Кабмін змінив голову ліквідаційної комісії  Державної архітектурно-будівельної інспекції...
26.02.2021
3822
Обыски прошли в рамках уголовного производства по факту злоупотребления чиновниками ГАСИ своими долж...
30.11.2022
11317
Найпоширеніші міфи про законопроєкт, який запроваджує нові правила у сфері містобудування, та їх спр...
30.11.2022
3324
Заступниця Міністра зазначила, що законопроєкт передбачає максимальну діджиталізацію будівельни...