РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Сталь Кортен в оформленні елементів міської архітектури

Реконструкція вулиці Короленка в центрі м. Дніпро із застосуванням виробів з кортенівської сталі
2343 09.03.2021 в 11:35


У 2020 році завершилася реконструкція вулиці Короленка в центрі м. Дніпро, в результаті якої простір став пішохідною зоною і покращився завдяки застосуванню виробів з кортенівської сталі.

Українські архітектори вже кілька років використовують Cor-Ten для оздоблення фасадів комерційних будівель, а настільки креативне застосування атмосферостійкої сталі в ландшафтному дизайні було вперше застосовано при оформленні вулиці.

Вулиця Короленка розташована в центрі міста по сусідству з театрами та об’єктами мистецтва, тому одним із завдань реконструкції ставилося створення креативного простору, що гармонійно вписується в архітектуру міста і одночасно привертає увагу.

Проект був створений грунтуючись на досвіді багатьох європейських міст, де сталь вже давно успішно застосовується в інфраструктурних проектах і був успішно реалізований під керівництвом головного архітектора міста Дніпра Дмитра Волика.

Сьогодні вулицю Короленка прикрашають ексклюзивні ліхтарі, лавки, світильники та інші вироби зі сталі Cor-Ten. Більшість елементів були виконані з внутрішньою підсвіткою фахівцями компанії EXPOLIGHT. Домінуючі світлові опори дають вузкопроменеве світло, а унікальні перфоровані світильники на розтяжках створюють хороші каустичні хвилі на пішохідну зону. Вертикальні світильники уздовж вулиці розсіюють світло в динамічній гамі різних відтінків, які змінюються з порами року, святами та міськими заходами. Варто зазначити, що в лютому 2021 року реконструйована частина вулиці удостоїлася нагороди за кращий проект вуличного освітлення в професійному міжнародному конкурсі Lighting Design Awards 2020.

У проекті було задано досить складний малюнок перфорації світильників, тому для виробів з металу товщиною 4 мм застосовувалася лазерна різка, що дозволяє виконати різ із великою точністю і акуратними краями. Конструкція вертикальних світильників складалася іх трьох листів Кортену, кожен з яких мав індивідуальний малюнок перфорації, за рахунок чого було створено оригінальний об’ємний ефект. Для виготовлення стовпів, арок і лавок зі сталі товщиною понад 6 мм використовувалася плазмова різка.

Особливою рисою сталі Кортен є її відмінне поєднання із зеленими насадженнями і природним каменем, з якого виконані лавки, урни та пішохідні доріжки.



Застосування сталі Кортен стало можливим навіть у безпосередній близькості до фонтанів, оскільки під час періодичних намокань та висихань матеріал природно покривається захисною патиною і стає стійким до впливу вологи.

Весь проект реконструкції тривав близько року, при цьому на виготовлення виробів з кортенівської сталі відводилося всього 2-3 місяці. Для створення всіх архітектурних елементів в такі стислі терміни була потрібна своєчасна поставка атмосферостійкої сталі різних товщин – від 4 мм до 10 мм. Замовник прийняв рішення купити кортенівську сталь європейського виробництва у Rauta, оскільки тільки ця компанія змогла швидко здійснити поставку всього необхідного асортименту.

 
Особливістю проекту стала необхідність штучного зістарювання Cor-Ten, для якого було підібрано технологію, що дозволяє швидко отримати бархатисто-бронзовий відтінок і зафіксувати його на тривалий час. Для проекту була обрана сталь марки Cor-Ten B, оскільки на відміну від марки Cor-Ten A при зістарюванні вона дозволяє швидше досягти потрібного кольору. Процес старіння Кортену тривав близько тижня і був розділений на наступні етапи:

  1. Нанесення двох шарів окислювача з перервами на висихання протягом 8-12 годин
  2. Нанесення двох шарів воскового герметика з перервами на висихання протягом 8-12 годин
  3. Нанесення двох шарів поліуретанового лаку з перервами на висихання протягом 8-12 годин, який створив виразну матову поверхню, що не забруднюється



Робота зі сталлю Cor-Ten має багато особливостей в частині зварювання, патинування і фіксації кольору, тому вимагає спеціальних знань від виробника, а досвід компанії Rauta дозволив швидко і якісно створити виразні елементи ландшафтного дизайну з атмосферостійкої сталі.



Джерело: компанія Rauta 
Інформацію опубліковано на правах реклами 

 
 
Интересные новости:
06.03.2021
2733
Команда Build Portal вітає і Міжнародним жіночим днем...
29.09.2020
2123
Сегодня успешная концепция ТРЦ предполагает не только широкое разнообразие зон шопинга, развлечений ...
02.03.2021
1660
На початку 2021 року після ґрунтовних досліджень пропозиції ринку «Снєжка-Україна» ...
25.04.2024
859
«Бетон від Контур» використовує тільки високоякісні компоненти та контролює кожен етап в...
01.04.2024
3260
Співпраця Рууккі Україна з компаніями, які долучилися до програми “єВідновлення”, с...
20.03.2024
4027
Український підрозділ Ruukki оголосив про відкриття власного тренінг-центру для співпраці з партнера...