РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.472 EUR: 42.183
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.472
EUR 40.000 41.000 42.183
USD 39.500 39.830 39.472
EUR 42.250 42.850 42.183
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

У Києві хочуть знести хрущовки: на що варто звернути увагу

В Києві заявили про готовність до реновації застарілого житла. За яким механізмом будуть переселяти людей і на що слід звернути увагу
4533 09.06.2020 в 07:45



Реконструкція хрущовок:
на що слід звернути увагу


У нещодавньому інтерв'ю мер Києва Віталій Кличко згадав про план реновації застарілого житла в Києві та анонсував готовий проєкт по трьох районах.

Питання відселення людей з аварійних будинків у нас насправді стоїть гостро. Але, крім технічної частини, є ще купа соціальних питань: як захистити право власності людини на квартиру та за якими параметрами має відбуватися обмін, повідомляє експерт з нерухомості Вікторія Берещак.

У проєкті, який ще не презентували, мер обіцяє житло з еквівалентом 1,5 квартири у нових будинках. Добре було б побачити розрахунки та взаємозв'язок площі квартири хрущовки та квартири в новому будинку.

Адже, наприклад, трикімнатна квартира в хрущовці за квадратами може дорівнювати двокімнатній у новому будинку. І що тоді виходить: доплачувати чи погоджуватися на дві кімнати?

Сподіваюся, це питання відпаде завдяки продуманим коефіцієнтам і розрахункам, тому чекаю на презентацію плану реновації.

Куди відбуватиметься відселення - це друге нагальне питання. Дуже важливо, з огляду на досвід інших країн, щоб це був той самий район. Для 70% мешканців це стає вирішальним пунктом згоди.

Как в Киеве будут сносить хрущевки и переселять жильцов? В КГГА рассказали про эффект домино

Якщо йдеться про те, щоб знести застарілі будинки й на їхньому місці побудувати нові, важливо розуміти, куди тимчасово переселятимуть людей. Важливими є житлово-побутові умови, обумовлений термін переселення та відповідальність за зрив строків.

До речі, про відповідальність. У нас із законопроєктом щодо реновації ще остаточно не визначилися, і вже час розв'язати незакриті питання.

З ким підписувати договір? Хто несе відповідальність за будівництво? І чи виступає місто гарантом, що новий будинок добудують і відселення відбудеться?

Як запускати механізм реновації, якщо не всі мешканці згодні. Наприклад, 26% проти, а потрібно, щоб їх було не більше 25%. Що тоді?

Устаревшее жилье снесут? Куда отселят жильцов и что не так с законопроектом

Беручи до уваги ступінь суперечок і дебатів навколо відселення, переселення, знесення, я б радила опрацювати механізм відповідальності перед мешканцями.

Якщо замовник - місцева влада, вона також несе відповідальність, і така відповідальність має бути прописана.

В її завдання входить провести правильний інвестиційний конкурс, підібрати надійного й досвідченого забудовника з технічною експертизою на рівні, який зможе виконати взяті на себе зобов'язання.

І, нарешті, роз'яснювальна робота. Вкрай важливо донести до людей інформацію про те, що таке реновація старого житла, навіщо вона потрібна і як відбуватиметься.

Жилые дома в Украине "доживают" свой срок - неутешительная статистика от нардепа

Технічний аудит стану будівлі, її енергоефективності має бути представлено як доказову базу для переговорів з мешканцями.

За кожним об'єктом потрібна повна технічна характеристика з описом стану інженерних мереж, фасадів, опорних конструкцій, фундаменту та іншого.

Потім - етап наведення аргументів, переговорів, пояснень і спроб домовитися. Людям важливо показати, що місто та забудовник - на їхньому боці. Тоді додаткових питань не виникне.

Індивідуальний договір, в якому буде прописано умови компенсації та відселення, має укладатися за кожною квартирою.

Платежка за газ значительно вырастет. Нормы потребления увеличены втрое 

Читайте также: ранее мы писали о правилах обращения со строительным мусором и том, почему почему его нельзя выбрасывать в мусорные баки 

Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
09.06.2020
10596
Городская власть работает, чтобы создать благоприятные условия для реновации...
05.06.2020
1822
Здешевлення потребуватиме рефінансування НБУ чи компенсацій з бюджету...
05.06.2020
1691
Президент заявил о важности учетной ставки Нацбанка...
26.04.2024
2199
В якій би точці України громадянин або його родина не знаходилась, за допомогою е-системи вони можут...
26.04.2024
2471
Рішення пов'язане з відновленням фінансової допомоги з боку Євросоюзу та Сполучених Штатів ...
26.04.2024
1319
Метою законопроєкту №9630 є впорядкування системи кваліфікації та створення Єдиного реєстр...