РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Кредити на житло в Україні найвищі в Європі. Чи є шанс в України на доступну іпотеку?

Ставки іпотечного кредитування в Україні найвищі в Європі. Нещодавно президент анонсував їх зниження до 10% уже цього року. Чи достатньо цього?
2238 15.05.2020 в 09:28




Чи є шанс на доступний
кредит на житло в Україні?

Згадуючи першу квартиру, я розумію бажання багатьох українців поліпшити свої побутові умови. Довгі роки оренди або проживання в тісних квадратних метрах - це ті проблеми, з якими стикаються багато родин в Україні. Допомогти їм могла б доступна іпотека. Зараз вона також могла б допомогти і забудовникам, які постраждали від падіння попиту на нерухомість і змушені були припиняти будівництво в період карантину, повідомляє відомий столичний забудовник.

Але досі доступна іпотека існує лише в заявах чиновників і на рекламних вивісках. Насправді ж ставки іпотечного кредитування в Україні найвищі в Європі, а кількість схвалених позик не перевищує кілька тисяч на рік на всю нашу багатомільйонну країну.

Нещодавно президент анонсував запуск державної програми зі зниження іпотечних ставок до 10% уже цього року. Паралельно з цим, Національний банк, знизив облікову ставку до 8%. Але чи достатньо цього для повноцінного запуску ринку кредитування житла в Україні? Чи готові банки йти на іпотечний ризик у поточних економічних умовах?


Хто і на яких умовах дає іпотеку в Україні?

Минулого року іпотеку готові були фінансувати лічені банки: державні та кілька комерційних.

Незважаючи на те, що банки регулярно анонсують зниження номінальних кредитних ставок, реальна вартість української іпотеки досі може досягати 20% річних і більше. Такі позики часто видають на термін до 20 років. В такому разі настільки високі ставки означають, що за перші десять років програми покупець переплатить за куплену в кредит квартиру більш ніж удвічі. Готових на такі жертви не так вже й багато.

Винятком можуть бути іпотечні програми в партнерстві з забудовниками. Річні ставки за такими кредитами можуть бути на 5-7% нижче в рамках пільгового періоду, проте з часом вони все одно наздоганяють ринкові значення. Девелоперів, у яких є такі програми на сьогоднішній день критично мало і будують вони переважно в столиці.

Как изменится жизнь после пандемии. Семь иллюстраций, которые касаются экономики и бизнеса (ИНФОГРАФИКА)

При цьому іпотека може не просто стимулювати галузі, які тісно пов'язані з будівництвом, а й бути драйвером зростання економіки в цілому. В Україні ;ж на іпотеку припадає менше 5% від загальної кількості позик у кредитних портфелях банків.

У європейських країнах справи з іпотекою йдуть кардинально інакше. Протягом минулого року середні ставки за іпотекою в ЄС були нижче 6%, коливаючись від 0,5% до 5,5% в залежності від регіону. При цьому частка іпотеки становила понад 50% від загальної кількості угод з нерухомості.


Що стримує іпотечне кредитування в Україні?

З іпотекою в Україні вже багато років складається парадоксальна ситуація. Покупці, що бажають придбати житло в кредит не можуть осилити двозначні відсотки. А банки фокусуються на більш дохідних дрібних і коротких споживчих кредитах замість того, щоб розвивати довгострокові стратегічні програми.

До позичальників виставляють значні вимоги для отримання іпотеки: їхні доходи мають бути прозорими, стабільними, а регулярні виплати за кредитом не мають перевищувати 50% від щомісячної зарплатні. Ми бачимо, що багато клієнтів отримують відмови через те, що не можуть довести свою довгострокову платоспроможність за допомогою офіційних даних.

Знизити ставки і пом'якшити вимоги до позичальників банкірам не дозволяє економічна кон'юнктура. Крім самого активу у вартість іпотечного кредиту банки закладають ризики. Раніше ризики багато в чому були пов'язані з динамікою валютного ринку, високою інфляцією. Тепер країну випробовують нові виклики, як наприклад, світова пандемія.

Є й інші проблеми, які не дають можливості банкірам нарощувати іпотечне кредитування. Наприклад, деякі фінустанови досі не можуть впоратися з проблемними портфелями валютної іпотеки 2008-2009 років, які не обслуговуються з початку девальвації. У 2014 році багато банків фактично згорнули іпотеку.


Коли кредити на житло подешевшають?

Передумови для незначного зниження іпотечних ставок цього року все ж є. По-перше, НБУ знизив вартість кредитів для банків до 8%. Зниження облікової ставки - це позитивний сигнал для ринку, хоча кредитні ставки реагують на зміну монетарної політики, як правило, з великим відставанням.

По-друге, восени 2020 року спливає дія мораторію на стягнення заставної нерухомості за валютними кредитами, виданими до девальвації. Це дасть можливість банкам частково вирішити проблему з проблемними іпотечними портфелями.

Как изменились цены на жилье в апреле. Градация по классам новостроек

Однак, на мій погляд, всі перераховані вище фактори, все ж не є вирішальними для масового запуску доступної іпотеки цього року.

За нашими прогнозами, за оптимістичного сценарію у вересні українська економіка тільки почне поступово відновлюватися від наслідків локдауну. Чи буде на той час банківська система готова до різкого здешевлення іпотеки - відкрите питання. У поточній ситуації іпотека в 8-10% можлива не раніше 2022 року.

Банки неохоче йшли на ризики у відносно стабільний час. Зараз тим більше наївно розраховувати, що без спеціальної програми підтримки, банкіри масово почнуть роздавати українцям іпотеку під рекордні 8-10% річних. Чи є така програма реальним пріоритетом для уряду - питання. І дуже важливе для мільйонів українців.


Чи є альтернативи?

Єдиною надійною альтернативою іпотеці зараз може бути розстрочка від забудовника. Девелопери, як правило більш гнучкі в прийнятті рішень, ніж банки, хоча вимоги щодо платоспроможності клієнта для них теж важливі.

Головна перевага розстрочки перед іпотекою - її отримати набагато простіше, і до введення будинку в експлуатацію вона може бути зовсім безпроцентною. Мінус розстрочки від забудовника полягає в тому, що вона видається на більш короткі терміни. Банки розтягують іпотечні програми до 20 років, тоді як розстрочка від забудовника може бути надана в середньому на 24-36 місяців.

Як опцію - я б зараз ще рекомендував заходити в розстрочку, але при появі доступної іпотеки - переводити розстрочку в банківський кредит. Таким чином можна зменшити ризики і розтягнути виплати ще на кілька років.

Спасти страну: нужны секторальные льготы и амнистия капитала

Ринок іпотечного кредитування - це можливість для сотень тисяч українців отримати якісне доступне житло. Але поточні її умови не завжди дозволяють реалізувати цю можливість.

Рішенням можуть стати не гучні заяви політиків і чиновників, а сукупність реальних дій: цільова держпрограма підтримки банків, які видають іпотеку, дешевий ресурс, зняття мораторію на стягнення заставної нерухомості, збільшення гарантій з боку забудовника і перегляд вимог до потенційних позичальників з поправкою на реальну ситуацію в економіці.


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"

Источник: nv
 
 
Интересные новости:
13.05.2020
5706
С началом карантина, рынок жилой недвижимости несколько остановился. Покупатели ждут снижения цен, а...
13.05.2020
2486
Сейчас активные строительные работы продолжаются только в чуть больше, чем 40% объектов...
10.08.2020
1565
Проектирование, строительство и производство строительных материалов играют жизненно важную роль в в...