РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.472 EUR: 42.183
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.472
EUR 40.000 41.000 42.183
USD 39.500 39.830 39.472
EUR 42.250 42.850 42.183
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

На що звертати увагу при виборі ділянки для будівництва приватного будинку

Що треба зробити і куди звернутись за необхідною інформацією при виборі земельної ділянки під забудову?  

3645 16.08.2019 в 07:57



Що треба зробити?

«Познайомитись» з земельною ділянкою. Навіть просте візуальне ознайомлення з місцевістю дає загальне уявлення і можливість визначитися чи підходить дана земельна ділянка саме вам. Щоб не помилитися, потрібно врахувати стан природного середовища.
Свіже та якісне повітря забезпечить ліс по сусідству, а літній відпочинок буде приємним біля чистої водойми з піщаним пляжем. Також треба звернути увагу чи є поруч виробництва, теплоелектростанції, сміттєзвалища; будь-які тваринницькі виробничі комплекси тощо.

Познайомитися з мешканцями сусідніх будинків та поспілкуватися про місцеве життя, розпитати та оцінити стан інфраструктури.
Це дуже важливий момент, бо постають такі питання, як добиратися до роботи, або в яку школу ходитимуть ваші діти.

Отже вивчаємо:

  • магістральні та під'їзні дороги;
  • наявність твердого покриття проїжджої частини та пішохідних тротуарів населеного пункту;
  • чи є заклади торгівлі в крокової доступності від вашої майбутньої земельної ділянки (як продуктові, так і господарські);
  • чи є аптека з основним набором ліків і щоденним графіком роботи;
  • школа та дитсадок;
  • органи місцевого самоврядування (сільська чи селищна рада): чи сформовано ОТГ і чи є Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • громадський автобусний і залізничний транспорт, а в містах - ще й тролейбус, метро, трамвай;
  • відстань до найближчого міста або адміністративного центру тощо.


Зрозуміти наскільки зручна форма ділянки для будівництва та проживання.
Підбираючи ділянку для будинку, слід співвідносити її якості з наявним проектом і планом або уявляти, як буде розташовуватися ваш майбутній будинок на конкретній земельній ділянці. Територія може мати різну форму і співвідношення сторін по довжині. Найбільш вдалим варіантом вважається ділянка близька за формою до квадрату. На ній раціонально та гарно можна розташувати будинок будь-якої конфігурації. Витягнута уздовж вулиці або в бік саду ділянка з співвідношенням сторін, наприклад, 1:2 не підходить для будівництва по технічним і естетичним критеріям.

Найкраще, коли головним фасадом і виходом будинок звернений до вулиці. Терасу і альтанку планують з тильної сторони будинку, подалі від очей перехожих. Виїзд з гаража краще розташовувати біля брами подвір'я.

Оцінити географічне розташування ділянки щодо сторін світла, розвороту до сонця, затіненість місцевості.

Погодьтесь, сонячне світло значним чином впливає на фізичний і психічний стан Отже, треба завчасно передбачити, як на ділянці можна розташувати будинок. Його слід розташовувати з урахуванням напрямку руху сонця в різні сезони року.

План приміщень співвідносять з положенням сонця протягом світлового дня.
Знаючи склад своєї сім'ї, особистісні особливості кожного її члена, Вам треба буде вирішити,

як розміщувати кімнати в будинку щодо сторін світла і знайти для цього оптимальний план ділянки. Варто врахувати наступні фактори:

  • влітку сонце яскраве и гаряче, тож треба вирішити які вікна розгорнути до сонця в зеніті, щоб легше переносилася липнева і серпнева спека;
  • кімнату школярів або студентів «повертаємо» вікнами до світла в другій половині дня, коли виконуються домашні завдання;
  • на північну сторону будинку не направляють вікна вітальні, оскільки туди не потраплятиме сонячне світло;
  • вікна спалень не варто розташовувати в сторону сонця, що сходить, яке розбудить раніше часу;
  • кухня витримує будь-який світловий режим, оскільки в ній не живуть, а працюють.

Важливо. Якщо ви плануєте побудувати автономний будинок, то наступними питаннями можна не перейматися, якщо ж будете користуватися традиційними джерелами енергії, то необхідно з'ясувати віддаленість ділянки відстань від ліній електромереж та можливість підключення. Теж саме стосується газу,якщо є потреба;

Електрифікація. Один з головних аргументів при виборі ділянки - наявність поблизу електричної лінії і можливості підключення до вашого будинку та майбутніх господарських будівель. Знаючи, що в сучасних приватних будинках використовується цілий набір енергоємних побутових і господарських приладів, і інструментів, слід розраховувати на споживану потужність до 10 кВт.

Відстань від електричної лінії можлива в нових населених пунктах, що забудовуються або в дачних селищах. Відсутність лінії електромереж або її розташування в сотнях метрів від ділянки призводить до додаткових великих витрат по фінансуванню установки опор і навішування електричних кабелів і проводів.

Тому варто шукати ділянку з близьким розташуванням електричної лінії, в іншому випадку проведення електрики до будинку влетить у копієчку.

Газифікація. Незважаючи на зростаючу вартість природного газу, багато хто не бачить альтернативи опаленню блакитним паливом. При виборі ділянки слід передбачити можливість газифікації приватного будинку з метою опалення і постачання кухні.

Якщо до сусідніх будинків підведено газопровід, то і ви можете планувати підключення. Але точну інформацію можна отримати тільки в місцевій газовій компанії, яка буде затверджувати проект підключення будинку до газопроводу.

Поспілкуватися з сусідами щодо стану грунтових вод та поцікавитися чи були підтоплення. Замовити дослідження ділянки відносно составу грунтів та рівня підземних грунтових вод.

При виборі ділянки для вашого майбутнього будинку важливо звернути увагу на стан і рівень грунтових вод в межах ділянки. Якщо навколо ростуть вологолюбні рослини, це означає, що підземні води підбираються близько до поверхні. Загляніть в сусідський колодязь: якщо на глибині 3-4 метри бачите воду, то на ділянці не вийде побудувати будинок з підвалом. У разі, якщо ви все ж таки вирішите придбати таку ділянку, то доведеться будувати будинок на палях, або ж піднімати рівень ділянки за рахунок насипання додаткового шару грунту.
Така ж операція може знадобитися, якщо рельєф вашої ділянки неоднорідний Рівна ділянка - найбільш зручна для будівництва. Але ідеальна територія зустрічається не часто. Тому рельєф з перепадами висот найбільш поширене явище.

Також необхідно оцінити хімічний склад грунту на основі аналізу його зразків, отриманих з різних глибин при бурінні. Це важливо для організації будівництва і вирощування рослин. Механічний склад грунту впливає на умови і способи будівництва. Будівельні матеріали та технології також підбираються під особливості грунту.

Куди звертатися?

Для вирішення цих питань необхідно звернутися до місцевого структурного підрозділу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастру). 
Це орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин та веде Державний реєстр сертифікованих інженерів-геодезистів, які отримали кваліфікаційний сертифікат.

На сайті Держгеокадастру у вільному доступі є Державний реєстр сертифікованих інженерів-геодезистів.

Також на сайті Держгеокадастру можна знайти інформацію про територіальні органи в кожному районі, їх телефони та адреси.

Спеціалісти допоможуть вам визначитися та проведуть необхідні дослідження.

Одним з таких досліджень є топографічна зйомка земельної ділянки. Якщо ви замовите її у масштабі 1:500, то при отриманні будівельного паспорту на ваш майбутній будинок, одночасно отримаєте адресу (регламентується Наказом №103 Мінрегіону від 05.07.2011 та п. 10 тимчасового порядку реалізації експериментального проекту з присвоєння адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 березня 2019 р. № 367).

Важливо також дізнатися у місцевих жителів про способи отримання питної та технічної води, а також щодо можливості під’єднання до централізованого водопроводу та каналізації.

Вода в приватний будинок подається декількома способами:

  • з колодязя чи свердловини (якщо плануєте побудувати автономний дім);
  • з централізованого водопроводу.

У кожному разі слід подбати про перевірку якості води на ділянці.

Обов'язково потрібно пройти цю процедуру, оскільки це аргумент першорядної важливості для прийняття рішення про купівлю землі.

Звернутися можна в Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

На сайті Держпродспоживслужби можна знайти інформацію про територіальні органи в кожному районі, їх телефони та адреси.

Експертні висновки цих служб ляжуть в основу будівельного проекту і допоможуть вам прийняти вірне рішення.

Успіхів у виборі!

Підготовлено за матеріалами Мінрегіону


Читайте також:

 
 
Интересные новости:
14.08.2019
3374
Какие есть способы сделать свой дом теплее, и почему утеплением нужно заниматься летом...
13.08.2019
3073
Сьогодні правила на ринку нерухомості диктують покупці. За статистикою, на одного потенційного покуп...
12.08.2019
20396
Які документи потрібні для продажу квартири? Як правило з цим питанням звертаються до ріелтора....
23.01.2024
6247
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4323
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...