РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

У Львові замість 100-літньої пам'ятки архітектури збудують багатоповерхівку

Власник вілли через суд скасував статус пам'ятки національного значення
2937 06.09.2018 в 07:41




На місці 100-літньої вілли хочуть звести багатоповерхівку

Власники напівзруйнованої вілли «Люсія» на вул. Свєнціцького, 16 у Львові скасували в суді наказ ЛОДА про внесення будинку до переліку щойно виявлених пам'яток. На підставі цього наказу Мінкультури внесло віллу до реєстру пам'яток місцевого значення, заборонивши тим самим руйнування або перебудову будинку. Відтак рішення суду тепер дає підстави власникам скасувати присвоєний віллі статус пам'ятки і невдовзі розпочати на її місці будівництво багатоквартирного будинку.

Наприкінці листопада 2017 року департамент архітектури Львівської ОДА вніс віллу на вул. Свєнціцького, 16 до переліку щойно виявлених пам'яток. У лютому 2018 року на підставі цього рішення і пакету супровідних документів Міністерство культури внесло цей будинок до реєстру пам'яток місцевого значення. Після цього ОСББ «Свєнціцького-16», якому належить вілла, подало два позови до суду: один про скасування наказу ЛОДА, а інший – про скасування наказу міністра культури.

Власники планують збудувати на місці напівзруйнованої вілли багатоквартирний будинок, однак львівська мерія уже кілька разів відмовляла у видачі історико-містобудівного обґрунтування будівництва. У вересні 2017 року ОСББ «Свєнціцького-16» через суд таки зобов'язало управління охорони історичного середовища ЛМР надати необхідні історико-містобудівне обґрунтування цього будівництва, після чого, аби знову зупинити руйнування історичної вілли, мерія вирішила внести будинок до реєстру пам'яток.

Щоб почати будівництво, власникам вілли зараз потрібно скасувати присвоєний їй статус пам'ятки. І, як свідчить опубліковане 31 серпня рішення Львівського окружного адмінсуду, перше рішення на свою користь вони вже отримали.

Під час судового засідання юристи власників вілли заявляли, що будинок внесли до переліку пам'яток з порушенням, оскільки при цьому не були враховані інтереси ОСББ. Суддя Львівського окружного адмінсуду Роман Брильовський погодився з аргументами власників вілли і скасував наказ ЛОДА. У рішенні суду вказано, що наказ скасували ще й з огляду на те, що у протоколі оцінки будинку не вказано, яким критеріям відповідає його цінність (чи мав вплив на розвиток культури, чи репрезентує творчість архітектора, чи пов'язаний з історичними подіями, чи щось інше).

Юрист управління охорони історичного середовища ЛМР Олег Хандид пояснив, що таке рішення не означає автоматичного скасування статусу пам'ятки – власникам вілли потрібно буде окремо скасовувати ще й наказ міністра культури про внесення будинку до реєстру пам'яток.

«Ми зараз будемо консультуватися з юристами Львівської ОДА, будемо обговорювати тактику щодо оскарження цього рішення в апеляції. Насправді ОСББ «Свєнціцького-16» подало дві позовні заяви – одну щодо скасування наказу ЛОДА, а іншу – щодо скасування наказу Мінкульту. Але другу справу зупинили до часу вирішення справи з наказом ЛОДА. Поновлять її після того, як в кінцевій інстанції вирішать ситуацію з наказом ЛОДА», – пояснив Олег Хандид.

Рішення Львівського окружного адмінсуду ще не набрало чинності, оскільки будь-який учасник справи ще має час до кінця вересня для подачі апеляції.

Зазначимо, що віллу «Люсія» на вул. Свєнціцького, 16 у 1896 році збудував архітектор Іван Долинський. У радянський час приватну віллу перебудували під п'ять квартир, які з часом викупило ОСББ «Свєнціцького-16». Одним із засновників цього ОСББ є Ігор Скробацький, який є одним із співвласників ресторанів «Голодний Микола» та «Кумпель».

Зараз будинок на вул. Свєнціцького, 16 практично повністю знищений: у судових матеріалах є результати обстеження споруди від 2015 року, в яких зазначено, що на той час було знищено близько 69% будинку, через що виникла загроза обвалу споруди.

Джерело: zaxid.net

 
 
Интересные новости:
06.09.2018
3850
Небольшие изменения в технологии позволят снизить себестоимость панелей...
26.04.2024
2249
В якій би точці України громадянин або його родина не знаходилась, за допомогою е-системи вони можут...
26.04.2024
2527
Рішення пов'язане з відновленням фінансової допомоги з боку Євросоюзу та Сполучених Штатів ...
26.04.2024
1388
Метою законопроєкту №9630 є впорядкування системи кваліфікації та створення Єдиного реєстр...