РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Чи можуть фізичні вправи підвищити самооцінку у дітей та молоді?

Фізичні вправи — найкращий спосіб позбутися негативних наслідків гіперопіки та відновити психічне здоров'я як у дітей, так і в дорослих
2438 16.07.2021 в 10:47



Тепличне покоління, діти з синдромом вкраденого життя, інфантили — так називають жертв гіперопіки. Згідно зі статистикою, опублікованою шість років тому в Pew Research Center, близько 62% батьків визнають, що вони надмірно опікують своїх дітей. Якщо у 70-ті роки минулого століття третьокласники самостійно ходили до школи, після занять грали в м'яч, досліджували якісь хащі й поверталися лише до вечері, то сучасні батьки не можуть навіть уявити такого нехтування безпекою дітей.

З початком пандемії ситуація тільки погіршилася. Тепер багато батьків вважають за краще дати дітям черговий гаджет, аби вони залишалися вдома й були під наглядом. В принципі, діти й самі не проти проводити час таким чином.

Що маємо у результаті? Покоління надмірно сором’язливої молоді з залежною самооцінкою, гострим почуттям самотності та нездатністю робити власні вибори. Більш того, опитування, яке проводили серед студентів університету США, показало, що гіперопіка підвищує симптоми тривожності та депресії. Діти надто дбайливих батьків не напрацьовують уміння долати труднощі. Тому зіткнення навіть з найдрібнішою невдачею або проблемою супроводжується непомірним стресом.

Сьогодні молоді люди взагалі важче справляються зі стресом й більш схильні до хронічної тривожності, аніж їхні батьки. Нинішнє покоління слабо володіє навичками «виживання» у дорослому світі: незалежним мисленням, здатністю приймати виважені рішення, самоконтролем. Як наслідок, страждає самооцінка та якість життя.

Психологи вважають, що занепокоєння безпекою позбавило дитинство незалежності, ризику та відкриттів. Але при цьому не зробило його безпечним.

На щастя, наслідки гіперопіки допомагає виправити регулярна фізична активність.


Як фізичні навантаження впливають на психічне здоров'я

Багато хто знає, що регулярні фізичні вправи зміцнюють опорно-рухову систему, виключають ожиріння, допомагають знизити ризик серцевих захворювань, діабету та багатьох інших серйозних хвороб. Але це ще не все. Помірні фізичні навантаження, зокрема дитячі спонтанні ігри, позитивно впливають на психічне здоров'я й самооцінку.

Професор Коледжу дошкільної освіти Університету Королеви Мод у Тронгеймі Еллен Беате Хансен Сандсетер переконана, що дитяча освіта повинна бути побудована на активних спонтанних іграх, бо це базовий засіб всебічного розвитку дітей. Головна ідея багатьох досліджень Сандсетер — показати, як зустріч із ризиком під час самостійної гри формує механізми адаптації до стресу, сприятливо впливає на мислення й мотивує на подальші досягнення. За її словами, «захопливий досвід під час спонтанної гри спонукає дітей постійно кидати собі виклик та розвивати відповідні до віку набори навичок. Так діти дорослішають». Фактично, активності з певним рівнем ризику, коли дитина надана сама собі, формують мужню поведінку. Внаслідок цього зменшується страх та фонова тривожність, й автоматично підвищується впевненість у собі та своїх силах.

Представник Оксфордського університету Семмі Р. Чекроуд та його колеги також з'ясували, що всі види фізичної активності, особливо командні ігри, здатні зменшити прояви депресії й мотивувати на досягнення.

У цьому немає нічого дивного. Регулярне фізичне навантаження, з одного боку, допомагає підтримувати себе у відмінній формі, що вже позитивно впливає на самооцінку, з іншого боку — покращує настрій. У дитини, підлітка або дорослого з'являються сили досягати поставлених цілей, налагоджувати корисні зв'язки, використовувати можливості, що відкриваються. Високий рівень енергійності — це одна з найбільш характерних ознак міцного психічного здоров'я.

Але попри користь спонтанних ігор та інших видів фізичної активності, кожен з батьків хоче забезпечити максимальну безпеку для своєї дитини. Що ж робити у такому випадку? Як примирити бажання виключити усі ризики й прагнення до повноцінного розвитку дітей?


Майданчики Hip Park — місце для безпечних спонтанних ігор

Компанія Hip Park робить ігрові та спортивні майданчики для дітей та підлітків з урахуванням найсуворіших вимог з безпеки. Але при цьому заохочує їх до спонтанної гри та фізичних навантажень.

Серед дитячих проєктів Hip Park є різні серії — Tiga, Geo, Ritmo. Кожна з них розрахована на свій тип активності й допомагає розвивати певний набір навичок: вміння тримати рівновагу, зміцнення сили м'язів, використання уяви тощо. Й батькам нема чого боятися. На майданчиках продуманий захист від падінь з висоти, усі краї заокруглені, ніде немає прорізів, у яких може застрягти палець, на усіх стиках спеціальні ковпаки, поверхні ідеально рівні.

Для молоді компанія робить сучасні спортивні майданчики — для паркуру, воркаута, скейтбордингу, катання на роликах та BMX-велосипедах. Тут є все необхідне обладнання, щоб розвиватися в обраному напрямку й звести кількість травм до нуля.

«Тепличні умови» не вберігають дітей від усіх небезпек світу, навпаки, вони роблять дитину ще більш уразливою. Тому замість того, щоб намагатися уникнути усіх ризикованих ситуацій, важливо створити середовище з помірним та контрольованим ризиком, де дитина крок за кроком буде вчитися справлятися зі своїми страхами й формуватися як психічно здорова особистість. Саме .

Чи не це мрія усіх турботливих батьків?

Джерело: Hip Park
Інформацію опубліковано на правах реклами

Похожие статьи:
02.07.2021
2079
Так завод поставляє на ринок України та за кордон плити товщиною від 10 до 120 мм...
27.02.2024
1608
Узнайте больше о разновидностях и главных характеристиках строительного песка...
26.12.2023
2449
PENETRON представив інноваційні матеріали, що проникають глибоко в бетон, увʼязуючи елементарні...
0001