РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.059 EUR: 45.502
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.059
EUR 40.000 41.000 45.502
USD 40.900 41.310 41.059
EUR 45.200 45.861 45.502
Колонка

Що запуск містобудівного кадастру змінить для будівельної сфери

Містобудівний кадастр зберігатиме цифровий слід кожної дії, що ускладнить можливі махінації або підробки. Деякі документи формуватимуться автоматично завдяки інтеграції з іншими реєстрами, зокрема дані про містобудівні умови, обмеження та будівельні паспорти забудови земельних ділянок

2756
Сегодня

Що змінить запуск містобудівного кадастру

Містобудівний кадастр державного рівня стане парасолькою над Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва, яка за понад 3 роки зберегла державі понад 10 млрд грн на усуненні корупційних ризиків в будівельній сфері. Він обʼєднає також Єдиний державний реєстр адміністративно-територіальних одиниць і територій громад, Єдиний державний реєстр адрес, реєстр будівель і споруд.

Цей запуск, повідомила Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк – надважливий етап подальшої цифровізації будівельної сфери, оскільки завдяки ньому створюються інтегрована екосистема, що взаємодіє з іншими цифровими ресурсами та системами.

«Йдеться про Реєстр пошкодженого та знищеного майна, систему управління відбудовою DREAM, Геоінформаційну систему регіонального розвитку, реєстр екологічної оцінки, Державний земельний кадастр, електронну систему закупівель, Державний реєстр нерухомих пам’яток тощо. Завдяки автоматизації процесів, яка стала можливою завдяки запуску містобудівного кадастру державного рівні, все це дозволить максимально повно оперувати інформацією про території, їхнє планування та забудову», – зазначила Шуляк.

За її словами, безумовними перевагами появи містобудівного кадастру державного рівня є те, що відтепер всі містобудівні документи будуть зберігатися в єдиному цифровому реєстрі з уніфікованими стандартами, що значно підвищить прозорість та ефективність роботи органів влади та місцевого самоврядування.

Містобудівний кадастр акумулює всю містобудівну інформацію та документи на місцевому, регіональному та державному рівнях. Система охоплює комплексні плани просторового розвитку громад, генплани, плани зонування, детальні плани територій, схеми планування областей та районів. Через кадастр також вноситимуться зміни, оновлення, експертизи та висновки щодо містобудівної документації. При цьому, геоінформаційний характер системи забезпечує прив’язку всіх даних до конкретної території. Це дає змогу наочно демонструвати планування міста, розташування об’єктів і зони забудови, забезпечуючи точність та захист від втрат і підробок.

«Кадастр автоматично формує та надає витяги з містобудівними умовами та обмеженнями, будівельними паспортами забудови земельної ділянки, що прискорює отримання інформації для проєктування та будівництва. А інтерактивний формат даних полегшує розуміння містобудівних рішень, сприяє прозорості та відкритості процесу планування, а також дозволяє ефективніше використовувати ці дані для різних цілей, таких як аналіз, моделювання та прийняття рішень», – пояснила Голова Комітету містобудування.

Шуляк підкреслила – містобудівний кадастр зберігатиме цифровий слід кожної дії, що ускладнить можливі махінації або підробки. Деякі документи формуватимуться автоматично завдяки інтеграції з іншими реєстрами, зокрема дані про містобудівні умови, обмеження та будівельні паспорти забудови земельних ділянок.

Кадастр також забезпечує автоматичну валідацію даних. Внесені дані перевіряються на відповідність стандартам, формату та структурі, а також на коректність координат. Вони також проходять перевірку на відповідність іншим рівням містобудівної документації. Очевидно, зауважила Шуляк, що генеральний план населеного пункту, комплексний план розвитку громади та детальний план території мають бути синхронізовані. Містобудівний кадастр нарешті допоможе втілити це в реальність. Це запобіжник ситуаціям, коли проєкти розвитку територій суперечать одне одному, а в результаті території розвиваються хаотично та неефективно.

Нардепка додала, що довгоочікуваний запуск містобудівного кадастру державного рівня – далеко не останній крок, який дозволить говорити про завершення цифровізації будівельної сфери і, як наслідок, зниження корупційних проявів в ній. Зокрема, наступними рішеннями мають стати запуск автоматичної видачі дозволів на будівництво об’єктів класу наслідків СС2 і СС3, а також введення автоматичного блокування видачі позитивного висновку експертизи проєктної документації.

«У першому випадку йдеться про отримання дозволів за умови, якщо всі необхідні відомості містяться в національних електронних інформаційних ресурсах та інформація, яка подана замовником, пройшла успішну перевірку. Щодо автоматичного блокування видачі позитивного висновку експертизи проєктної документації, то воно має відбуватися у випадках, якщо ця документація не пройшла перевірку в системі», – резюмувала Олена Шуляк.

 Цікаво про ремонти і будівництво: Як створити додатковий комфортний простір у квартирі: утеплення балконів і лоджій з використанням теплоізоляції STYROPLIT 

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Источник:
sluga-narodu
Сегодня
1388
Програма підтримки індустріальних парків надає Дніпру можливість розвивати промисловий потенціал...
30 августа 2024 г.
4820
Шахтні стволи можуть використовуватися як гравітаційні накопичувачі енергії, які працюють за принцип...
30 августа 2024 г.
3576
Відсутність єдиного законодавчого підходу до процесів відновлення створює можливості для корупційног...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
30 августа 2024 г.
2698
Законопроєкт винесуть до Верховної Ради на голосування за основу вже наступного тижня...
29 августа 2024 г.
3004
Законопроєкт про підвищення податків знову переглянули. Він зменшився зі 125 млрд грн до 30 млрд...
28 августа 2024 г.
3135
Починаючи з 24 серпня українські виробники можуть подавати заявки на участь в програмі «Націон...
30 августа 2024 г.
236
Рекомендации, которые помогут идеально вписать Смарт Тв в интерьер компактного жилья...
28 августа 2024 г.
428
Как правильно выбрать оборудование для эффективной упаковки? Большой обзор....
29 августа 2024 г.
1239
Фахівці SWEETONDALE розповіли про переваги застосування екструдованого пінополістиролу STYROPLI...
08 августа 2024 г.
1404
RECOVERY CONSTRUCTION FORUM 3.0 пройде в рамках виставки REBUILD UKRAINE, та об'єднає представників ...
05 августа 2024 г.
1352
Виставка покликана створити ефективну платформу для демонстрації сучасних рішень та технологій ...
05 августа 2024 г.
1092
В Київському Національному університеті будівництва та архітектури відбудеться розширене засіда...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
240
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3557
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!