РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.190 EUR: 45.705
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.190
EUR 40.000 41.000 45.705
USD 41.000 41.490 41.190
EUR 45.470 46.070 45.705
Новость

Громади повинні ходити за бізнесом і робити все можливе, щоб він вибрав саме їх - нардеп

Вже більше 200 українських територіальних громад працюють над створенням програм комплексного відновлення (ПКВ) і вивчення економічного потенціалу громади і, відповідно, пропозицій, які можуть його посилити і розвинути
3597
28 августа 2024 г.

Створення ПКВ та залучення бізнесу у громади

Розроблена чітка програма комплексного відновлення (ПКВ) дозволяє громаді легше залучати міжнародних донорів та бізнес для відбудови та відновлення та розвитку потенціалу в майбутньому.

Про це під час обговорення «Sustainable community recovery: як українським громадам та регіонам забезпечити стале відновлення в умовах сьогодення», проведеного на базі ЕВА за участі представників українських територіальних громад, розповіла Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк.

Вона зазначила, що вже більше 200 українських територіальних громад працюють над створенням програм комплексного відновлення (ПКВ) і вивчення економічного потенціалу громади і, відповідно, пропозицій, які можуть його посилити і розвинути – один з тих чинників, без яких неможливе створення ефективної ПКВ. Відтак – і неможливе ефективне відновлення громади.

«Коли місцева влада приступає до створення ПКВ, вона аналізує безліч чинників. Економічний потенціал – один з найважливіших. Без розвитку підприємництва громада не зможе бути спроможною. Тому місцева влада повинна максимально чітко проаналізувати, що вона може запропонувати бізнесу, який захоче працювати на її території. Це свого роду синергія – якщо громада і бізнес будуть взаємодіяти ефективніше, громада зможе більш швидко та повноцінно відновитися і зрештою розвиватися», – пояснила Шуляк.

При цьому вона наголосила, що поряд з економічним чинником місцевій владі надважливо паралельно аналізувати демографічний, оскільки вони також напряму пов’язані. Зокрема, потрібно не лише передбачити, де і як працюватиме бізнес в тій чи іншій громаді, але і зрозуміти, чи буде кому на ньому працювати.

«Чи буде на території тієї чи іншої громади достатньо людей, щоб бізнес зміг залучити працівників на всі процеси? Тобто, перше ніж прогнозувати, чи буде бізнес працювати, громаді потрібно зробити певний прогноз з огляду на те, якою буде демографічна ситуація в громаді надалі», – зауважила Голова Комітету місцевого самоврядування і регіонального розвитку.

Не менш, за її словами, важливими для бізнесу є питання розмінування територій і функціонування мережі державних послуг. Громада повинна усвідомлювати, наскільки постраждає бізнес, якщо ті чи інші території, на яких вони хочуть працювати, не зможуть бути розміновані в ті чи інші терміни. Відповідно, місцева влада повинна розуміти, скільки часу і ресурсу на це буде витрачено.

«Те саме стосується і мережі державних послуг – закладів освіти, охорони здоров’я тощо. Так, в деяких громадах через війну відбулося зростання кількості населення на третину. Як результат – мережа державних послуг, яка була орієнтована на попередню кількість населення, зараз просто не витримує. Відповідно, громада не зможе бути спроможною, якщо цю мережу не відбудувати, не перебудувати з урахуванням демографічних змін», – зазначила Шуляк.

Вона також наголосила, що ті громади, які ПКВ вже розробили або на фінальному етапі їхньої розробки, зуміли відчути переваги від їх наявності – маючи зрозумілу ПКВ, набагато простіше шукати фінансування від донорів і міжнародних фондів. Водночас, маючи ПКВ, місцева влада може чіткіше розуміти, що запропонувати бізнесу, щоб він обрав саме її для своєї роботи.

«Не буде перебільшенням, якщо скажу, що громади повинні ходити за бізнесом і робити все можливе, щоб він вибрав саме її. Бізнес – це податки до місцевих бюджетів, а значить і фінансування процесів з її життєдіяльності і розвитку. Тому місцева влада повинна пропонувати конкурентні переваги своєї громади. Де підвести комунікації? Де виділити земельну ділянку? Що зробити, щоб той чи інший бізнес обрав працювати саме на їх території? Громади, які мають ПКВ, у цьому плані конкурентніші», – зазначила Олена Шуляк.

Вона додала, що вже розроблені ПКВ проходять публічні обговорення, до яких все частіше долучається бізнес. Це необхідна передумова для того, щоб ПКВ була ефективною, тож бізнесу потрібно ставати більш активним учасником цих процесів.

 Цікаво дізнатись: Індивідуальні рішення для ефективної комунальної техніки на базі Daewoo Trucks 

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Источник:
sluga-narodu
28 августа 2024 г.
2240
“Енергоатом” готується до відновлення добудови Чигиринської АЕС...
28 августа 2024 г.
2932
Починаючи з 24 серпня українські виробники можуть подавати заявки на участь в програмі «Націон...
28 августа 2024 г.
3121
Кабінет міністрів анонсував детінізацію ринку праці...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
Сегодня
2479
Законопроєкт винесуть до Верховної Ради на голосування за основу вже наступного тижня...
Вчера
2809
Законопроєкт про підвищення податків знову переглянули. Він зменшився зі 125 млрд грн до 30 млрд...
28 августа 2024 г.
2932
Починаючи з 24 серпня українські виробники можуть подавати заявки на участь в програмі «Націон...
Сегодня
206
Рекомендации, которые помогут идеально вписать Смарт Тв в интерьер компактного жилья...
28 августа 2024 г.
420
Как правильно выбрать оборудование для эффективной упаковки? Большой обзор....
Вчера
1222
Фахівці SWEETONDALE розповіли про переваги застосування екструдованого пінополістиролу STYROPLI...
08 августа 2024 г.
1351
RECOVERY CONSTRUCTION FORUM 3.0 пройде в рамках виставки REBUILD UKRAINE, та об'єднає представників ...
05 августа 2024 г.
1307
Виставка покликана створити ефективну платформу для демонстрації сучасних рішень та технологій ...
05 августа 2024 г.
1089
В Київському Національному університеті будівництва та архітектури відбудеться розширене засіда...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
234
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3553
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!