РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.043 EUR: 44.686
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.043
EUR 40.000 41.000 44.686
USD 40.740 41.140 41.043
EUR 44.230 44.831 44.686
Новость

Менше будівельників та нових ЖК. Як дефіцит робітників впливає на ринок нерухомості

Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ринку нерухомості?
3607
11 июля 2024 г.

Як дефіцит будівельників впливає на ринок нерухомості

У Києві лише в 60% житлових комплексів (ЖК), в яких продаються квартири, ведуться будівельні роботи. Така статистика відображає проблему, з якою стикнулися забудовники у всій країні – дефіцит кваліфікованої робочої сили. Сьогодні брак робітників сягнув серйозних масштабів і впливає як на темпи, так і на вартість та якість будівництва.

"За нашими оцінками, дефіцит робочої сили на будівельних майданчиках складає орієнтовно 30-40%", – розповідає Ольга представниця групи компаній, яка займається комерційним та приватним будівництвом.

За словами Анни, комерційної директорки великого столичного забудовника, на деяких об'єктах констатують нестачу понад половини складу.

Іван, керівник компанії, яка працює на Львівщині, оцінює дефіцит робочої сили в регіоні у 20-40%.

Згідно з опитуванням Мінекономіки, більш ніж половина компаній стикнулися з нестачею кваліфікованих працівників. Серед основних причин вони називають мобілізацію, еміграцію, неконкурентну заробітну плату та внутрішню міграцію.

На сайтах з пошуку роботи щомісяця зростає кількість вакансій у сфері будівництва. Натомість число анкет зменшується.

На ринку були випадки, коли наступного дня після підписання закону про мобілізацію десятки робочих не з’явилися на роботу. Девелопери скаржаться, що сам процес мобілізації не так сильно впливає на дефіцит кадрів, як страх перед нею.

Через це багато фахівців обирають залишатися вдома і шукати роботу поблизу місця проживання. Будівельники часто відмовляються працювати якщо проєкт розташовано в іншій області, навіть в сусідній.

Кого найбільше не вистачає

Зараз відчувається серйозний дефіцит фахівців, які виконують зовнішні роботи на об’єктах – фасад, покрівля та благоустрій. Попит на цих спеціалістів великий, а пропозиція – до 50%.

Столичний забудовник вважає проблемними ділянками робіт ті, що потребують виснажливої фізичної праці: кладка цегли та блоків, арматурні, бетонні, монтажні роботи тощо. У всі ці процеси переважно залучені чоловіки-будівельники.

"Станом на сьогодні не вистачає абсолютно всіх спеціалістів, найбільша проблема – інженерний склад та муляри. 99% посад у цих сферах займають чоловіки. У нас мулярів не вистачає орієнтовно на 30% – 250 людей. Для того, щоб прийняти на роботу інженерний склад і дати відповідальність, потрібно 3-4 місяці на підготовку. Сьогодні жоден працівник не впевнений у своєму майбутньому. Компанія вкладає кошти, час та ресурси в навчання працівника, а в результаті залишається 10% із них", – коментує івано-франківський девелопер.

На Львівщині також найбільше не вистачає мулярів, монолітників і фасадників. Водночас спеціалістів з внутрішніх оздоблювальних робіт завжди було багато, тому цей сегмент наразі не відчуває нестачі.

Як дефіцит будівельників впливає на будівництво

Затягування термінів будівництва – одна з найболючіших проблем для забудовників.

Як пояснює Анна, девелопери не можуть наростити обсяг поточних робіт, що впливає на плани щодо стартів нових проєктів. В результаті, у наявних будівництвах можуть переглядатись терміни здавання. Дотримуватись активної динаміки стало значно складніше. Тобто на перспективу ринок первинки може відчути дефіцит нової пропозиції.

"Для того, щоб збільшити темпи будівництва, потрібно підсилити команду будівельників. Ми постійно в пошуках, але не можемо збільшити кількість працівників. І не через те, що немає коштів, а через те, що немає кого залучити до роботи", – коментує Іван.

Також дефіцит робочої сили призводить до зростання вартості будівництва, оскільки в середньому зарплати будівельників зросли приблизно на 30%. Ці ризики змушують забудовників враховувати зростання цін на житло. Девелопери у нових проєктах закладають приблизно 20% зростання на рік.

Як реагують забудовники?

Компанії, які можуть бронювати своїх працівників, мають переваги серед конкурентів. Вони мають таку можливість, якщо беруть участь у відбудові або залучені до будівництва критичної інфраструктури.

Щоб забезпечити безпеку і комфорт для своїх працівників, забудовники вживають різних заходів: організують транспортування та створюють умови для проживання на об’єктах, співпрацюють з відповідними навчальними закладами. Девелопери розповідають, що до війни не всі розглядали опцію селити будівельників на об’єкті. Але зараз самі працівники висувають таку умову.

Столичний забудовник переукомплектовує бригади: з декількох робить одну. У будівництві збільшилася частка жінок. За словами Анни, вакантні позиції, що не передбачають важкої фізичної праці, наприклад, оздоблювальні роботи, закривають жінками. Чимало жінок серед операторів будівельного крана, подекуди до 75%.

Івано-франківський девелопер намагається оптимізувати виконання робіт: "Якщо будівельник вміє добре мурувати одну стіну, а другу робить гірше, то він мурує на всіх об’єктах ту, яка виходить краще".

Конкурувати за кваліфікованих будівельників доводиться на рівні заробітних плат. Зарплати зросли орієнтовно на 30%. За даними Work.ua, середня зарплата за посадою "будівельник" у великих містах коливається на рівні 30 тисяч гривень та вище. По всій Україні – 27,5 тисяч гривень. У 2023 році медіанна зарплата будівельників складала 55,2 тисяч гривень, тоді як у 2021 році – 38,14 тисячі, повідомляли на OLX Робота.

Через відсутність ринкових умов оплата праці у львівському регіоні подекуди зросла вдвічі, розповідає Іван. Наприклад, вартість одного квадратного метра фасадних робіт збільшилася з 270 до понад 500 гривень, що відповідно впливає на вартість готового житла.

Девелопер вважає, що якщо наступного року ціни збільшуватимуться нинішніми темпами, то український будівельний ринок зможе залучати працівників з Польщі.

Що думають забудовники про вихід на міжнародний ринок праці

Сьогодні багато забудовників розглядають можливість залучення іноземних фахівців, оскільки на них не впливатиме процес мобілізації. Наприклад, до будівельних компаній вже зверталися компанії з Індії, Філіппін та Узбекистану – це робочі спеціалісти, які готові працювати на об'єктах в Україні.

Столичний забудовник теж не відкидає такого сценарію виходу з кадрової кризи. Однак у компанії вважають, що "оптимальним кроком стало б погодження державою процедури бронювання будівельників з України".

Івано-франківський девелопер переконаний, що на сьогодні вихід на міжнародні ринки праці поки що неможливий. Однією з причин, чому люди відмовляються приїжджати, вони називають війну та пов'язані з нею ризики. Також серед проблем зазначається проходження кордону для громадян країн, які мають з Україною візовий режим. Крім того – висока вартість такого працівника з урахуванням транспортування.

 Цікаво про будівництво: THERMOWOOL VENT - професійна лінійка теплоізоляційних матеріалів для навісних фасадних систем 

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Источник:
biz
11 июля 2024 г.
3559
Імпорт бітуму скоротився на 56%. Основними постачальниками бітуму стали Литва та Польща...
11 июля 2024 г.
2324
Всі вантажівки, які виконують перевезення у рамках “транспортного безвізу”, повинні обов...
11 июля 2024 г.
3185
Продаж землі під будівництво житла по кроні (майже 6 грн) за квадратний метр викликала справжній ажі...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3083
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3608
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
3988
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
11 июля 2024 г.
9695
Новий простір діє одночасно як міський парк і меморіал...
11 июля 2024 г.
1104
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE вивів на ринок екструдований пінополістирол XPS ...
11 июля 2024 г.
3564
Лікарню збудовано на кошти мецената Ніколи Терещенка, там безкоштовно надавали послуги незаможн...
12 июля 2024 г.
1282
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
11 июля 2024 г.
1075
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
28 июня 2024 г.
1623
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
157
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3476
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!