РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.383 EUR: 42.317
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.383
EUR 40.000 41.000 42.317
USD 39.300 39.799 39.383
EUR 42.200 42.720 42.317
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Відбудова України: як виглядатиме зруйноване село на Херсонщині після «реінкарнації»

Експериментальний проєкт держави та приватного архбюро, яке на волонтерських засадах розробило концепцію відновлення
10242 10.07.2023 в 09:13


Як виглядатиме
відновлене село 


Кабмін визначив шість населених пунктів, де в рамках експериментального проєкту проходитиме відбудова пошкоджених внаслідок російської агресії населених пунктів. Одним із них стало село Посад-Покровське, розташоване в 35 кілометрах від Херсона. У лютому – березні 2022 року, після окупації росіянами Херсона, село опинилося на лінії фронту. До листопада 2022 року Посад-Покровське перебувало під постійними обстрілами. У результаті  на сьогодні так чи інакше пошкоджені 100% будівель і споруд комунальної та приватної власності.

До повномасштабного вторгнення росії в селі проживали 2240 осіб, під час війни залишалося до 20-ти. Після деокупації люди почали повертатися до села й були вражені масштабами завданої шкоди. Держава обіцяє відбудувати за принципом «краще, ніж було».

Хто відповідає за проєкт? 

Координатором призначено створене цьогоріч Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України, замовник робіт – служба відновлення області. Архітектори долучилася на волонтерських засадах до розробки концепції відновлення.

Таким може стати Маріуполь після визволення: представлено перші деталі відновлення міста за проєктом «Ре: Маріуполь» (ВІЗУАЛІЗАЦІЯ)

Скільки це коштує? 

Фінансування відбуватиметься коштом фонду UNITED 24, створеного за ініціативою президента Володимира Зеленського. Точних цифр Агентство відновлення наразі не озвучує.


Скільки часу потрібно, щоб заново збудувати село? 

Під час презентації концепції для громади Посад-Покровського голова агентства Мустафа Найєм сказав, що за найбільш оптимістичним сценарієм відновити село вдасться до кінця 2024 року. «Це перший крок на шляху до втілення нашого амбітного проєкту відновлення шести населених пунктів у п’яти областях, які постраждали через збройну агресію рф. Ми презентуємо громаді проєкт Посад-Покровського,  відбудова якого буде комплексною, тобто не окремо визначені будівлі та споруди, а повністю – із системним підходом, новим плануванням та повною трансформацією села», – зазначив він.



На Херсонщині відновлять зруйноване село за єдиним дизайн-кодом (ВІЗУАЛІЗАЦІЇ)

Які основні принципи були закладені архітекторами? 

Історично забудові Посад-Покровського були притаманні білі стіни та черепичні дахи. Тому архітектори запропонували відновити цю автентичність і створили саме такий головний образ – біле село в черепичних дахах.

Якими будуть нові будинки? 

Кожне домоволодіння відбудують за принципом напівзакритого чи внутрішнього двору, що історично притаманно місцевій забудові. Двір включатиме як сам будинок, так і певну кількість блоків господарських приміщень (погрібник, літня кухня, курник, хлів тощо).

«Ми не визначаємо функцію присадибних будівель. Завдяки універсальності даємо можливість кожному власнику підлаштувати цю споруду під себе», – розповідає архвтектор. Такі господарські приміщення будуть розташовані вздовж паркана, що дає можливість і для розвитку невеликого сімейного бізнесу, зорієнтованого на внутрішній попит села – крамниці, ветеринарної клініки тощо.

Що збудують окрім житла? 

Оскільки це комплексе рішення, то в планах – відновити не лише житло, а й усю необхідну інфраструктуру для мешканців громади. Зокрема, у центрі пропонується розмістити єдиний комплекс школи-дитсадка-культурного центру. Тут же будуть розташовані старостат, центр безпеки, відділок поліції, швидка допомога, пожежна частина, магазини, кафе, аптека й усі інші потрібні мешканцям заклади.

Проєктом запропоновано повернути селу церкву. Поруч буде збережений меморіал загиблим у часи Другої світової війни, створено Центр пам'яті боротьби українців проти російської агресії. Також за вдалих гідрогеологічних випробувань архітектори пропонують спробувати відновити ставок і зробити парк відпочинку.

Якою буде економіка села? 

Основа забезпечення села – присадибне господарство та мікрофермерство. Архітектори хочуть дати мешканцям громади можливість продавати свою продукцію, тому пропонують збудувати транспортно-торговий хаб. Розміщений він буде вздовж міжнародної траси Е58, яка сполучає Маріуполь та Відень, Київ та Севастополь. Окрім ринку хаб матиме зупинки для рейсових автобусів і цілий блок велопарковок, оскільки мешканці й по сьогодні активно використовують велосипеди.

На чому ще зробили акцент архітектори? 

Окремим важливим аспектом проєкту відновлення є організація центру з догляду та підтримки літніх людей. У селі проживає багато таких мешканців, тому одна з ідей – створити для них простір у самому центрі села. Мета полягає у тому, щоб літні люди продовжували брати активну участь у публічному житті громади й у такий спосіб могли соціалізуватись.

У Ворзелі на місці зруйнованого ворогом садочка "Ластівка" побудують новий дитячий садок (ВІЗУАЛІЗАЦІЇ)

Чи питали думку місцевих жителів? 

Так, шляхом онлайн-голосування було зібрано думки місцевих мешканців, на основі чого визначили перелік основних очікувань громади. «Окремим важливим чинником впливу на проєктні рішення було коректне об'єднання запитуваних функцій у комплекс, що буде простим в обслуговуванні, щоб громада не витрачала зайвих коштів на експлуатацію, а наповненість закладів потрібною для села діяльністю не залишала пустувати інфраструктуру центру. Тому універсальність є ґрунтовним елементом проєкту», – резюмує архітектор.

Цікаво про будівництво: Ruukki - постачальник перших в історії будівельних виробів з «зеленої» сталі

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal

Візуалізації: Archimatika

Источник: mind
 
 
Интересные новости:
07.07.2023
2291
У рамках першого траншу з Фонду ліквідації громади та області отримають 6,6 мільярда гривень на реал...
06.07.2023
3517
Джерелом субвенції є кошти, виділені Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) у рамках спільної ...
06.07.2023
2812
Оновлена лікарня зможе обслуговувати майже 400 відвідувачів щодня, що на третину більше, ніж до ремо...
09.05.2024
2001
Концепції переможців втілять в проєкти майбутнього будівництва, яке проведуть спільно з місцевими жи...
08.05.2024
1897
Україна побудувала новий водогін до Кривого Рогу. Місто отримуватиме воду з Інгульця...
06.05.2024
1640
Кошти дозволять започаткувати реалізацію перших 13 кращих проектів, відібраних на конкурсній основі....