РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 38.950 39.359 39.227
EUR 41.950 42.680 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Лев Парцхаладзе: Київ стане центром тяжіння – таким, яким раніше була москва

Лев Парцхаладзе, президент Конфедерації будівельників України поділився прогнозами на 2023 рік і розповів, що необхідно бізнесу для скорішого відновлення
9893 30.12.2022 в 19:45



Для українського бізнесу 2022 рік, безумовно, як і для кожного українця, став шоковим. Ми зіткнулися зі страшною, руйнівною навалою, у якій бізнес разом з усією країною зазнає великих втрат. На це впливає дуже багато факторів: багато людей виїхало за межі України, багато бізнесів призупинили або змушені були обмежити свою діяльність. Це, своєю чергою, вагомо вплинуло на купівельну спроможність людей і, наприклад, у нерухомості складається дуже важка ситуація. Навіть ті люди, які мають можливість придбати нерухомість – їхні рішення можуть залежати, наприклад, від обстрілів. Людина вже була готова купити квартиру або будинок у обраному місті, селищі або районі, але відбувається обстріл, і це міняє наміри потенційних покупців, а відтак – і ситуацію для бізнесу.

Втім я маю надію, що ситуація дуже швидко зміниться. Ми бачимо останні тенденції – як нам допомагають Сполучені Штати Америки, вся Європа – і у військовому плані, і в матеріальному. Думаю, що після закінчення активних бойових дій обов’язково буде сформовано аналог плану Маршалла – План відновлення України. У нас будуть великі інвестиції, будуть вирішені такі проблеми, як наявність робочих місць, але до цього потрібно дійти, війна має закінчитися.

Тішить, що з липня маятник війни хитнувся в інший бік. І якщо до липня наступали жорстко на нас, то вже згодом, цього ж місяця, все змінилося. Звичайно, як всі ми знаємо, розпочалися обстріли цивільної інфраструктури, і це, безумовно, дуже деморалізує людей, але українці міцно тримаються і доводять, що зламати їх неможливо.

Чого ми чекаємо від 2023 року?

Безумовно, ми всі хочемо перемоги, а потім – відновлення України. Ми сподіваємося, що після перемоги Україні будуть надані гарантії безпеки у тому чи іншому форматі, що серйозно змінить усю ситуацію. Я впевнений на всі сто відсотків, що в Україну «прийдуть» різні компанії відкривати центральні офіси. Київ стане центром тяжіння – таким, яким раніше була москва. Думаю, що навіть на політичному рівні активування бізнесу в Україні стане одним з ключових завдань. І це, звичайно, надасть дуже сильного імпульсу розвитку всієї економіки України. Я сподіваюсь, що ми дуже швидко і відновлюватимемося, і розвиватимемося.

Але до цього треба дожити. Я думаю, що це може зайняти близько року. Вже майже рік минув з початку війни, але ще стільки ж – можливо, трохи менше – доведеться чекати. Не лише військовим шляхом може закінчитися ця війна. Це може бути політичний шлях, може кардинально змінитися, наприклад, ситуація у росії – це дуже ймовірно, і ми цього дуже чекаємо. У будь-якому випадку я вірю в рішучість Сполучених Штатів Америки та європейських держав і в те, що вони нам дуже серйозно допомагатимуть. І ця надія нас дуже надихає.

Щодо підтримки державою бізнесу у ці надскладні часи, то найкращою підтримкою були б кредитні лінії. Зараз облікова ставка піднялася до 25%, це жахливо, оскільки повністю паралізує роботу бізнесу. Перше, з чого треба почати, – це облікова ставка. Щоб бізнес міг розпочати якось залучати фінансування та розвиватися.

У містобудівельній галузі ми сподіваємось на прийняття і введення в дію законопроєкту №5655, це стане позитивним кроком для галузі. На жаль, йде дуже великий опір місцевих органів, оскільки цей Закон може позбавити їх важливого важеля впливу. До того ж не дуже вдало почалася розмова з архітекторами з цього приводу. Але загалом цей законопроєкт дуже сміливий та прогресивний. По суті він дуже схожий на ті реформи, які свого часу провели в галузі нотаріальної діяльності, або на реформу БТІ, яка розвантажила державні органи та фактично прибрала корупційну складову. Ось до цього ми йдемо і в містобудівній діяльності. Це може стати важливим кроком на шляху реформ уже наступного року.

Що порадити бізнесу наступного року?

Набратися терпіння. Найголовніше – утримати команду, це завдання номер один для кожного бізнесу. І шукати нові рішення, виходячи із ситуації, що склалася. А ще розуміти, що найближчим часом все кардинально зміниться на краще. Я впевнений, що так буде.






ЧИТАЙТЕ ІНШІ СТАТТІ ЦИКЛУ

«Незламні: підсумки року»:


Олена Шуляк, народний депутат, голова профільного комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Ми потребуємо європейських технологій, проектних рішень, архітектурних підходів


Семен Кривонос, Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України

Кожен робить свій внесок для наближення нашої перемоги та відбудови і це надихає не зупинятись

Андрій Івко, перший заступник Голови Державного агентства автомобільних доріг України

Вітчизняній дорожній галузі до снаги значно більше, ніж усі думали

Анна Лаєвська, комерційна директорка “Інтергал-Буд”

Наразі ми відновили будівництво понад 700 тис. м2 нерухомості



Олексій Кулагін, керуючий власник девелоперської компанії "Омокс"

Сьогодні у кожного свій фронт! Наш фронт – будівельний та житлово-комунальний
Петро Куліков, Ректор Київського національного університету будівництва і архітектури, професор

Ми продовжуємо важливу для країни роботу – готуємо нові кадри для будівельної галузі України

Павло Качур, голова Асоціації виробників цементу України «Укрцемент»

Після завершення бойових дій країна буде з цементом і з цементом власного виробництва

Сергій Комнатний голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву

Пріоритетом Фонду є збереження іпотечних програм для ВПО

Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва (УЦСБ)

Учасники УЦСБ приймають участь у відновленні зруйнованих об’єктів, пропонують нові послуги та продукти, забезпечують функціонування бізнесу


Костянтин Салій, президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів

Виробники вітчизняних будматеріалів чітко усвідомлюють свою визначальну роль у процесі існуючих ремонтів й майбутньої масштабної відбудови

 
 
Интересные новости:
30.12.2022
10279
Семен Кривонос, Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України розповів про роботу...
30.12.2022
10671
Олена Шуляк, народний депутат, голова профільного комітету ВР з питань організації державної влади, ...
30.12.2022
43306
Напередодні нового року будівельний бізнес і представники влади розповідають про свій досвід роботи ...
21.03.2024
6449
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
2806
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22597
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...