РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.637 EUR: 42.299
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.637
EUR 40.000 41.000 42.299
USD 39.450 39.830 39.637
EUR 42.250 42.730 42.299
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Павло Качур: Після завершення бойових дій країна буде з цементом і з цементом власного виробництва

Павло Качур, голова Асоціації виробників цементу України «Укрцемент» розповів про роботу компаній цементної галузі в умовах війни та окреслив ключові напрямки необхідної державної підтримки підприємств у військовий час
9369 30.12.2022 в 19:37



Build Portal: Розкажіть про «Секрет незламності» і підсумки року для Асоціації «Укрцемент»

Від повномасштабного воєнного вторгнення росії потерпають всі галузі української промисловості. Цементна галузь в цьому сумному списку не виключення. З 9 цементних заводів 1 завод (Балаклійський цементний завод ) потрапив в зону бойових дій, зазнав руйнувань і на даний час не працює.

Решта 8 заводів продовжують випускати стратегічно важливу для країни будівельну продукцію - цемент. Він передусім застосовується на важливих будівельних роботах оборонного значення.

Щодо підсумків року:

У  2021 році учасниками Асоціації «Укрцемент» було вироблено рекордну за останні 9 років кількість цементу - більше 11 млн. т. Цей показник був для нас орієнтиром і при плануванні виробництва на 2022 рік. Початок року був вдалим і ми оптимістично сподівались перевершити показники 2021 року. Динаміка виробництва цементу в перші два місяці року підтверджувала реалістичність досягнення запланованого. Але війна «обнулила» всі оптимістичні прогнози і сподівання. Наразі, внутрішнє споживання цементу складає всього 30-35% від минулорічного. Відповідно на цьому рівні зупинилось і його виробництво. Експорт цементу в країни ЄС дещо покращив загальну ситуацію, але сумарно виробництво для забезпечення потреб внутрішнього споживання та на експорт не перевищили 50% минулорічного рівня.

Незламний український бізнес зміг адаптувався до 3-х фаз війни, проте зараз російські ракети та іранські «шахеди» перекривають йому кисень для існування. Через енергетичну кризу компанії змушені зупиняти не тільки печі для випалу клінкеру, але й млини для помелу цементу. Це ставить під загрозу наявність та доступність на вітчизняному ринку якісного заводського цементу власного виробництва. Нам потрібний цемент для відбудови країни, нам потрібний цемент для відновлення зруйнованої інфраструктури і для відновлення житла. Тому дуже важливо, щоб такі підприємства як цементні заводи були включені до переліку «найнеобхідніших» при розподілі енергетичних лімітів.

Build Portal: Ваші прогнози і очікування на 2023 рік

На 2023 рік ми дивимось з надією на Перемогу. Ми віримо, що після настання миру шляхом Перемоги, настане час, коли будівельникам ніколи буде і вгору глянути. Однак зараз щоденно оновлюється обсяг збитків завданих країною-терористом, яка полює на об’єкти критичної інфраструктури та об’єкти забезпечення життєдіяльності наших громадян.

Дякувати Богові, вісім із дев’яти цементних заводів уникнули руйнувань і готові до відновлення виробництва в повному обсязі. Спроможність виробників цементу України на кінець 2021 року становила близько 13 млн т. Згідно зі стриманими прогнозами, помірними інвестиційними коштами, додатково можна збільшити виробництво на 1.2-1.5 млн т.

Це той потенціал цементної галузі, що дозволяє прогнозувати: після завершення бойових дій країна буде з цементом і з цементом власного виробництва.

Готуємося до проведення довгоочікуваної IX Міжнародної конференції UkrCemFor 2023 «Цементна промисловість. Найкращі практики. Перспективи розвитку», яка відбудеться у травні 2023 року у м. Київ. UkrCemFor 2023 вдев'яте збере провідних експертів цементної промисловості та суміжних галузей з України, Європи та інших країн.


Build Portal:  Як держава може підтримати будівельний бізнес у військовий час?

  • Підтвердження відповідності будівельної продукції.

2023 рік маємо продуктивно використати для врегулювання застосування нових процедур підтвердження відповідності будівельної продукції, що дозволить наблизити її якість до європейських вимог.  Наразі, викликає стурбованість відсутність акредитованих лабораторій та призначених органів з оцінки відповідності, в яких виробники цементу можуть пройти випробування та отримати сертифікат відповідності.

  • Пільгове кредитування.

Рік фактичного простою галузі вимив не тільки обігові кошти, а й усі можливі фінансові резерви підприємств. А на відновлення виробництва в повному обсязі, на модернізацію та ремонт пошкодженого чи зруйнованого обладнання потрібні будуть суми. Тому забезпечення з боку держави пільгового кредитування для відновлення та розширення виробництва буде вкрай важливим і необхідним.   

  • Кадрове забезпечення.

Багато цементників мужньо стали на захист України. Підготовка та заміщення працівника на виробництві займає чимало часу. Бронювання військовозобов’язаних на підприємствах, які є критично важливими для функціонування економіки та майбутньої відбудови країни є завданням державної ваги.

  • Вікно зелених можливостей

Російська навала виснажує нашу екологію. Використанням альтернативного палива з відходів можна зменшити споживання викопного палива. Цементна піч має значні переваги для безпечної утилізації відходів без зниження якості клінкеру.







ЧИТАЙТЕ ІНШІ СТАТТІ ЦИКЛУ

«Незламні: підсумки року»:


Олена Шуляк, народний депутат, голова профільного комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Ми потребуємо європейських технологій, проектних рішень, архітектурних підходів


Семен Кривонос, Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України

Кожен робить свій внесок для наближення нашої перемоги та відбудови і це надихає не зупинятись

Лев Парцхаладзе, президент Конфедерації будівельників України

Київ стане центром тяжіння – таким, яким раніше була москва

Андрій Івко, перший заступник Голови Державного агентства автомобільних доріг України

Вітчизняній дорожній галузі до снаги значно більше, ніж усі думали

Анна Лаєвська, комерційна директорка “Інтергал-Буд”

Наразі ми відновили будівництво понад 700 тис. м2 нерухомості



Олексій Кулагін, керуючий власник девелоперської компанії "Омокс"

Сьогодні у кожного свій фронт! Наш фронт – будівельний та житлово-комунальний
Петро Куліков, Ректор Київського національного університету будівництва і архітектури, професор

Ми продовжуємо важливу для країни роботу – готуємо нові кадри для будівельної галузі України

Сергій Комнатний голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву

Пріоритетом Фонду є збереження іпотечних програм для ВПО

Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва (УЦСБ)

Учасники УЦСБ приймають участь у відновленні зруйнованих об’єктів, пропонують нові послуги та продукти, забезпечують функціонування бізнесу


Костянтин Салій, президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів

Виробники вітчизняних будматеріалів чітко усвідомлюють свою визначальну роль у процесі існуючих ремонтів й майбутньої масштабної відбудови

 
 
Интересные новости:
30.12.2022
9141
Петро Куліков, Ректор Київського національного університету будівництва і архітектури, професор розп...
30.12.2022
7968
Андрій Озейчук, директор Rauta підвів підсумки року та розповів про інноваційні технології Raut...
30.12.2022
8548
Команда Royal House розповіла про відновлення будівництва ЖК «Нова Англія» та поділ...
21.03.2024
6563
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
3266
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22643
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...