РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.515 EUR: 42.364
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.515
EUR 40.000 41.000 42.364
USD 39.500 39.830 39.515
EUR 42.070 42.700 42.364
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Міста майбутнього: 10 футуристичних мегапроєктів, які вже будують, або планують будувати найближчим часом (ФОТО)

Проєкти «міста майбутнього» зазвичай передбачають відсутність автомобілів, самокерований транспорт, відновлювану енергію та смарт-технології
39707 04.08.2022 в 09:40



10 футуристичних міст


На тлі обговорення проєкту дзеркальної стіни довжиною 170 кілометрів у Саудівській Аравії видання Dezeen склало список 10 футуристичних міст, які планують збудувати у світі.

Створювати утопічні проєкти технологічних міст спонукають житлова криза та зміни клімату. Серед компаній, які розробляють такі амбітні ідеї, - всесвітно відомі BIG, Foster + Partners та OMA.


Телоса, США

Данська архітектурна компанія BIG розробляє генплан мегаполіса під назвою Телоса, який мільярдер Марк Лорі хоче збудувати з нуля посеред пустелі у США.

Новий мегаполіс позиціонують як «найсталіший у світі», який стане прикладом для міст майбутнього: «Просто уявіть можливості, які дають екологічні будівельні матеріали, автономний транспорт, електричні літальні апарати та підземне транспортування метеріалів». Сподіваються, що до 2030 року тут житиме 50 тисяч людей, а ще за тридцять років населення сягне п’яти мільйонів.

На місці закинутого аеропорту в Берліні збудують кліматично нейтральний житловий район (ФОТО)

BiodiverCity, Малайзія

Так само компанія Бйярке Інгельса розробляє план BiodiverCity - міста на трьох штучних островах, які уряд Малайзії хоче звести у морі біля острова Пінанг.

Кожен острів населятимуть 15-18 тисяч мешканців. Автомобілів не буде: острови сполучатимуть між собою мережі автономного водного, наземного та авіатранспорту. Будівлі зводитимуть переважно з бамбуку, деревини та «екоцементу» з переробленої сировини.


Блокчейн-комуна, США

Криптомагнат Джефрі Бернс будує у пустелі Невада смарт-місто, в основі якого - блокчейн-технології.

Він придбав ділянку площею 270 км2, де планує утворити анархокомуну, кожен мешканець якої отримуватиме цифровий гаманець, за допомогою якого голосуватиме та керуватиме своєю власністю. Всі дані зберігатимуться на блокчейн-платформі, будучи недоступними ані для держави, ані для компаній.

В Аргентині розробили проєкт нового житлового комплексу, що майнитиме Bitcoin

Жителі пересуватимуться на автономних електромобілях - судячи з рендерів, як між будівлями, так і всередині них. Місто функціонуватиме на енергії сонця та вітру, повторно використовуватиме воду.


Нова адміністративна столиця Єгипту

Цей гігантоманський проєкт, генплан якого розробляє архітектурна компанія SOM, уже реалізовано приблизно на три чверті. Нова столиця, яка ще не має назви, розташована неподалік від Каїра.


Амараваті, Індія

Амараваті стане новою столицею індійського штату Андхра-Прадеш. Місто на узбережжі ріки Крішна проєктують Foster + Partners.

Комплекс урядових будівель простягатиметься на 5,5 кілометра поперек міста, з гострим шпилем міської ради в центрі та парком-рікою. 

У Швейцарії на 3D-принтері надрукували прототип космічного житла SpaceX для Марса й Місяця (ФОТО)

Smart Forest City, Мексика

Бюро італійського архітектора Стефано Боері працює над генпланом смарт-міста на 557 гектарах біля Канкуна. Раніше на цьому місці був піщаний кар’єр, а потім планувалося збудувати великий торговельний молл.

Тут хочуть збудувати доступне житло з зеленими дахами та фасадами для 130 тисяч людей. Місто планують щільно засадити деревами та іншою рослинністю - фактично це буде місто-ботсад.

Архітектори розробили концепт відбудови району Харкова, який зазнав чи не найбільших руйнувань (ФОТО)

Місто буде також наповнене датчиками, які збиратимуть та аналізуватимуть інформацію про життя містян, наприклад, про те, в які години вони вмикають побутову техніку.


The Orbit, Канада

У Канаді містечко Іннісфіл, розташоване у 60 кілометрах на північ від Торонто, планують перебудувати на смарт-місто. Над проєктом The Orbit працює архітектурне бюро Partisans. Фактично це сучасна варіація на тему міста-сада - ідеї, популярної серед містопланувальників початку ХХ століття.

В основі технологій - оптоволоконні мережі, які оплітатимуть будинки, тротуари, вулиці й збиратимуть дані про функціонування міста.

Літаючий готель, який ніколи не приземляється: концепт літака-гіганта, який вміщуватиме до 5 тисяч відвідувачів

Плавуче місто, Мальдіви

Через підняття рівня океану, спричинене кліматичними змінами, значна частина Мальдів буде затоплена до 2050 року. Тому уряд вирішив створити плавуче місто на 20 тисяч людей. Проєкт, який розробляє Waterstudio, планують реалізувати вже у 2024 році.


Місто майбутнього Ченду, Китай

«Місто майбутнього» займатиме 4,6 квадратних кілометра 14-мільйонного китайського мегаполіса Ченду. Проєкт розробляє данська компанія OMA.

Місто буде поділене на шість зон за функціями. До кожної локації всередині тієї чи іншої зони можна дійти пішки за десять хвилин. З «великим Ченду» «місто майбутнього» сполучатиме мережа автономного транспорту.

Місто майбутнього серед пустелі: як виглядатиме Неом і що про нього відомо (ФОТО)

The Line, Саудівська Аравія

Місто всередині хмарочоса-стіни з дзеркальним фасадом розраховане на дев’ять мільйонів людей. Критики вважають, що такий проєкт посеред пустелі не може бути екологічним і сталим, а також прогнозують, що штучний інтелект і технології забезпечать повний контроль над мешканцями з боку політичного режиму Саудівської Аравії.

 

Цікаво про ремонти: для чого потрібна, як вибрати та користуватися шпаклівкою для стін

Читайте більше новин про війну росії проти України у спецтемі на Build Portal

Источник: hmarochos
 
 
Интересные новости:
05.08.2022
7845
Канал через Віслінську косу з'єднає Балтійське море з Віслінською затокою. Канал матиме у ...
04.08.2022
3275
У Львові відкрили перший в Україні готель під міжнародним брендом Best Western Plus...
04.08.2022
1129
Кабмін планує внести на розгляд відповідний законопроєкт уже найближчими тижнями...
01.05.2024
2540
Найдорожчим є будівництво в столиці. Тут ціна за квадратний метр житла сягає показника 25 183 грн....
01.05.2024
2280
Підрядник має оцінити їхній стан і міцність, а також виявити ділянки, що мають дефекти й пошкодження...