РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Шпаклівка стін: для чого потрібна, як вибрати та користуватися

Читайте, які зустрічаються види шпаклівок і як з ними працювати
4043 05.07.2022 в 12:17



Якщо ви робите ремонт житла, то в сучасних умовах без шпаклювання майже не обійтись. Яка саме шпаклювальна маса вам потрібна, якщо ви виконуєте ремонт власноруч і яка з них краще, розберемось у цьому матеріалі.


Що таке шпаклівка

Це суміш спеціальних сухих матеріалів з водою та іншими хімічними додатками для створення еластичного розчину. Його завдання — заповнити нерівності, тріщини та інші дефекти на поверхні стіни або стелі.

Яка буває шпаклівка

Типи цього матеріалу відрізняються від компонентів, на основі яких він зроблений, а також від його призначення.

Найчастіше зустрічаються три види шпаклівки по основних компонентах – цементна, гіпсова та мінеральна на основі полімерного в'яжучого.  Вони мають різні характеристики, адгезію, вартість, відповідно до цього володіють своїми плюсами та мінусами.



Гіпсова шпаклівка

Вона має багато переваг. Цей матеріал пластичний і легкий у роботі, швидко висихає, не має запаху. Проте, гіпсова шпаклівка не стійка до підвищеної вологи (тому такий матеріал не використовують, наприклад, у ванній кімнаті), має меншу міцність у порівнянні з іншими шпаклівками. Тому застосовується здебільшого для вирівнювання стін та стель у внутрішніх приміщеннях з нормальною вологістю.

Цементна шпаклівка

Такий матеріал роблять, як правило, на основі білого цементу. Він має високу міцність у порівнянні з гіпсовою шпаклівкою, а головне, стійкий до підвищеної вологи, тому може застосовуватись у ванних кімнатах, на фасадах та цоколях. Серед недоліків — матеріал не володіє такою пластичністю та зручністю у роботі, як інші види.

Полімерна шпаклівка

Як правило, цей мінеральний матеріал зроблений із застосуванням спеціальних додатків, що підвищують його характеристики. Така шпаклівка має високу вологостійкість, підходить для більшості основ, володіє високою пластичністю та зручністю в роботі. Це найбільш універсальний матеріал, що має широкий спектр застосування.

Шпаклівка також поділяється на типи в залежності від призначення. Буває стартова, фінішна та універсальна шпаклівка.

Стартова шпаклівка

Призначена для початкового вирівнювання стін, зокрема  для  найбільш великих дефектів і нерівностей, що залишилися після оштукатурювання стін та стель. Через те, що стартовий шар матеріалу доволі великий (від 3 до 50 мм), цей тип шпаклівки виробляють з наповнювачів більших фракцій і меншою кількістю додаткових компонентів. Для більш тонкого вирівнювання застосовують фінішну шпаклівку.

Фінішна шпаклівка

Цей матеріал робить поверхню максимально гладкою для подальшого фарбування або поклейки шпалер. Наноситься він відносно тонким шаром від 0,2 до 3 мм.

Універсальна шпаклівка

Ці суміші існують, як спроба поєднання характеристик стартової та фінішної шпаклівки, проте результат застосування такого матеріалу буде середній.

Спеціальна шпаклівка

Зустрічаються інші види шпаклівок, які мають спеціалізований спектр застосування: для печей (висока термостійкість) або басейнів (висока водовідпірність). Вони мають у своєму складі багато спеціальних добавок, а тому коштують недешево і не призначені для загального застосування.

Як працювати зі шпаклівкою

Зазвичай, майстри працюють в два етапи:

  • Стартовий етап — заповнює великі недоліки та вирівнює поверхню.
  • Фінішний етап — робить поверхню ідеально гладкою.



На кожному з етапів майстер може нанести декілька шарів шпаклівки (зазвичай не менше 2-х) для отримання потрібного результату.

Перед шпаклюванням поверхню потрібно очистити від пилу, плям та іншого бруду, який може завадити адгезії матеріалу. Після цього основу грунтують, у протилежному випадку поверхня швидко забиратиме воду з шпаклівки і вона втратить свої еластичні властивості і почне занадто швидко сохнути і осипатися.

Якщо шпаклівка потребує попереднього приготування, необхідно чітко дотримуватися вимог виробника. Зазвичай правильний порядок та пропорції додавання води вказані на мішку із сухою сумішшю. Тому набагато легше і простіше працювати вже з готовою шпаклівкою, яку можна придбати у відрах. Такий матеріал потрібно лише ретельно розмішати будівельним міксером на малих обертах.

Для початківців рекомендуємо переглянути відео “Як правильно шпаклювати” за .

І ще дві важливих поради:

  • кожен шар шпаклівки потребує повного висихання перед нанесенням наступного шару.
  • шар матеріалу за один прохід не повинен бути товщим, ніж той, що вказаний виробником.

Серед полімерних фінішних шпаклівок рекомендуємо готову суміш Armix SM від українського виробника, яка отримала безліч схвальних відгуків завдяки своїм перевагам, а саме:

  • легкість у застосуванні,
  • можливість нанесення валиком,
  • висока паропроникність,
  • білизна кольору.



Ознайомитись з характеристиками шпаклівки Armix SM докладніше за посиланням.

Рекомендуємо до перегляду відео в якому головний технолог компанії Армікс, розповідає про важливі нюанси роботи з шпаклівкою Armix SM.

Декілька порад для роботи з фінішною шпаклівкою:

  • Під час висихання матеріалу впевніться у відсутності протягів та попадання прямих сонячних променів на матеріал.
  • Широкий шпатель обов'язково повинен бути завжди рівним (без дефектів на «лезі») та чистим, тому перед кожним протягненням шпаклівки протирайте його мокрою ганчіркою.
  • Оптимальною температурою для виконання робіт є 20±2°C.
  • Якщо ви плануєте оздоблювати приміщення глянцевою фарбою, в такому випадку підготовка основи та усунення її дефектів проводиться жорсткіше, якщо матова фарба дозволяє трошки приховати дефекти основи, тоді як на глянцевій поверхні буде видно усі недоліки основи.

Джерело: Армікс
Інформацію опубліковано на правах реклами
Похожие статьи:
13.12.2021
2088
Как организовать транспортировку мебели, вещей, техники и прочих грузов...
0001