РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.043 EUR: 44.686
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.043
EUR 40.000 41.000 44.686
USD 40.850 41.310 41.043
EUR 44.440 45.151 44.686
Новость

В яку нерухомість будуть вкладати мільйони 2021 року

І чому про це варто замислитися вже зараз
1397
17 декабря 2020 г.


В яку нерухомість
інвестуватимуть у 2021


Якщо 2020 рік рік став стрибком у невідомість для багатьох бізнесів і простих громадян, то наступний вже більш-менш можна спробувати прогнозувати. Принаймні прораховувати найнегативніші сценарії вже точно майже всі навчились. Однак і позитивний підхід теж не завадить. Тож експерти кажуть, інвестувати 2021 року можна, головне правильно вибрати напрям. Про те, куди можна вкладати кошти вже наступного року, і про всі переваги цих сфер розповів Андрій керуючий партнер відомої девелоперської компанії.

Усі рішення тимчасові – це одна з головних фраз моєї улюбленої книжки Rework Девіда Хайнемайера Хенссона і Джейсона Фрайда. Цей рік показав, що ми виявилися не готовими до різких змін, але, щоб залишатися на плаву, потрібно адаптуватися до нової реальності й робити це якомога швидше.


Житло

До 2020 року ринок котеджної нерухомості був, м’яко кажучи, неоднорідним: хто робив гарну концепцію – той отримував прибуток, хто не робив – отримував 2 котеджі та 20 гектарів у власності на додачу. Карантинні обмеження спонукали виїжджати за місто. Такий попит на оренду та навіть придбання заміського житла стрімко скоригував плани девелоперів щодо розвитку заміських проєктів – сьогодні ми бачимо старти продажу великої кількості нових котеджних містечок різного формату. Сюди активно вкладають гроші

Ще одна тенденція – прагнення жити біля зелені або води. Переміщатися по місту стало як мінімум важко, як максимум – шкідливо для здоров’я, тому всі хочуть гуляти у власному парку, а не їхати кудись далеко в міський. У такі проєкти системні інвестори залюбки вкладають гроші, оскільки їхня окупність значно вища, ніж типових неформатних проєктів.

Зростає кількість квартир із ремонтом – люди втомилися гратися в дизайнерів. Готове житло з ремонтом і меблями сьогодні є надзвичайно затребуваним. Є ЖК, у яких на вибір пропонується кілька варіантів ремонту для окремих квартир, поверхів або навіть усього будинку, є ЖК, у яких залежно від черги пропонуються квартири без ремонту, з ремонтом під чистове оздоблення і з повним ремонтом.


Торгівля

Багато хто вважає, що найближчим часом вся торгівля остаточно перейде в онлайн, тому будувати нові ТЦ не потрібно. Насправді, як тільки навесні відкрили торговельні центри і в нас, і в Європі, люди відразу в них побігли. Там, наприклад, розмели ювелірні прикраси – всім захотілося знову відчувати себе багатими та красивими.

В Україні як було недонасичення якісними торговими площами, так і залишається, тому інвестори продовжать вкладати в мегамоли, де можна буде знайти все. І звісно, розвиватимуться невеликі ТЦ біля дому – карантин навчив, що їхати через усе місто за продуктами не є безпечним.


Офіси

Мої колеги нарахували 22 офісні центри, які мають збудувати протягом наступних кількох років, а це + 400 000 кв. м. Хто від цього має виграти? Той, хто три Л замінить на три Г – гнучкість у плануванні, гнучкість у площі, гнучкість у ціні. Раніше вважалося, що єдиний параметр, який дозволяє бути конкурентноздатним, – це локація, локація та ще раз локація. Знову ж таки коронакриза показала, що офісний центр може заробляти навіть у карантин, якщо він гнучкий у площі, ціні та плануванні. Ті об’єкти, які не дали знижки своїм орендарям, які не змогли перепланувати свої мегаофіси в щось дрібніше, зараз мають 50% вакантності. Ті, які стали гнучкішими, зараз мають 98–99% наповнюваності.

Мій улюблений принцип – живи там, де працюєш, працюй там, же живеш. Тому офіси, які тяжіють до житла, теж отримають інвестиції наступного року. І звісно, офіси з готовими ремонтами розходяться, як гарячі пиріжки, - часом туди навіть не встигають доводити клієнтів на показ.

У тренді також нові офіси з гнучким плануванням – щось середнє між коворкінгом у класичному його розумінні і стандартним офісом. Наявні коворкінги вже практично повністю цю концепцію відпрацювали, тому ми побачимо як переформатування старих офісів із наданням максимальної кількості сервісів, так і абсолютно нові проєкти.


Що в підсумку?

Сьогодні єдиний показник, який цікавить українських інвесторів, – це строк окупності. Зараз не важливо скільки й куди вкладати – головне, коли ти повернеш ці гроші. І це самий невизначений показник на сьогодні.

Тим не менше концепція залишається головною для будь-якого проєкту нерухомості. Немає концепції – це просто витрачені на вітер гроші. Тому до концептологів зараз стоїть черга як на створення нових, так і на реконцепцію об’єктів, що були задумані до кризи.

Багатофункціональні комплекси – сьогодні тренд, не може бути монофункції, не можна будувати просто офіси, просто торгівлю – тільки багатофункціональність. Ідеальний варіант, коли ти живеш зверху, у капцях спустився попрацювати в офіс, потім сходив у фітнес-центр чи магазин і повернувся додому. Такі об’єкти сьогодні в пріоритеті в покупців та інвесторів.

І не забувайте, що в будь-якому разі нерухомість – це емоція. Чим більше емоцій ви подаруєте своїм споживачам, тим краще буде розходитися ваша нерухомість.

Гроші є, їх потрібно тільки взяти. Я часто чую «плач Ярославни» системних інвесторів – вони кажуть: немає куди вкладати. Тож нам усім потрібно працювати над створенням якісних, сучасних проєктів, що будуть затребувані великими інвесторами та споживачами.



Интересно о ремонтах: ранее мы писали о новой линейке душевых наборов Rainshower SmartActive от производителя сантехники
Источник:
mind
16 декабря 2020 г.
6299
Индекс инвестиционной привлекательности Украины скатился до уровня 2013 года...
11 декабря 2020 г.
8001
Якщо ще років чотири тому ринок переживав епоху смарт-планувань, то COVID-19 нагадав, чому так важли...
11 декабря 2020 г.
6240
Иностранные девелоперы, реализуя свои проекты по современным стандартам качества строительства, спос...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3109
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3636
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
3995
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
Сегодня
4686
Новий міст спроєктований не як інфраструктурний об’єкт, а як новий громадський простір...
11 июля 2024 г.
9715
Новий простір діє одночасно як міський парк і меморіал...
11 июля 2024 г.
1128
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE вивів на ринок екструдований пінополістирол XPS ...
12 июля 2024 г.
1305
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
11 июля 2024 г.
1087
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
28 июня 2024 г.
1623
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
159
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3476
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!