РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.669 EUR: 42.497
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.669
EUR 40.000 41.000 42.497
USD 39.430 39.830 39.669
EUR 42.200 42.801 42.497
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Строительству в Украине быть? Инсайды и правдивые прогнозы от первых лиц отрасли

Инсайды о реальной ситуации в строительной отрасли, итоги года и прогнозы от первых лиц
64906 27.12.2019 в 14:28



СИТУАЦИЯ НА РЫНКЕ, АНАЛИТИКА,
ПРОГНОЗЫ НА 2020 ГОД



Подходит к концу 2019 год. Каким он был, что принес строительному бизнесу, какие воспоминания о себе оставит – об этом Build Portal спросил у первых лиц строительной отрасли, представителей власти, глав отраслевых ассоциаций, руководителей компаний-лидеров рынка.

А также о том, какие планы они строят на год грядущий и о том, какие перспективы ждут украинскую строительную отрасль в целом.


ЧИТАЙТЕ: ГЛАВНОЕ НОВОГОДНЕЕ ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ ПЕРВЫХ ЛИЦ СТРОИТЕЛЬНОЙ ОТРАСЛИ




Переломний 2019-й для будівельної сфери

2019-й рік приніс Україні зміну політичних еліт, а з нею і реальні кроки до змін у країні. За роки роботи в BRDO спільно з колегами я напрацювала багато ініціатив, які реально можуть осучаснити наше будівництво та наблизити сферу до європейських стандартів. На щастя, рік, що минає подарував можливість поволі втілювати наші напрацювання у життя. Зізнаюся чесно: робота в парламенті ніколи не була для мене самоціллю. Але я мріяла, аби праця провідних фахових професіоналів країни не була даремною і знайшла практичне застосування у нашому законодавстві. Нарешті це стало можливо.

За декілька місяців роботи у Верховній Раді мені вдалося наблизити нашу будівельну сферу на декілька впевнених кроків вперед до Європи. Зокрема, парламент прийняв мої законопроекти № 1052 про будівельні норми (про  запровадження параметричного методу нормування), № 1059 про скасування пайової участі, № 1081 про удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва і запровадження єдиної електронної системи. Окрім цього, ми запустили електронний кабінет забудовника, почали запроваджувати в Україні ВІМ-технології, реформувати ДАБІ та багато іншого.

Попереду 2020-й, а з ним ще більше викликів, які я поставила перед собою. У планах — розв’язання болючої проблеми постраждалих інвесторів у житлову нерухомість, імплементація 305-го регламенту ЄС для покращення якості наших будівельних виробів, реконструкція “хрущовок”, продовження діджиталізації будсфери ітд.

Знаю, будівельна сфера в Україні може бути не гіршою, аніж в провідних країнах світу, бо маємо для цього розум і ресурси. Головне — “дорубати” останні щупальця радянських правил і норм, які десятиріччями вкорінювали в наше будівництво (та й у інші сфери) непрофесійність і корупцію. Впевнена, нам вдасться це зробити. Адже не лише у мене є амбітне бажання покращити будівельну галузь. Зі мною сотні порядних професіоналів, забудовників, інвесторів та інших висококласних спеціалістів. Ми велика сила! Тримаємося в 2020-му (і всі наступні роки) разом!


Олена Шуляк,

заступниця голови Комітету Верховної Ради
України з питань організації державної влади,
місцевого самоврядування, регіонального
розвитку та містобудування







Завершується 2019 рік, а тому слід підсумувати всі важливі кроки для будівельної галузі та комфорту українців.

Наша візитна картка – це щорічне зростання України за показником «Отримання дозволів на будівництво» у рейтингу Світового банку «Doing Business». Ще 3 роки тому Україна була на 140 місці, а зараз ми на 20 місці - піднялися на 120 пунктів.

Завдяки цьому зростанню Україні вдалося за останні роки піднятися в загальному рейтингу з 80 місця (у 2017 році) на 64-е. Кожен пункт підняття нашої країни у загальному рейтингу дає плюс 600 мільйонів доларів інвестицій на рік. Це великий позитив для розвитку країни, тому подальше зростання у Doing Business дуже важливе.

Варто згадати, і про важливі нововведення та титульні реформи. Ще працюючи в Мінрегіоні ми розробили потрібні стандарти для комфорту та безпеки українців у містах і селах - Нових Освітніх Просторів - школи та дитячі садки, сучасних сільських медамбулаторій, центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) та сучасних центрів безпеки громадян у громадах. Також оновили біля 50 державних будівельних норм та ввели більше 600 якісних змін.

Під кінець року отримали ще один позитивний результат: КБУ увійшла до складу Європейської Федерації будівельної галузі (FIEC) – «будівельного Європейського Союзу.

Тепер ми можемо співпрацювати з європейськими будівельними компаніями, залучати інвестиції в Україну, підвищувати професійні стандарти, «промисловий безвіз» - можливість представлення європейської продукції в Україні та вихід на ринок ЄС для наших товарів; доступ до європейських будівельних технологій, лобіювання інтересів галузі у європейських структурах.

Знаю, що в майбутньому році на українську будівельну галузь чекає багато викликів та проблемних питань, які потрібно вирішувати. Це і реформування ДАБІ, і створення доступної іпотеки – 8%, і доступне житло для українців, і вирішення проблемних питань у регіонах, і розробка та зміни ДБН.

Тому після новорічних свят, з новими силами – приступаємо до роботи для того, щоб разом будувати Україну!


З повагою,
Лев Парцхаладзе,
президент Конфедерації будівельників України



Шановні друзі та колеги!

Україна отримала шанс вперше за роки незалежності.

2020 – рік прискореного зростання?! Зробимо!

Рік 2019 усі разом пробайдикували, бо чекали на ривок від юної влади.

Скирти пафосу, словесна завірюха, каламутні ідеї та очікування.

Догми змінюються на ілюзії, а ілюзії на нові догми лібертаріанства та людиноцентризму.

Поза увагою, ігнорується:

1. Безробітний, як і заробітчанин, не буває щасливим.

2. Не форма власності визначає успішність, а рівень професіоналізму правлячого класу, його культура, мораль та етика.

3. В будівництві стагнація, відсутність масштабних інфраструктурних проектів, корупційна активність чиновників, ДАБІ та силовиків,… моральний садизм… від медіа та «активістів».

4. Начебто переможне зростання обсягів будівництва на 21,3% за 11 місяців 2019 року.

Аплодуємо, але де секрет падіння: цегла – - 2%, керамічна плитка – - 7%, товарний бетон – + 1%, цемент – -1%, конструкції збірні – -5%, вироби з гіпсу – - 2%, сухі будівельні суміші – +19%, мінеральна вата – +5%, блоки віконні та дверні з пластмаси – -3%  і т.д. А продажі – ще менші, все зависло на складах.

5. Житло – базова потреба України. Прийнято житла на 48,0% більше за 9 місяців 2019 року, але 54,1% з них – то будинки одноквартирні та ще й збудовані бозна коли.

Введення житла без урахування площі, прийнятої в експлуатацію відповідно до Порядку № 158 за 9 місяців 2019 – +10,2%. Хоча обсяги житлового будівництва у листопаді порівняно з жовтнем не зросли – 98,9%.

6. Стихія цін і псевдозміцнення гривні викривлює статистику, але і вона безжальна – обсяги промислового виробництва падають – - 7,5 % за листопад порівняно з жовтнем 2019 року. А це додана вартість – то завод, а не митниця… Індустріалізація в Україні – стала волонтерським рухом професіоналів, а не влади, на жаль.

7. Аграрії наростили експорт зерна і равликів! Імпорт свинини зріс.

А у вартості тонни чи центнера кукурудзи частка імпортної складової сягає 75%!

8. Добре: Кабмін і Мінюст відкрили офіс протидії рейдерству.

Інвесторів Укрбуду не «кинуть» як завжди, а за погодженням президента – об’єкти добудує Київміськбуд.

Мінрегіон розробляє законопроект «Про особливості врегулювання добудови проблемних об’єктів житлового будівництва». Не повинно бути покинутих будов, довгобудів, бо то омертвіння капіталів та інертність влади.

9. Очікуємо, що влада таки буде цікавитись: Чому не будуєте, чим допомогти? Творімо кластери та технопарки.

Ринок – то інструмент служіння, а не пограбування суспільства. Світ стає соціально-етичнішим, моральнішим, цінують знання та здоров’я.

Ми за єдність дій влади, бізнесу і громадськості!

10. Україна незалежна уже є. Набуває досвіду у взаємному поборюванні. Але добре, що не спить.

 

Душевної рівноваги та відчуття щастя усім нам!
Набираймось сили, а стреси та виклики нехай посилюють нашу волю!
З Новим 2020 роком та Різдвом Христовим!



Іван Салій,
президент Всеукраїнської
спілки виробників будматеріалів

 

2019 рік можна назвати для будівельної галузі в цілому успішним. Повні підсумки ще попереду, але вже зараз можна сказати, що матимемо  зростання виробництва будівельної продукції - орієнтовно на 20% у порівнянні з 2018 роком. Понад 75% від загального обсягу виробленої будівельної продукції – це нове будівництво, реконструкція та технічне переоснащення. Особливо радує зростання темпів житлового будівництва  - є реальна перспектива за підсумками року досягти 10 млн.кв.м., а це «гросмейстерський» рубіж останніх років.  Щоправда, у цьому секторі помітні певні перекоси:  по суті у третині регіонів України останнім часом будівництво житла ведеться по мінімуму, водночас у столиці та Київській області будується майже 30% нового житла.

Це вже привід для роздумів органів влади, яка має забезпечувати  збалансований розвиток регіонів країни.

Серед інших важливих етапів розвитку галузі назву започаткування роботи Української ради інженерів-будівельників (УкрРІБ), яка ставить за мету підвищення рівня підготовки та кваліфікації інженерів-будівельників, ліцензування їх та сертифікацію відповідно до європейських нормативів, запровадження кращих зарубіжних практик у будівництві, передовсім у застосуванні ВІМ-технології. УкрРІБ уже набула членства у двох загальноєвропейських інженерних структурах і тепер може використовувати можливості зарубіжних партнерів для подальшого розвитку галузі, залучення інвестицій.

У наступному 2020 році ми очікуємо, передовсім, на продовження ділової співпраці, яка вже започаткована, між Будівельною палатою і  Міністерством розвитку громад і територій та профільним Комітетом Верховної Ради щодо вдосконалення нормативної бази роботи будівельного комплексу, забезпечення процесів децентралізації, запровадження сучасних європейських підходів у сфері містобудування.

Сподіваємось, що будуть враховані наші пропозиції до багатостраждального закону про реконструкцію застарілого житлового фонду і ми нарешті зможемо перейти від дискусій до справи; що будуть створені законодавчі умови для будівництва орендного (лізингового) житла, в якому є величезна потреба, для ліквідації проблеми «довгобудів». 

Звичайно, чекаємо і на повнокровне фінансування бюджетних програм доступного житла, здешевлення іпотечних кредитів, на створення чіткої, зрозумілої дозвільної системи будівництва, що зніме зайве навантаження на собівартість будівництва.

Спільних зусиль влади і бізнесу потребує і ситуація з кадровим забезпеченням галузі. Останнім часом вона певною мірою стабілізувалася, але ми і надалі повинні працювати над забезпеченням конкурентного рівня зарплат та соціального пакету наших будівельників, належних умов праці, зниженням виробничого травматизму.


Петро Шилюк,
президент Будівельної палати України,
Герой України





Уходящий год был для украинского строительства непростым: замерший в преддверии выборов рынок вначале года, осторожно приглядывающийся к новым лицам – в середине и не успевающий сориентироваться в новшествах, принимаемых со скоростью «турборежима» ближе к концу – все три этапа были по-своему сложными для отрасли.

Но, несмотря на сложности, отрасль демонстрирует рост, и за 11 месяцев года объемы строительства выросли более чем на 21%. А объемы сданного в эксплуатацию жилья, по данным Госкомстата, за 9 месяцев выросли почти в полтора раза. Такой рост мог бы показаться впечатляющим, если бы не понимание того, что в рамках действующей в Украине строительной «амнистии» в эксплуатацию продолжают сдаваться объекты, построенные уже много лет назад.

Да и в количественном выражении объемы строительства на уровне Болгарии с населением в 7 млн жителей вряд ли дают повод для празднования побед.

Но причины для оптимизма все же есть. Такая ситуация означает, что нам есть куда развиваться, а последние несколько месяцев дают надежду на то, что власть будет способствовать такому развитию.

Нельзя не обратить внимание на то, что за короткий промежуток времени новым составом Верховной Радой был принят ряд законов, о необходимости которых говорили не один год: закон об отмене паевого участия застройщиков, о создании Единой электронной системы в строительстве, закон, реформирующий подходы к созданию строительных норм.

Кроме того, предпринимаются попытки разрубить гордиев узел проблемы «недостроев», которая приобрела в Украине впечатляющие масштабы – Минрегионом вынесен на обсуждение обновленный законопроект с существенными правкам.

В разработке находится и законопроект о набившей аскомину проблеме реконструкции устаревшего жилья – профильные ассоциации совместно с министерством и комитетом ВР пытаются нащупать приемлемый для всех сторон вариант, который - хочется верить - сможет сдвинуть процесс с мертвой точки.

Много внимания уделяется доступной ипотеке, появление которой могло бы увеличить спрос на строительство в разы – и среди строителей наблюдается сдержанный, но все же оптимизм по этому поводу.

Среди приоритетов правительства на следующие годы – дорожное строительство и развитие инфраструктуры, уже на следующий год принят рекордный бюджет, который позволит существенно увеличить объемы строящихся и ремонтирующихся дорог. Модернизация многоквартирных домов и повышение их энергоэффективности – еще один момент, о важности которого помнят в Кабмине, обещая уже в следующем году провести модернизацию тысячи многоэтажек.

Строительный рынок Украины растет. И пусть темпы его развития, возможно, далеки от тех, о которых бы нам мечталось, строительная отрасль объединяет людей, верящих в Украину и в ее успех.

Несмотря на сложности, в стране открываются новые заводы по производству высококачественных материалов, а уже существующие производства активно развиваются и даже осваивают зарубежные рынки. Упорно и настойчиво, не боясь трудностей и проблем, продолжают строить современное жилье добросовестные застройщики.

Верят в Украину и ее будущее и зарубежные лидеры отрасли – продолжая выводить на отечественный рынок новые передовые материалы, технологии, оборудование и строительную технику.

Мы внимательно следим за тем, как развиваются наши партнеры – лучшие компании отрасли – и тоже верим в завтрашний день украинского строительства, стараясь приближать совместное успешное будущее по мере своих сил.

Вместе мы – сила, я в это верю.


Екатерина Никитина,
основатель Build Portal,
президент Best Media Group






У 2019 відбулось багато змін на ринку нерухомості і у сфері будівництва. Змін різних – як позитивних, так і не дуже. Але загалом, підсумками роботи компанії я задоволений.

Що було неочікуваним?  Несподіване і доволі тривале укріплення гривні. Українці традиційно зберігають кошти у доларах. Люди купували валюту по курсу близько 28 грн, а зараз курс впав до 24, і тенденція до зниження зберігається. Тепер гроші будуть лежати «під матрацом» до тих пір, поки гривня не ослабне, люди не будуть здавати долар в мінус. Водночас, зростають цін на комплектуючі будівництва, забудовники не можуть опустити ціну. Тому ринку залишається чекати, забудовникам – активно будувати і переконувати потенційних інвесторів у своїй спроможності.

У 2019 «Київміськбуд» протягнув руку допомоги компанії «Укрбуд». Ми вирішили, що не маємо права допустити повторення ситуації з «Еліта-Центр». 13 тисяч інвесторів тепер  під нашим крилом і ми відповідальні не тільки перед тими, хто вклав кошти в «Київміськбуд», а й перед покупцями «Укрбуду». Ми зважили свої можливості, компанія акумулювала за роки успішної роботи на ринку певні кошти, якими можна буде фінансувати ці об’єкти, також ведуться переговори з банками, ну і звичайно ж, ми розраховуємо на підтримку Кабінету міністрів і КМДА.

Що далі? 2020 рік - знаковий для «Київміськбуду» — компанії виповнюється 65 років. Великий досвід, понад півстоліття історії, хороша репутація й на 100% виконані зобов’язання — це ті чинники, завдяки яким компанія вже багато років поспіль успішно утримує першість на будівельному ринку України.

На порозі 2020 – року нових викликів і нових перемог - я хочу побажати всім стабільності, процвітання Україні, здоров’я і благополуччя всім громадянам, і обов’язково миру! Нехай у новорічну ніч здійсняться всі бажання! 

 

Ігор Кушнір,
голова правління – президент ПрАТ «ХК «Київміськбуд»




Нам удалось объединить бизнес в борьбе за свои права и достоинства, но это только начало большого пути восстановления государственности Украины.

2019 год для девелоперской компании "ОМОКС" стал годом борьбы с рейдерством,  результатом этой бескомпромиссной борьбы стало упразднение многочисленной армии чёрных  регистраторов, которые были подконтрольны Минюсту. Борьба ещё не закончена. Новое руководство Минюста так и не создало условий для неотвратимого наказания рейдеров, возврата имущественных и корпоративных прав боле чем 200 000 субъектов хозяйственной деятельности пострадавших за три года от государственно-криминальных банд, блокировавших законную хозяйственную деятельность предприятий Украины, что вполне можно приравнять к экономической диверсии.

Бизнес корпус Украины – единственная сила и источник благосостояния народа, который совершенно не защищён ни в правовом, ни в административном, ни в физическом аспекте. Понимая это, мы наметили план первостепенных мер на 2020 год.

Рекомендовать депутатам Верховной Рады Украины возобновить действие Закона Украины «Об антикризисных мерах в строительстве», который действовал в редакции от 2008 года, с обязательным введением его в течение первого полугодия 2020 на срок до конца 2023, с правом продления срока действия положений закона вплоть до создания  условий устойчивого развития отрасли.

Рекомендовать депутатам Верховной Рады Украины запретить проверки и возбуждение уголовных производств в отношении предприятий строительной отрасли по обращениям граждан, общественных объединений, депутатов всех уровней, если «сигналы» не подтверждены выводами профильных технических экспертиз.

Рекомендовать депутатам Верховной Рады Украины отнести ст. 206 Уголовного кодекса Украины «Блокировка хозяйственной деятельности предприятий» к особо тяжким преступлениям, и приравнять блокирование работы предприятий в диверсионной деятельности против экономики Украины.

Рекомендовать депутатам Верховной Рады Украины создать межведомственную методику расследования рейдерства.

Рекомендовать депутатам Верховной Рады Украины запретить НБУ законотворческие инициативы, особенно в отношении финансовой политики в финансировании отраслевого развития, эта функция принадлежит исключительно профильным министерствам и ведомствам. Что касается НБУ, то ему необходимо лишь обеспечить выполнение задач отраслевого развития, выделением беспроцентных займов. Именно это и есть функции подразделений, обслуживающих обороты национальной валюты на внутренних рынках, созданной нами державы.

Депутатам Верховной Рады Украины, относительно деятельности НБУ, рекомендовать немедленно начать кредитование строительной отрасли, а именно - кредитование объектов с длительным, более двух лет, сроком создания, и с длительным, более 100 лет, сроком эксплуатации зданий. Именно такие активы являются базовыми, обеспечивающими укрепление  национальной валюты - как эквивалента активов государства.

Депутатам Верховной Рады Украины установить нулевую процентную ставку по кредитованию отраслевого развития. Ставку по кредитам коммерческих банков установить, как минимум,  в пять раз ниже среднегодовой отраслевой прибыли.

Залогом (по объектам строительства) под банковские кредиты, могут быть только те объекты, которые строятся за кредитные средства банка.

Банки с другими условиями кредитования, вообще не нужны Украине. Банки, торгующие деньгами, не могут быть инструментом обслуживания деловой активности государства.

Срок кредитования юридических лиц, по жилым объектам, должен быть, как минимум, в два раза больше, чем нормативный срок строительства, а по объектам коммерческой и промышленной недвижимости срок должен быть не менее, чем три нормативных срока строительства.

По кредитным договорам на строительство жилья, застройщиков нужно освободить от уплаты процентов и тела кредита до ввода в эксплуатацию объекта строительства.

Ввести обязательное освобождение строительной отрасли от уплаты НДС.

НДС может  выплачивается только после продажи готового товара - введенной в эксплуатацию объектов недвижимости.

13.При устойчивом финансировании объектов строительства за счет кредитов, можно  установить такие правила:

1. Продажа объектов строительства возможна только после ввода таких объектов в эксплуатацию.

2. Ввести запрет проверок юридических лиц в строительной отрасли до 2025 года, кроме проверок качества строительства и обеспечения техники безопасности на строительной площадке.

3. После выдачи разрешения на начало строительства, запретить остановки строек, начисление штрафов, до полного ввода объектов строительства в эксплуатацию и их полной реализации.

14. Поставить перед КМУ вопрос о создании «Министерства строительства Украины» и «Министерства коммунального хазяйства Украины».


Алексей Кулагин,
управляющий собственник
девелоперской компании «ОМОКС»






Житлова політика: реалії та сподівання

Сьогодні, в умовах стрімкої втрати Україною людського потенціалу, зайве переконувати в актуальності вирішення житлового питання. Запропонувати громадянам варіанти задоволення цієї базової для кожної людини потреби – обов’язок держави. Залишилося від слів перейти до справ. Ефективним інструментом державної житлової політики є Держмолодьжитло – інституція, що має 26-річний досвід реалізації житлових програм. Фахівці Фонду беруть участь у підготовці проектів змін до чинних і розробці нових нормативно-правових актів у сфері житлової політики. За ці роки Фонд зробив конкретні кроки назустріч сотням тисяч родин.

Учасниками програм Фонду стали понад 39 тисяч українських родин. Протягом 2019 року, за попередніми даними, за всіма житловими програмами ми забезпечимо житлом у 2,5 рази більше сімей, ніж 2018-го, коли власне житло отримала 751 сім’я. Кредитний портфель Фонду на початок 2019 року становив 1,28 млрд грн. За 2018 рік у будівництво залучено 583,8 млн грн інвестицій.

Більшість наших програм дають змогу не тільки вирішити житлове питання людей, а й через механізми кредитування, компенсації відсотків за кредитами або частини вартості житла стимулювати громадян до економічної активності, а будівельну галузь – до розвитку.

За підтримки міжнародних організацій, співпрацю з якими налагодило Держмолодьжитло, спрощено для громадян умови програм «Доступне житло» і кредитування зі статутного капіталу Фонду. Переконаний, що підтримка соціально вразливих категорій населення, в тому числі внутрішньо переміщених осіб (ВПО), в їхньому прагненні будувати власне життя у рідній країні має стати одним із пріоритетів держави.

Наприкінці 2019 року в тестовому режимі запрацювала нова, унікальна для України програма іпотечного кредитування під європейські 3% річних для учасників АТО/ООС і ВПО. Величезна, понад 10 тисяч, кількість поданих для участі в ній документів засвідчила: програма є актуальною і потрібною людям.

І люди, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, і наш колектив сподіваються, що проаналізувавши результати пілотного проекту, спільно з Мінрегіоном і Мінветеранів ми віднайдемо джерела фінансування програми на 2020 рік.

Важливо не забути й про молодь, педагогів, медиків – усіх, хто гостро потребує державної підтримки в придбанні житла. І для кого фактор власної домівки стане вирішальним при ухваленні рішення залишатися жити і працювати вдома.

Основною проблемою залишається недостатнє фінансування житлових програм із держбюджету. На жаль, в останні роки державна влада мало зважала на потребу людей у власному житлі. Програми або не фінансувалися зовсім, або виділялися кошти в розмірі одної десятої від бюджетних запитів Держмолодьжитла. Результати їх реалізації були відповідними: сотні щасливих сімей на рік замість сотень тисяч.

Наразі й бюджет держави на 2020 рік не порадує тих, хто розраховує на плече держави у вирішенні житлового питання. Але позитивним моментом є те, що профільні міністерства повертаються обличчям до цієї потреби громадян. Після започаткування програми кредитування під 3% люди сподіваються на наступні кроки в цьому напрямку.

З оптимізмом сприймаємо доручення президента України Володимира Зеленського урядові розробити 2020 року Концепцію житлової політики, яка визначить дії щодо вирішення системної проблеми забезпечення людей житлом. Відразу зазначу: у Концепції доцільно передбачити єдину, цілісну та комплексну державну житлову програму, яка замінить існуючі нині та охопить всі категорії українців, які потребують власного житла.

Якщо ж поглянути ширше, то нам необхідний перегляд усього масиву законодавства, яке в Україні регулює житлову політику. Більшість законодавчих актів у цій сфері давно застаріли. Не можна будувати капіталізм соціалістичними інструментами, такими як Житловий кодекс зразка 1983 року, від якого тхне нафталіном і який глава держави вірно назвав трешем.

Гостро необхідні країні новий Житловий, Містобудівний кодекси. Необхідно прискорити розробку нормативно-правової бази і впровадження програм реконструкції (реновації) застарілого житла. Гострим є питання гармонійного розвитку міст, який відбувається хаотично, бачимо великий розрив між житловим будівництвом та спорудженням соціальної інфраструктури.

У новому році Держмолодьжитло розраховує на збереження тенденції останніх років – збільшення фінансування житлових програм з місцевих бюджетів. Сьогодні маємо 117 регіональних програм, у які 2019 року залучили не менше 300 млн грн.

Продовжимо співпрацю з міжнародними інституціями з метою вивчення кращого світового досвіду в житловій політиці та залучення інвестицій і донорських коштів у програми придбання українцями житла. Сподіваємося на конкретику щодо приєднання України до Банку розвитку Ради Європи, за підтримки якого реалізовано низку житлових проектів, особливо в державах, де відбулися збройні конфлікти.

Та головне – ми продовжимо роботу над тим, щоб житлова політика посіла чільні позиції в програмах як влади, так і політичних сил у 2020 році. Адже рівень житлового забезпечення в країні є показником рівня якості життя в ній.

Держмолодьжитло й надалі залишається відкритим до активного діалогу щодо пошуку сталих рішень у забезпеченні громадян достатнім, безпечним та недорогим житлом.



Сергій Комнатний,
голова правління Державного фонду
сприяння молодіжному житловому будівництву

 

 




Шановні колеги, друзі.

Цементна промисловість без перебільшення і у прямому «конструктивному» сенсі є каркасом будівельної галузі України. Країна знаходиться на порозі масштабного оновлення об'єктів в житловому,  аграрному та промисловому секторах, а також очікує значних  інвестицій у реконструкцію дорожньої інфраструктури.

Ці тенденції стануть основою розвитку у цементній галузі протягом наступного десятиліття. Для вирішення майбутніх завдань в 4 основних компаніях галузі вже відбуваються зміни. Все більше ресурсів буде спрямовано на продовження модернізації виробничих потужностей, визначення та закріплення ролі цементу та бетону в економіці замкненого циклу, збільшення частки альтернативних видів палива в паливному балансі цементних компаній, зниження високого споживання енергії та підвищення енергоефективності виробництва цементу, поліпшення складної та часто непередбачуваної логістики цементу та сировини, сприяння розвитку бетонних технологій у будівництві доріг, особливо на місцевому рівні, обмеження можливості фальсифікації цементу шляхом використання різних інструментів взаємодії з споживчим ринком.

Минулий рік був успішним для українських цементників, адже галузь показала помітний ріст у випалі клінкеру для забезпечення швидко зростаючої потреби країни у національному виробництві цементу, відстояла ринкові позиції у складній площині конкуренції з сусідніми ринками, ефективно спрацювала у стосунках з державними органами та міжнародними партнерами і вийшла на позицію планування росту виробництва на майбутні роки.   

Асоціація «Укрцемент» протягом року активно просувала проекти будівництва бетонних доріг, працюючи з Укравтодором, ДерждорНДІ, Мінрегіоном, Мінінфраструктури, крупними будівельними компаніями з метою прийняття єдиної державної концепції будівництва доріг з жорстким  дорожнім одягом. Перші національні проекти вже почалися. У регіонах Асоціація  провела важливі семінари на базі обласних держадміністрацій для об’єднаних територіальних громад для роз‘яснення переваг будівництва бетонних доріг.

Була повноцінно запущена система ідентифікації якості фасованої продукції за ознакою правильності маркування тари «Cement ID».

Було створено галузеві робочі групи з альтернативного палива та промислової безпеки і охорони праці. Саме виробнича безпека стане новим виміром фаховості та галузевої відповідальності цементників на наступні роки.

Наприкінеці хочу зазначити, що виробництво цементу – історично стабільна та передбачувана галузь в нашій країні, яка готується і до викликів найближчого майбутнього, що вже стали повсякденням для наших європейських колег – необхідності визначення внеску галузі у побудову вуглецево-нейтральної економіки замкненого циклу. Ми одними з перших стали частиною проекту Світового банку з підготовки країни до запровадження системи торгівлі квотами на викиди CO2 через створення механізму моніторингу, звітності та верифікації даних про викиди. Наші цінності не ґрунтуються і не будуть ґрунтуватися на компромісах у питаннях безпеки, здоров’я, моралі та патріотизму.

Ми з оптимізмом дивимось у новий 2020 рік, і як завжди готові бути частиною динамічного та успішного руху України у майбутнє.


Павло Качур,
голова Асоціації «Укрцемент»


 

 

В сфере недвижимости главное условие для роста, это стабильность. Стабильность в политике, стабильность курса, стабильность экономики. К сожалению, в 2019 стабильности нам очень не хватало. Турбо-режим изменений, политический фон и сложность прогнозирования отразились на большом количестве отложенных проектов, сделок, приобретений, инвестиций. Особенно такое положение отразилось в жилье. Отсутствие ипотеки, рост себестоимости строительства на фоне спада спроса, все эти факторы негативно сказались на рынке новостроек.

Тем не менее, именно в этом году многие сегменты коммерческой недвижимости как раз показывают рост. Активизация рынка офисной недвижимости проявилась в росте арендных ставок, несмотря на вывод на рынок новых объектов. Эксперты оценивают потенциальный спрос в сотни тысяч квадратных метров в столице и крупных городах.

Ввод в эксплуатацию крупных объектов торговой недвижимости, активное развитие ритейла, реконструкция и редевелопмент проектов стали драйверами и в сегменте торговом. Тем не менее, эксперты утверждают, что этот рынок ждет перенасыщение уже в ближайшие год-два.

На рынке складской недвижимости также высокий спрос стимулирует рост ставок, но этот сегмент без "дешевых" денег и иностранных инвестиций развивать комплексно никто не спешит. Таким образом, крупные ритейлеры вынуждены заниматься строительством объектов под свои нужды.

В этом году стали больше говорить про индустриальные парки, и рост объемов строительства инфраструктурных объектов, что также свидетельствует об интересе международных инвесторов именно этих направлений.

Есть ряд общих трендов в недвижимости, без разделения на сегменты, которые я бы отметила в этом году.

Во-первых, это интерес к энергосберегающим решениям: в материалах, технологиях и оценках расходов на будущую эксплуатацию. Компании изучают иностранный опыт, делятся успешными кейсами, улучшают свои показатели с каждым годом.

Вторая заметная тенденция, это рост стоимости услуг архитекторов и, в связи с этим, повышение стоимости в разрезе всего проекта. Вместе с тем, растет и качество архитектуры новых объектов, что заметно не только внешне, но и в планировках, и в пространственных решениях, а также в оформлении благоустройства.

И еще одна тенденция рынка, которую мы оцениваем позитивно, это повышение уровня специалистов, работающих в недвижимости. Различные форматы обучения, профильные конференции, возможность обмена опытом внутри профессионального сообщества способствует повышению экспертизы в сфере девелопмента и управления объектами недвижимости.

В новом году ждем продолжения реформирования в сфере строительства, в частности реформы ГАСИ, принятия Генплана столицы, а также будем активно лоббировать появление ипотеки.

Всем энергии, успехов и вдохновения в новом 2020 году!



Ольга Соловей,
основатель Украинского клуба недвижимости (UREClub)



Commercial Property робить свій внесок у розвиток галузі нерухомості України не лише шляхом висвітлення вітчизняного та зарубіжного досвіду, аналізу суміжних ринків та прогнозів їх розвитку, ознайомлення з трендами, досягненнями, новими проєктами та передовими технологіями, а й шляхом проведення спеціалізованих заходів. Так, іще минулого року ми заснували освітню платформу CP School, в рамках якої були проведені курси з продажів у нерухомості, а цього року створений єдиний в Україні комплексний сертифікаційний курс «Девелопмент нерухомості», який поєднує можливості Commercial Property та базу й досвід бізнес-школи «Міжнародний інститут бізнесу». В поточному році відбулися перші два набори курсу з девелопменту нерухомості. Окрім цього, ми провели декілька різноформатних заходів і розширили їх масштаби – центральну конференцію з інвестицій у нерухомість Open Mind Conference, восьмий Міжнародній архітектурний форум, присвячений темі створення успішних проєктів, круглі столи з торгової та офісної нерухомості. Раді відзначити, що інформаційну підтримку нашим заходам надає Build Portal.

Плани на 2020 рік, окрім продовження висвітлення ринку нерухомості на сторінках друкованого видання Commercial Property та в електронних форматах (веб-портал, соціальні мережі), – проведення Національної премії в галузі нерухомості CP AWARDS і третьої конференції Open Mind Conference, запуск третього набору курсу «Девелопмент нерухомості», активна участь у міжнародних спеціалізованих заходах, зокрема у виставці нерухомості MIPIM, розширення діяльності персонального прес-центру від CP Communication Agency.

Хочеться вірити, що в 2020 році ми побачимо подальше зростання сфер нерухомості та будівництва України. Якщо не говорити про такі загальновідомі фактори, які можуть стимулювати ці бізнес-сектори, такі як політична й економічна стабільність, викорінення корупції, проведення реформ, потрібно усвідомлювати, що так чи інакше зростання цих галузей базується на кожному з її гравців без виключення, на їх ефективності, відповідальності, відкритості, бажанні навчатися та розвиватися, ставити перед собою амбітні цілі та розробляти продукти, які будуть не лише задовольняти сьогоднішні потреби, а й відповідати тенденціям і реаліям майбутнього.


Тетяна Антонюк,
головний редактор «Commercial Property /
Все про ринок комерційної нерухомості»


 



Также были приглашены дать комментарий о итогах работы и перспективах развития отрасли: 
Алена Бабак, министр развития общин и территорий Украины, Дмитрий Живицкий, первый заместитель Министра развития общин и территорий Украины, Владислав Криклий, министр инфраструктуры Украины, Виталий Кличко, мер Киева


Все материалы опубликованы без правок редакцией и принадлежат их авторам. Редакция не несет ответственности за опубликованные материалы

 
 
 
 
Интересные новости:
27.12.2019
17673
Екатерина Никитина, колумнист Build Portal, президент Best Media Group рассказывает об открытии ново...
29.11.2019
2782
У будівельній галузі - стагнація, відсутність державних інфраструктурних об’єктів, окрім доріг...
23.10.2019
1886
На що сьогодні звертають увагу покупці, чим не варто нехтувати забудовнику і для чого останньому від...
21.03.2024
6561
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
3245
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22642
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...