РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.788 EUR: 42.382
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.788
EUR 40.000 41.000 42.382
USD 39.670 39.998 39.788
EUR 42.260 42.900 42.382
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Сергей Комнатный: Очередной год нашего труда – каким он был? Каким станет год следующий? (укр.)

Сергей Комнатный, глава правления Государственного фонда содействия молодежному жилищному строительству рассказал о успехах реализации жилищных программ в Украине
31858 13.01.2022 в 06:37



Цими днями на зламі років над такими питаннями задумується більшість із нас. 2021-ий видався дуже різноплановим як для України, так і для національної будівельної галузі. Свій негативний відбиток на більшість напрямків діяльності наклала пандемія COVID-19, яка досі не завершена.

Та виокремити хочу все ж позитивний момент: у неординарних обставинах спільними зусиллями реального сектору і влади збережено стабільні показники обсягів будівництва в Україні. Вдалося не лише зберегти потенціал вітчизняного будівництва, а й збільшити виробничі обсяги. За даними Держстату, за січень – вересень 2021 року прийнято в експлуатацію 8,7 млн кв м житла – на 48,7% більше проти відповідного періоду 2020 року. Погодьмося, за нинішніх обставин це досить вагомий показник.

Є тут і частка успіху Держмолодьжитла. Головне в тому, що ми продовжуємо реалізацію державних і місцевих житлових програм. Дуже важливо не зупинитися в цьому русі, адже Фонд не лише сприяє інвестиціям у будівельну галузь, але й виконує важливу соціальну місію, працюючи із вразливими верствами населення і роблячи внесок у збереження соціального миру в нашій країні та її демографічного потенціалу.

Долаючи об’єктивні, а часами й суб’єктивні перешкоди на нашому шляху, ми не зупиняємося в розвитку. Кредитний портфель Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву сягнув 2,1 млрд грн – отже, за п’ять років розмір кредитного портфеля Фонду подвоєно.

За весь період діяльності Держмолодьжитла забезпечено власним житлом понад 41 тис. сімей. У будівельну і суміжні галузі інвестовано 11,482 млрд грн.

Якість кредитного портфелю Держмолодьжитла залишається в числі кращих серед фінансових установ України. Доля проблемних кредитів у портфелі Фонду складає 3,1%, значно нижче за середній рівень проблемних кредитів у банках. Із 2013 року Держмолодьжитло перейшло на міжнародні стандарти фінансової звітності. Вже не перший рік ми неухильно додержуємося засад прозорості й відкритості у нашій діяльності.

Наразі Фонд обслуговує 9087 кредитних договорів із громадянами на придбання житла. Із певним подивом варто зауважити, що з цього масиву за рахунок коштів державного бюджету обслуговуємо кредитів на 494,4 млн грн, а за рахунок коштів місцевих бюджетів – на суму понад 1 млрд грн. Красномовне порівняння…

Слід наголосити, що цього року досягти результату в забезпеченні громадян житлом нам удалося насамперед завдяки співпраці з міжнародними донорами. Зокрема, починаючи з другої половини 2021 року успішно реалізовується україно-німецька програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб». Цей проєкт став реальністю для людей завдяки підписанню угоди про фінансове співробітництво між Кабінетом Міністрів України і урядом Федеративної Республіки Німеччина. Для його фінансування уряд Німеччини через банк KfW надав грант 25,5 млн євро. Програма затребувана людьми – для участі в ній в наших прозорих реєстрах зареєструвалися понад 22 тис. переміщених осіб. Проведено вже п’ять етапів відбору позичальників, понад 850 громадян отримали право на пільговий кредит на найбільш вигідних у нашій державі умовах. Наступного року ця робота триватиме.

Але ми розраховуємо не лише на позабюджетні джерела фінансування житлових програм, а й на розуміння їхньої важливості вітчизняною владаю. Можливість придбати власне житло є вкрай важливою для кожної людини, особливо для тих, кому важко зробити це на ринкових умовах – молоді, учасникам АТО/ООС, внутрішнім переселенцям, багатодітним родинам тощо.

Зокрема, у молодих українців лише починається кар’єра, започатковується бізнес, народжуються діти, а самотужки накопичити на власну квартиру важко. Щоб вирішити це питання, держава повинна дати можливість молодим сім’ям отримати пільгові кредити на житло.

Позитивним сигналом про розуміння владою важливості соціально орієнтованих житлових програм стало розпорядження Уряду від 15 грудня 2021 року, всіляко підтримане керівництвом Міністерства розвитку громад та територій України і особисто міністра Олексія Чернишова, збільшити розмір статутного капіталу Держмолодьжитла на 169,88 млн грн. Ця сума буде спрямована на надання пільгових іпотечних кредитів молоді: ще 212 молодих сімей придбають житло завдяки участі в програмі довгострокового пільгового кредитування за рахунок коштів статутного капіталу Фонду.

2021 року функцію координації державних житлових програм у Міністерстві розвитку громад і територій передана заступнику Міністра Наталії Козловській. Це дало новий імпульс роботі Держмолодьжитла і сприяло підвищенню ефективності виконання нами статутних задач

Не стільки як визнання наших заслуг, скільки як аванс на майбутнє сприйняли ми відзнаку Держмолодьжитлу від Коаліції організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих від збройного конфлікту осіб. Представники неурядового сектору відзначили зусилля Фонду із захисту житлових прав ВПО, зокрема, в розробці, модернізації та втіленні в життя програм забезпечення житлом цієї категорії громадян України.

Отже, Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву залишається сучасним і ефективним інструментом державної житлової політики. Працюємо на засадах прозорості, готові до співпраці з будівничими і реалізації найскладніших завдань із забезпечення житлом громадян із додержанням соціальної складової. І не лише сподіваємося на позитив для нас і нашої країни, а й своєю активністю цей позитив створюємо. Чого й бажаю усім колегам по галузі у новому 2022 році.

Вірю: будівельна галузь України продовжить відновлення і знайде точки зростання, і це позитивно вплине на добробут українців і розвиток вітчизняної економіки. Нехай рік 2022-ий увійде до літопису вітчизняної будівельної галузі новими здобутками, принесе мир, радість і добробут як будівничим, так і щасливим мешканцям.



ЧИТАЙТЕ ДРУГИЕ СТАТЬИ ЦИКЛА 
"АНАЛИТИКА И ПРОГНОЗЫ от первых лиц строительного комплекса Украины":



Алексей Чернышов, Министр развития общин и территорий Украины:

В течение года нам удалось внедрить фундаментальные изменения и вывести реформу градостроительства на финишную прямую (укр.)



Семен Кривонос, Глава Государственной инспекции архитектуры и градостроительства Украины:

Получить разрешительные документы стало просто, удобно и без коррупции (укр.)


Лев Парцхаладзе, президент Конфедерации строителей Украины:

В строительной сфере произошло много позитивных изменений


Петр Шилюк, президент Строительной палаты Украины, Герой Украины:

Общие объемы строительных работ растут медленнее, чем хотелось (укр.)



Игорь Кушнир, глава правления - президент ХК «Киевгорстрой»

Рынок недвижимости давно не видел настолько резкого подъема


Анна Лаевская, коммерческий директор "Интергал-Буд":

2021 год продемонстрировал, что представители власти могут и готовы прислушиваться к мнению стейкхолдеров рынка


Алексей Кулагин, управляющий собственник девелоперской компании «ОМОКС»:

Мы создали полный комплекс объектов новой инженерной инфраструктуры, способный обеспечить город с 300-тысячным населением 




Екатерина Никитина, основатель Build Portal, президент Best Media Group:

Объемы жилищного строительства выросли, и это могло бы быть обнадёживающей новостью



Петр Куликов, ректор Киевского национального университета строительства и архитектуры:

Мы все больше ориентируемся на потребности наших партнеров из реального сектора экономики (укр.)



Ольга Соловей, Управляющий партнер URE Club, издательница Propertytimes. com.ua и 3m2. ua:

Мы видим, как появляются уникальные новые проекты, изменяющие город к лучшему (укр.)



Игорь Парубский, владелец и руководитель медиа группы «Дом и интерьер»:

Мы повышаем ставки, повышаем критерии оценки (укр.)



Татьяна Антонюк, главный редактор Commercial Property: 

Уходящий год был легче для игроков рынка коммерческой недвижимости (укр.)



Павел Качур, председатель Ассоциации "Укрцемент":

Украина способна обеспечить себя цементом в полном объеме и высокого европейского качества (укр.)


 
 
Интересные новости:
20.01.2022
24818
Павел Качур, председатель Ассоциации "Укрцемент" рассказал о итогах года для цементной отрасли и раб...
31.12.2021
35291
Основатель Build Portal, президент Best Media Group Екатерина Никитина рассказала об ...
09.08.2021
2560
Рівно 10 років тому було підписано угоду про об’єднання між Будівельною палатою, Українсь...
21.03.2024
6547
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
3107
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22625
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...