РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.788 EUR: 42.382
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.788
EUR 40.000 41.000 42.382
USD 39.670 39.998 39.788
EUR 42.260 42.900 42.382
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

На що звернути увагу при купівля заміського житла

На що звернути увагу при виборі заміського житла, і про які особливості варто подумати заздалегідь, щоб потім це не виявилося неприємним сюрпризом для вас
1170 21.05.2020 в 07:17



Заміське житло.
Що слід врахувати при купівлі?


Відразу обмовимося, що стаття для тих, хто зараз розглядає покупку заміської нерухомості, а саме будинок або котедж, але не багатоквартирний варіант. Це може бути як будинок для постійного проживання, де вся необхідна інфраструктура під рукою, або як дача для теплої пори року, або ж як інвестиція під здачу в оренду. У квітні ми провели масштабний аналіз ринку котеджних містечок Київської області, і ми точно знаємо, на які моменти варто звернути увагу потенційного покупця, повідомляє Ольга соловей, URE Club. Навіть якщо це і покупка другого будинку, втратити свої гроші і витратити масу нервів не хочеться нікому. Тому давайте подивимося, на що звернути увагу при виборі, і про які особливості варто подумати заздалегідь, щоб потім це не виявилося неприємним сюрпризом для вас.

Розташування. Ні для кого не секрет, які пробки утворюються в п’ятницю на виїзді зі столиці і аналогічно в неділю - у зворотний бік. Практично всі напрямки стоять - Житомирська і Броварська траси, Одеський напрямок і Обухівське - трохи в меншій мірі, Окружна дорога - місцями. Відкриття нової дороги на Ірпінь полегшило трафік ненадовго: зі збільшенням агломерації Ірпінь–Буча–Гостомель зростає і навантаження на дорогу і всі можливі під’їзні шляхи. Вибирати такі завантажені напрямки варто тільки, якщо ви плануєте постійне проживання, і вилазки в столицю щодня - не про вас. Тим більше, що в 30-ти кілометровій зоні від Києва таких міст і населених пунктів, де вся необхідна інфраструктура розвинена, досить.

Податок. Зверніть увагу, що податок на нерухомість сплачується і при оформленні угоди купівлі (1% від вартості до Пенсійного фонду, 1% - держмито + адміністративні збори), і повинен оплачуватися раз на рік (для будинків понад 300 кв. м). До речі, Київська область в лідерах по зібраному податку саме на нерухомість.

Цены на жилье вырастут, стройки остановятся но инвестор будет защищен

Фактчекінг. Ми провели власну перевірку на прикладі 45 котеджних містечок області, і точно можемо сказати, що заявлені дані і реальність не збігаються. В основному, відрізняється реальна кількість побудованих будинків, фактична площа земельної ділянки, готовність інфраструктури та якість будівельних матеріалів, які дійсно використовуються. Тому не зупиняйте свій вибір на 2-3 проектах, оскільки при перевірці може виявитися все не так райдужно. Також зверніть увагу, що на ЛУН вартість вказана в гривні, тоді як по факту продавці котеджів орієнтуються на долар і рахують вартість за курсом. Ми зустрічали і некоректну вартість на сайті: при реальному дзвінку в відділ продажів, вартість виявлялася трохи вище. При цьому завжди потрібно вимагати повний перелік, що саме входить у вартість. Оскільки може виявитися, що це вартість базової комплектації. Паркан, навіс для гаража, підведення комунікацій до будинку: все це може виявитися за додаткову оплату.

Обслуговування та охорона. Якщо ви обираєте заміський будинок, то питання охорони саме на часі. У більшості випадків, якщо це не поодинокий будинок, а саме територія котеджного містечка, то на централізовану охорону ви можете розраховувати. Швидше за все, весь периметр буде огороджений, буде контрольно-пропускний пункт і відеоспостереження. Все це платні послуги. Якщо всього цього немає, то вам доведеться зайнятися цим питанням самостійно.

Технологія будівництва. Розібратися в технології будівництва суперважливо, оскільки саме це впливає на ціну, і на комфорт і подальшу вартість експлуатації. Найбюджетніший варіант - газоблок з утепленням пінополістиролом. Оздоблення стандартне - штукатурка під фарбування. Такий будинок буде коштувати близько 5 000 грн за кв. м. Будинок з SIP-панелей в цю ж вартість. Якщо ж дозволяють кошти, то варіант цегла або керамоблок буде дорожче, але і тепліше і екологічніше. Більш якісне утеплення - мінеральна вата. Є на ринку і обмежена кількість будинків з дерева. В цілому, за будинок і ділянку в котеджному містечку просять від 40-50 тис. доларів. Є й трохи дешевше варіанти таунхаусів, але там і землі менше, і площа будинку не більше 100 кв. м. Це чорнова обробка і досить бюджетний варіант.

Квартира в пригороде Киева в условиях карантина: поднимется ли цена и что со спросом

Каналізація. Якщо ви типовий міський житель, то особливості каналізації в котеджних містечках можуть вас здивувати. У більшості випадків, це септик і вигрібні ями. Тобто у дворі знаходиться яма для збору всіх нечистот, і регулярно потрібно її обслуговувати. Для сім’ї з 3 осіб - кожні 2 місяці по 700–1000 грн. Важливо з’ясувати, як все організовано, чи є централізоване обслуговування, і інші моменти.

Кому довіряти? Найважливіше питання, коли мова йде про заміське житло, це рівень професіоналізму ринку. Забудовники невеликих комплексів найчастіше - приватні особи, кооперативи або невеликі компанії, про які складно знайти інформацію. Тому важливо перевірити всі документи на землю, комунікації (газ, електрика, вода) заздалегідь, і краще з юристами. А ще почитати відгуки або познайомитися з реальними мешканцями та власниками будинків в обраних вами варіантах. Наприклад, можна дізнатися, що під’їзну дорогу забудовник обіцяє вже 3 роки, бувають перебої з електрикою, або заведених в будинок 5 кВТ для комфортного життя вам не вистачить.

Источник: 3m2
 
 
Интересные новости:
21.05.2020
2836
Вчені Національної екологічної ради України попереджають, що через помилку інженерів, дамбі загрожує...
21.05.2020
6048
Коммунальщикам могут разрешить "взламывать" жилье должников без их согласия ...
19.05.2020
1726
Официальный запуск тоннелей запланирован на январь 2021 года...
06.03.2024
2476
Відповідне рішення вже ухвалила Київська обласна рада...
09.02.2024
3117
Проєктна документація ремонту тунелю між Либідською і Деміївською досі не готова. А для її експертиз...
14.12.2023
3841
Автори стінопису зобразили українських захисників та застиглих у камені воїнів минулого...