РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.472 EUR: 42.183
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.472
EUR 40.000 41.000 42.183
USD 39.500 39.830 39.472
EUR 42.250 42.850 42.183
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Карантин та бізнес-центри: розпочався неминучий відтік орендарів. Що говорять експерти?

Хоча офіційно столичні БЦ не припиняли роботу, більшість співробітників компаній, що розміщують в них свої офіси, на період карантину трудяться віддалено
5843 09.04.2020 в 23:57


Відтік орендарів розпочато

Офісна нерухомість Києва – це близько 2 млн. кв. м, акумульованих в понад 170 бізнес- і офісних центрах різних класів. І хоча офіційно столичні БЦ не припиняли роботу, більшість співробітників компаній, що розміщують в них свої офіси, на період карантину трудяться віддалено. «Графік роботи бізнес-центрів не змінився, всі працюють і вдень, і вночі, але людей стало в рази менше. До 90% офісів зараз працюють віддалено», – зазначає Володимир Гелюта, керуючий партнер відомої консалтингової компанії.


При цьому, за словами експерта, ступінь віддаленості у компаній різна. «Є компанії, які закрили свій офіс на ключ, поставили сигналізацію, і більше в офіс ніхто не ходить – таких приблизно половина. Частині компаній необхідно готувати і друкують контракти, вести бухгалтерську діяльність: вони не працюють постійно в офісі, але приїжджають туди, щоб вирішити ці питання – навіть в нічний час, щоб було поменше людей і ні з ким не зіткнутися в ліфті», – зазначає Володимир Гелюта.


Вимушений перехід на віддалену роботу поклав початок діалогу між орендарями та орендодавцями щодо зниження або й зовсім скасування орендних платежів. Наприклад, Київрада надала орендарям комунального майна 50% знижки до 31 липня. Якщо ж об'єкт оренди через обмежувальні заходи не використовується взагалі, то орендарі комунального майна зовсім звільняються від оплати за договорами.


«Ми обіцяли і знайшли механізм, як зменшити фінансове навантаження на малий і середній бізнес, що працює в столиці. Поки невідомо, коли завершаться обмежувальні заходи, і чи зможуть підприємці повернутися до звичного ритму роботи. Але ми сьогодні зробили серйозний жест підтримки. Право на ці пільги малий і середній бізнес буде мати вже з 11 березня», – заявив київський міський голова Віталій Кличко.


Підтримку бізнесу "зрізали". Оренда вже не так доступна як обіцяла влада

І хоча з майже 900 тис. кв. м комунальних нежитлових приміщень, які здаються в оренду, тільки частина офіси, в будь-якому випадку це істотне зниження фінансового навантаження і втрат, які в умовах, що склалися несе український бізнес. Аналогічно роблять і деякі власники невеликих офісних центрів.

«На перше місце сьогодні виходить лояльність і індивідуальний підхід. Знижки формуються з урахуванням того, чим займається компанія-орендар і наскільки її діяльність постраждала від карантину. Компанії, які, наприклад, займалися концертною діяльність, і просто були змушені піти по домівках, звичайно ж отримують максимальні знижки на орендну плату, не включаючи OPEX», – зазначає Володимир Гелюта.


При цьому далеко не всі орендодавці йдуть аналогічним шляхом. Особливо це стосується великих бізнес-центів. «В основному це великі орендодавці, у яких великий пул орендарів. Тут немає нічого про клієнтоорієнтованість», – додає Володимир Гелюта.


«Така позиція може спровокувати відтік орендарів. Вже є гучний кейс, коли компанія Promodo, після безуспішних переговорів з орендодавцем, прийняла рішення з 1 квітня просто закрити свої офіси в Києві та Харкові і перейти на віддалену роботу», – розповідає Андрій Рижиков, керуючий партнер девелоперської компанії.

Нерухомість: особливості оренди в умовах карантину. Як діяти аби не втратити приміщення. Поради юриста

За словами генерального директора Promodo Олександра Колба, це дозволить зберегти 1 млн грн обороту і робочі місця.

В умовах невизначеності і небажання поступатися з боку орендодавців, багато компаній підуть аналогічним шляхом. «Я поясню, як думає орендар. Припустимо, він займає 1000 кв. м в бізнес-центрі, робота в офісі зупинена, але знижку йому не дають. Він розуміє, що йому вигідніше зараз оптимізуватися до 500 кв. м. Тим самим він заощадить на оренді поточного офісу, а крім того, новий орендує дешевше. Я передбачаю масовий відтік орендарів з великих бізнес-центрів. Зараз – це тільки початок на рівні листів і розмов. Але цей процес буде наростати, і якщо карантин триватиме до кінця травня, то принаймні дрібні і середні орендарі, які займають 200-300-400-500 кв. м, будуть як мінімум оптимізуватися, як максимум, ображатися на нелояльність своїх орендодавців і переїжджати», – додає Володимир Гелюта.



ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"
 

 
 
Интересные новости:
08.04.2020
1326
Звільнення від сплати оренди для підприємств, які не працюють через карантин, є не обов'язковим, а л...
18.02.2022
1481
В Україні з листопада для юридичних осіб піднявся тариф на опалення нежитлового фонду, де застосовує...
10.02.2022
23683
У році, що минув, відбулося відновлення орендної активності, після певного затишшя через жорсткі лок...
17.01.2022
1271
Станом на кінець 2021 року показник коворкінгових площ досяг в Україні 99 тисяч квадратних метрів, щ...