РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.196 EUR: 44.958
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.196
EUR 40.000 41.000 44.958
USD 41.050 41.485 41.196
EUR 44.680 45.241 44.958
Освещение

Підсумки Business Day в рамках розширеного засідання Ради директорів КБУ: про що говорили представники влади і бізнесу

01 жовтня 2024 року відбувся Business Day в рамках розширеного засідання Ради директорів КБУ.
3412
03 октября 2024 г.

Business Day в рамках розширеного засідання Ради директорів КБУ

Під час заходу обговорили поточні виклики галузі та ефективну координацію зусиль щодо майбутньої відбудови України.

Програма заходу включала кілька блоків:

  • Блок 1: Стан професійної підготовки кадрів для галузі будівництва. Національне дослідження
  • Блок 2: Виклики сучасного девелопменту: політика та прогнози
  • Блок 3: Розширене засідання Ради директорів КБУ

Під час першого блоку учасники розглянули особливості співпраці бізнесу та закладів професійної (професійно-технічної) освіти, рівень практичної підготовки випускників та спроможність роботодавців співпрацювати з учнями.

Організатори: Конфедерація будівельників України спільно з Українсько-Швейцарським проєктом “Публічно-приватне партнерство для поліпшення професійної освіти в Україні” (EdUp).

ФОТОЗВІТ з Business Day в рамках розширеного засідання Ради директорів КБУ, дивіться тут

Спікерами заходу виступили:

  • Дмитро Завгородній, Заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації
  • Пошан КС, директор Swisscontact Україна
  • Юлія Єпіфанова, Заступниця керівника Проєкту, керівниця напряму “Залучення приватного сектору”, проєкт EdUP
  •  Ірина Лилик, Президент ГО “Українська Асоціація Маркетингу”
  • Олена Бучинська, Експертка ГО “Українська Асоціація Маркетингу”

Олександр Червак , виконавчий директор Конфедерації будівельників України

Модерував дискусію Олександр Червак, виконавчий директор КБУ.

Дмитро Завгородній проінформував щодо важливості співпраці бізнесу та закладів профтехосвіти в професійній практичній підготовці здобувачів освіти.

Дмитро Завгородній, Заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації

За словами пана Дмитра, останнім часом відбувається значне оновлення інфраструктури закладів освіти, зокрема майстерень, які дозволяють навчати сучасним професіям. Оновлення здійснюється за підтримки державного бюджету та міжнародних партнерів, що фінансують проєкти з модернізації.

Однією з основних цілей є створення умов для короткострокових програм, які допоможуть швидко здобувати нові навички та вийти на ринок праці. Водночас він наголосив на важливості дуальної освіти та стажувань для учнів і викладачів, а також співпраці з бізнесом, щоб практичні навички відповідали сучасним вимогам ринку.

Експерти проєкту EdUp представили дослідження щодо поточного стану професійно-практичної підготовки здобувачів профтехосвіти за професіями будівельного напрямку.

Зокрема, згідно з дослідженням, більшість майстрів (80%) та здобувачів освіти (71%) надають перевагу організації освітнього процесу в навчальних лабораторіях та майстернях.

Щодо потреби в навчальних матеріалах, фахівці EdUp повідомили, що педагогічні працівники відзначають необхідність підручників, матеріалів та макетів, у той час як здобувачі освіти надають перевагу відео, мобільним застосункам та презентаціям.

 

Другий блок Business Day був присвячений тенденціям житлового девелопменту.

Експерти галузі обговорили виклики сучасного девелопменту: політику та прогнози.

Модерував захід Олександр Червак, виконавчий директор КБУ.

Андрій Тарасенко, директор департаменту розвитку партнерських проєктів та альтернативних продуктів УКРФІНЖИТЛО
 

Андрій Тарасенко, директор департаменту розвитку партнерських проєктів та альтернативних продуктів УКРФІНЖИТЛО, привітав присутніх з другою річницею програми єОселя та розповів про здобутки програми.

Він розповів, що понад 13 тисяч українських родин стали власниками житла  на суму понад 21 мільярд гривень завдяки єОселі та зазначив, що до програми вже доєднались 82 забудовника.

До основних перспектив розвитку програми єОселя Андрій Тарасенко відніс більший акцент на первинку, створення уніфікованої анкети забудовника та діджиталізацію процесів єОселі.

“Ми маємо бажання зробити єОселю продуктом, що стимулює економіку”, - наголосив експерт.

Микола Марчук, Голова правління ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО

Микола Марчук, Голова правління ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО, розповів учасникам дискусії про проєкт розвитку сталих житлових рішень за рахунок грантових коштів Уряду Німеччини, що надаються через Банк Розвитку KfW.

Він навів основні етапи реалізації проєкту та розповів, як українцям скористатись даною програмою.

Так, основними умовами для отримання кредиту для внутрішньо-переміщених осіб є:

  • відсутність житла на території України (окрім як на окупованій території, території бойових дій);
  • підтверджена платоспроможність;
  • позитивна кредитна історія.

Олена Унаньян, Директорка з розвитку ЛУН

Олена Унаньян, Директорка з розвитку ЛУН, проінформувала присутніх щодо статистики ринку нерухомості станом на вересень 2024 року.

Зокрема, вона ознайомила учасників з аналітикою первинного ринку, цінами на первинне та вторинне житло й надала інформацію щодо статистики продажів.

Експертка зазначила, що від початку повномасштабного вторгнення по сьогодні в Україні стартували продажі 481 житлового комплексу, зокрема найбільше нових ЖК розпочали продаж у Львівській, Київській, Закарпатьській, Івано-Франківській та Тернопільській областях.

Вона також повідомила, що наразі у продажу знаходяться 1 543 нових ЖК, з яких 25% вперше стартували продажі після 24.02.2022.

Щодо темпів введення комплексів в експлуатацію, Олена Унаньян розповіла, що у вересні Державна служба статистики України оновила звіт, згідно з яким наразі в Україні здано 4,57 млн кв. м житла.

Олена Дмітрієва, Перша заступниця Голови правління ГЛОБУС БАНКУ

Олена Дмітрієва, Перша заступниця Голови правління ГЛОБУС БАНКУ, розповіла про майбутнє комерційної іпотеки в Україні й розкрила такі теми:

  • рівень комерційної іпотеки в Україні станом на 2024 рік;
  • попит на іпотеку на первинному ринку;
  • іпотечні ставки в окремих європейських країнах у 2024 році;
  • прогнози щодо іпотечного кредитування в Україні;
  • західноєвропейські тренди іпотечного кредитування.

За її словами, рівень комерційної іпотеки в Україні не перевищує 3% від загальної кількості, однак попит на іпотеку на первинному ринку все ще досить слабкий.

Пані Олена порівняла рівні іпотечних ставок в окремих країнах світу й відповіла на питання щодо потреби України в комерційній іпотеці.

Так, експертка зазначила, що громадянам комерційна іпотека потрібна, якщо ставка є низькою, банкам - якщо є попит, державі - якщо не вистачає грошей на субсидіювання.

Щодо іноземних трендів міжнародного кредитування, Олена Дмітрієва відзначила, що більшість країн роблять акцент на енергоефективності будівель та невизначеності процентних ставок. Також, наразі активно впроваджують технології використання штучного інтелекту на етапах консультування та розвивають відкритий банкінг і відкриті дані.

Анна Анісімова, керівниця відділу інвестицій та аналітики Інтергал-Буд

Анна Анісімова, керівниця відділу інвестицій та аналітики Інтергал-Буд, навела актуальний стан продажів первинної нерухомості, зокрема розповіла про:

  • тренди попиту та угод станом на вересень 2024 року;
  • тренди цінової політики девелоперів;
  • житло, яке найбільше купують в Україні;
  • умови оплати при купівлі житла;
  • тренди попиту;
  • загальні тенденції ринку первинки;
  • ключові проблеми ринку первинної нерухомості у 2024 році;
  • проблеми ринку, що можуть виникнути в  майбутньому;
  • потенційні драйвери ринку первинної нерухомості.

Так, пані Анна зазначила, що наразі українці найчастіше купують готове житло або житло, будівництво якого буде завершено протягом найближчих 6 місяців. Вони обирають в основному просторе житло, що спричинено появою програми доступної іпотеки (єОселя), яка дає змогу обрати житло більшої площі.

Ключовими проблемами ринку первинки станом на зараз керівниця відділу інвестицій та аналітики Інтергал-Буд назвала невпинне зростання собівартості будівництва та нестачу кваліфікованих кадрів.

Дмитро Струк, Директор з розвитку КРЕАТОР-БУД

Дмитро Струк, Директор з розвитку КРЕАТОР-БУД, розповів про основні тренди житлового будівництва, серед яких основними назвав доступність, швидкість та економічність. На прикладі власних проєктів він пояснив способи досягнення цих трендів.

Так, на території житлового комплексу розташовується парк площею 2 га з власною водоймою, дитячими ігровими зонами, прогулянковими алеями спортивними майданчиками та зонами вигулу домашніх улюбленців. Крім того, в одному з будинків комплексу розташовується спортивний центр, яким можуть скористатись усі мешканці.

Пан Дмитро зазначив, що кожен із забудовників повинен продовжувати створювати нове житло, можливості для людей та робочі місця.

Ольга Сидорчук, Голова Комітету КБУ з питань нормативної та законопроєктної діяльності, керівник SEMPRA LAW

Ольга Сидорчук, Голова Комітету КБУ з питань нормативної та законопроєктної діяльності, керівник SEMPRA LAW, ознайомила присутніх з юридичними аспектами девелопменту.

Зокрема, вона розглянула Закон України "Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому", реформи у сфері містобудування та розповіла про роз’яснювальну кампанію від Державної інспекції архітектури та містобудування України.

Також, пані Ольга пояснила умови участі у програмі “DOMIVKA + Орендуй та купуй”. Так, у столиці внутрішньо-переміщені особи, які прийняті на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, та учасники бойових дій можуть орендувати квартиру зі знижкою 50% і можливістю подальшого викупу квартири через проєкт "DOMIVKA+".

 

Під час третього блоку заходу відбулось розширене засідання Ради директорів КБУ, учасники якого обговорили актуальні питання будівельної галузі та можливості консолідації зусиль щодо відбудови України.

Лев Парцхаладзе , президент Конфедерації будівельників України

З вітальним словом на початку засідання виступив Лев Парцхаладзе, Президент КБУ. Він розповів присутнім про теперішній стан будівельній галузі та ознайомив з майбутніми заходами Конфедерації будівельників України.

Олена Шуляк , Голова Комітету ВР України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Олена Шуляк, Голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Голова партії "Слуга Народу", розповіла про основні напрями, на які спрямований Проєкт Закону про Державний бюджет України на 2025 рік.

Вона повідомила, що спільно з Міністерством розвитку громад та територій України і профільним Комітетом ВРУ було подано прохання про внесення до проєкту бюджету України 40 млрд грн на фінансування програми єВідновлення.

Також, за словами пані Олени, у Проєкті Закону про Державний бюджет України на 2025 рік передбачено 9,4 млрд грн на фінансування програми єОселя.

Вона розповіла про три основних компоненти плану Ukraine Facility та наголосила на важливості співпраці бізнесу і громад задля подальшого розвитку держави.

Наталія Козловська , заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України

Наталія Козловська, Заступниця Міністра розвитку громад, територій та  інфраструктури України, проінформувала про запуск практичної експлуатації Містобудівного кадастру на державному рівні та про створення проєкту на заміну Житлового Кодексу України.

Вона ознайомила присутніх з основними законодавчими процесами, над якими працює Міністерство розвитку громад, територій та  інфраструктури України.

Також, пані Наталя нагадала, що Міністерство фінансів України надало роз’яснення для вирішення проблеми ПДВ у питанні будівництва житла за державні кошти.

Олександр Новицький, Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України

Олександр Новицький, Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України, розповів про основні досягнення ДІАМ за три роки роботи. Зокрема, він зазначив, що кількість відмов в отриманні сертифіката про введення об’єкта в експлуатацію зменшилась з 49% до 20%.

Пан Олександр презентував проєкт роз’яснень щодо вимог для отримання сертифіката про введення об’єкта в експлуатацію. Проєкт являє собою пам’ятку, що  містить основні структурні і системні елементи будівництва від яких залежить прийняття обʼєкта в експлуатацію.

Також, Голова ДІАМ нагадав про можливість онлайн-прийому у керівництва ДІАМ й представив новий застосунок “Прозоре будівництво”, який цифровізує роботу інспекторів державного контролю.

Олександр Новицький анонсував запуск застосунку для новачків у сфері містобудування, який буде допомагати компаніям уникнути  помилок при отриманні сертифіката про введення об’єкта в експлуатацію.

Микола Марчук, Голова правління ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО

Микола Марчук, Голова правління ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО, ознайомив колег з роботою Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Зокрема, він навів основні програми підтримки, що реалізуються фондом та розповів про залученість працівників ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО до експертного середовища і розробки нормативно-правових актів.

Щодо міжнародної співпраці, пан Микола повідомив про співпрацю Фонду з Урядом Німеччини та Банком відбудови KFV, завдяки яким реалізується проєкт “Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб”.

Єгор Фаренюк, Директор ДУ Фонд енергоефективності

Єгор Фаренюк, Директор ДУ Фонд енергоефективності, розповів про діяльність Фонду, перспективи розвитку та нові програми.

Він зазначив, що "Фонд енергоефективності" продовжує приймати заявки по трьом статичним напрямкам:

  • Енергоефективність - програма “ЕнергоДІМ”
  • Відновлення зруйнованих багатоповерхових будинків - програма ”ВідновиДІМ”
  • Встановлення сонячних станцій та теплових насосів у багатоквартирних будинках - “ГрінДІМ”

Пан Єгор розповів детально про кожну з програм та висловив готовність Фонду й надалі розвивати кожну з них для впровадження енергоефективних рішень в Україні.

Євген Мецгер, Голова правління ПрАТ УКРФІНЖИТЛО

Євген Мецгер, Голова правління ПрАТ "УКРФІНЖИТЛО", презентував результати роботи програми єОселя протягом двох років з моменту її започаткування.

Пан Євген детально описав співпрацю з девелоперами та зауважив, що програма покриває 98% іпотечного ринку України: “Навіть вся банківська система, яка впроваджувала іпотеку у період до повномасштабного вторгнення, демонструвала менші обсяги, у порівнянні з тим, що ми з вами робимо у військовий час”.

Він також анонсував подальші оновлення програми, серед яких можливість взяти участь у програмі позичальникам, які вже брали участь в інших державних житлових програмах, проте їх житло було знищено або пошкоджено, або розташовано на тимчасово окупованих територіях.

Тетяна Коротка, Заступниця бізнес-омбудсмена

Тетяна Коротка, Заступниця бізнес-омбудсмена, наголосила на ролі будівельної галузі для економіки України та відзначила позитивний вплив реформ, які торкнулися галузі останнім часом. Зокрема, зменшилася кількість звернень пов’язаних з діяльністю будівельного ринку.  

Пані Тетяна також анонсувала започаткування роботи Ради бізнес-омбудсмена України у питаннях відновлення та запросила до подальшого діалогу, зокрема, в питанні створення захисних споруд для критичної інфраструктури.

На заході також були присутні фінські партнери КБУ - представники IHDA (Альянс інтегрованого проєктування лікарень): Юкка Васара (Jukka Vasara), Рамі Колехмайнен (Rami Kolehmainen), Генрі Песонен (Henry Pesonen).

Вони представили діяльність Альянсу та описали деталі підтримки кожного етапу дизайну, планування та будівництва лікарень.

Зокрема, IHDA та КБУ у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством розвитку громад територій та інфраструктури України розробляють проєкт типових лікарень, який дозволить швидко відновити зруйновану інфраструктуру. Наглядачами проєкту виступають Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця IFRC та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ).

Олександр Ротов , Голова Ради директорів КБУ

Традиційно, в рамках засідання Ради директорів КБУ відбулося офіційне прийняття нових членів Конфедерації будівельників України, яких представив Олександр Ротов, Голова Ради директорів КБУ.

Зокрема, до Ради директорів КБУ увійшли:

  • ТОВ ІТЕРА ГРУП ЛТД
  • ТОВ ВКП "ТЕРРАКОТА"
  • ТОВ МАЙНДФОР ГРУП
  • ТОВ ВК"ПОЛІПЛАСТ"
  • ТОВ ДИМОХІДНІ СИСТЕМИ
  • Відокремлений підрозділ EastCham Finland в Україні
  • ТОВ БОСФОРУС ДЕВЕЛОПМЕНТ
  • ТОВ РЕХАУ

Дійсними членами КБУ стали:

  • ТОВ ФІРМА "ТЕХНІКА МОНТАЖУ"
  • ТОВ ЛІРА САПР
  • ТОВ МЦ БАУХЕМІ
  • ТОВ КОНТУР БУД ЛТД
  • ТОВ Конструкт Інвест
  • ТОВ КИЇВТРАНСБУД
  • ТМ КЕРАТЕРН
  • ТОВ СУЧАСНИЙ СВІТ БЦ
  • ТОВ БК Нью Хоум
  • ТОВ МОНОБТІ
  • ТОВ ПГ "Укрполімерконструкція"

 

ФОТОЗВІТ з Business Day в рамках розширеного засідання Ради директорів КБУ, дивіться тут

 

Дякуємо усім, хто долучився до будівельного Business Day КБУ! Разом ми можемо більше!

 

Фінансовий партнер: Глобус Банк

Лого партнер: ЛІРА-САПР

Стратегічний бізнес-партнер КБУ: East Office of Finnish Industries Oy

Інформаційні партнери: Build Portal, Property Times, Związek Przedsiębiorców i Pracodawców (ZPP), ProfBuild, СтройОбзор, Address Group, Час Перших, Інформаційна агенція "Бізреліз", Marketer, Budynok, Margosha, Marketer.Media, Інтернет-агентство UAWEB, Economist, Founder, Будівельна платформа BAU.ua, Відбудова. Запоріжжя

 

ПЕРЕМОЖЕМО І ВСЕ ВІДБУДУЄМО!

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

СЛАВА УКРАЇНІ!

 

Джерело: Конфедерація будівельників України 

Фото: Build Portal 

 

19 августа 2024 г.
1615
15 серпня 2024 р. на базі науково-освітньої лабораторії Академії будівництва України (с. Микуличі) в...
19 августа 2024 г.
4427
Захід об’єднав понад 150 представників будівельного бізнесу, органів влади, партнерів КБУ, про...
09 августа 2024 г.
1103
На розширеному спільному засіданні Ради Будівельної палати України, Профспілки працівників будівницт...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
Вчера
1987
Високі логістичні витрати через зростання вантажних тарифів УЗ роблять українську продукцію неконкур...
Вчера
2477
Компанії потерпають не тільки від нестачі кваліфікованих фахівців, а й від неможливості прогнозувати...
Вчера
1953
Всі блокуючі постанови провалено. Далі законопроект 11416д підпише Спікер, а потім і Президент...
Вчера
697
Переваги ревізійних дверцят у сучасному інтер'єрі, їх основні параметри та функціональні особливості...
14 октября 2024 г.
4451
Жителі можуть використовувати їжу прямо з ферми, що розташована у внутрішньому дворику апартаментів....
14 октября 2024 г.
6413
Побудують 600 будинків і багатофункціональний інноваційний центр. Якнайбільше матеріалів планую...
Вчера
1259
19 листопада усі провідні бімщики країни знову зустрінуться, щоб подискутувати, обговорити події, но...
10 октября 2024 г.
1223
У Києві відбудеться професійний форум, де зберуться провідні експерти та фахівці будівельної га...
14 октября 2024 г.
1493
Мета конференції: створити платформу для обміну досвідом між експертами, архітекторами та виробникам...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
312
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3632
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!