РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.190 EUR: 45.705
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.190
EUR 40.000 41.000 45.705
USD 41.000 41.490 41.190
EUR 45.470 46.070 45.705
Новость

Це справа бізнесу: в Україні не буде держструктури з розбудови розподіленої генерації - "Укренерго"

Держава теж має створити умови для того, аби відповідні проєкти були економічно окупними і підприємці мали доступ до фінансування
3432
Сегодня

Розбудова розподіленої генерації

Розбудовою об'єктів розподіленої генерації електроенергії не має і не буде займатися якась нова централізована державна структура, зазначає голова правління Національної енергетичної компанії "Укренерго" Володимир Кудрицький. Про це він сказав у інтерв'ю "BBC Україна".

"Дуже важливо розуміти одну просту річ: неможливо побудувати децентралізовану генерацію в централізований спосіб. Тобто неможливо створити якийсь новий "Укрпостачгенераторенерго", який побудує тисячі малих електростанцій. Цього не буде просто. Про це треба забути. Основним двигуном розбудови нової децентралізованої української енергосистеми буде, очевидно, приватний сектор", - наголосив очільник НЕК.

За його словами, хоча питання пошуку грошей на такі цілі є проблемою більше бізнесу, а не держави, держава теж має створити умови для того, аби відповідні проєкти були економічно окупними і підприємці мали доступ до фінансування.

Як буде окупатися децентралізована генерація

Кудрицький назвав дуже великим ривком вперед з точки зору створення саме економічного середовища, в якому може створюватися нова генерація, лібералізацію цін на оптових ринках, тобто на ринках де продається електрика для промисловості.

"Інструмент підтримки таких довгострокових проєктів і інвестицій у генерацію – це аукціони, які ми як оператор проводимо на 5-річний період з річним відтермінуванням. Коли ми даємо рік часу для того, щоб ці нові електростанції чи батарейні системи накопичення енергії побудувалися", - зазначив керівник енергокомпанії.

Він пояснив, що з 2025 року за такими контрактами "Укренерго" буде всі п'ять років платити фіксовану ціну за те, що електростанція чи система накопичення енергії надаватиме енергосистемі, тобто "Укренерго" як оператору, послугу балансування.

"І оцей грошовий потік, який станція може отримати, маючи на руках твердий контракт з "Укренерго", створює для такого інвестора можливість прийти в банк, під цей контракт отримати фінансування. Власне, для цього інвестора це створює певне розуміння майбутніх п'яти років", - зазначив Кудрицький.

Очільник НЕК вказав, що за нинішніх цін на ринку електроенергії окупність таких проєктів складає якраз чотири-п'ять років, тобто контракти на балансування покриватимуть термін, за який станція чи "батарейка" має окупитися.

"І таким чином ми створюємо для інвестора умови, коли він вже може свої гроші не покласти просто в банк на поточний чи депозитний рахунок, а реально примусити працювати на українську енергетику", - додав він.

За словами Кудрицького, багато українських підприємств, які не займалися енергетикою до цього, але почали займатися зараз, зараз можуть вкласти кошти в побудову для себе власної електростанції, яка убезпечить підприємство від відключень, і при цьому дозволить продавати вироблену енергію на ринку на вигідних умовах. Розрахунок іде саме на великий бізнес - 50 компаній-лідерів у своїх сегментах економіки, що мають достатній капітал та компетенцію.

"Але ми розуміємо, що коштів українських підприємств не вистачить на розбудову всієї нової генерації. На це треба, за нашими оцінками, десь 12-13 мільярдів євро або доларів, в залежності від різних оцінок. І нам треба десь 11-12 ГВт нової потужності", - вказав він.

Керівник НЕК зазначив, що з цього обсягу 3 ГВт – це так звана балансуюча потужність, яка має замістити теплові електростанції, які зараз "в дуже скрутному становищі перебувають", а в питанні решти держава покладається на відновлювані джерела - дешеву енергію сонця й вітру.

"Ми створюємо, таким чином, такий коктейль, генераційний мікс в нашій енергосистемі. З одного боку це дешеві, але непередбачувані відновлювальні джерела. Але для того, щоб можна було збільшувати їхню частку в енергосистемі, нам треба щось дуже швидке, маневрове, гнучке... Таким бекапом є балансуючі електростанції, та сама децентралізована генерація - газові станції, "батарейки", які будуть розсіяні по всій країні", - додав Кудрицький.

Чи відновлюються зруйновані ТЕС

Стосовно ж обсягів відновлення втрачених через обстріли потужностей традиційної теплової генерації голова "Укренерго" відмовився називати конкретні цифри, але запевнив, що цей процес паралельно відбувається також.

"Різні енергоблоки перебувають об’єктивно в різному технічному стані. Десь пошкодження тотальні, десь уламки чи вибухова хвиля пошкодили обладнання чи інфраструктуру. Тому це може бути від декількох тижнів чи місяців до року, двох. Деякі енергоблоки, очевидно, в осяжній перспективі не будуть відновлені взагалі", - описав він.

Втім, за словами очільника НЕК, відновити до зими всі втрачені 9 ГВт потужності є очевидно неможливим, і Україна матиме обсяг генерації нижче того, що був, наприклад, ще в лютому поточного року.

До того ж деякі ТЕС розташовані зараз надзвичайно близько до лінії фронту, зокрема, як обережно висловився Кудрицький, Курахівська ТЕС "очевидно, для нас не є чимось, на що ми розраховуємо взимку".

З іншого боку, він вказав, що всі плани з відновлення електростанцій, які були складені, зараз більш-менш виконуються, і прогнози на кінець серпня більш-менш відповідають фактичній картині. Крім того, наступної зими додасться важливий фактор - імпорт електроенергії, який був практично на нульовому рівні всю минулу зиму.

"У нас відключень минулої зими не було, але часто нам як оператору доводилося залучати аварійну допомогу з європейських країн. Це вже інструмент, так би мовити, останньої надії... Взимку у нас точно буде досить суттєва підтримка з боку європейських країн", - запевнив очільник "Укренерго".

Загалом, за його словами, час зараз грає проти теплової генерації, і саме тому критично важливим є якомога швидше розгортати децентралізовану нову генерацію, яка буде стійкою до ракетних обстрілів в силу своєї розосередженості.

Зазначимо при цьому, що раніше цього місяця генеральний директор компанії "Д.Трейдінг", що входить до холдингу ДТЕК, Дмитро Маляр заявляв, що більшість компаній середнього розміру після здійснення розрахунків приходять до того, що їм економічно вигідніше не працювати в місяці з постійними відключеннями електроенергії, аніж будувати власні об'єкти електрогенерації.

 Цікаво про ремонти і будівництво: Як створити додатковий комфортний простір у квартирі: утеплення балконів і лоджій з використанням теплоізоляції STYROPLIT 

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Фото: Київська ОВА

Источник:
delo
Сегодня
1964
Профільний комітет рекомендував до першого читання урядовий законопроєкт №11400. Прог...
Сегодня
2465
Законопроєкт винесуть до Верховної Ради на голосування за основу вже наступного тижня...
Вчера
2246
Клієнти сервісу зможуть продавати та купувати меблі один в одного...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
Сегодня
2465
Законопроєкт винесуть до Верховної Ради на голосування за основу вже наступного тижня...
Вчера
2797
Законопроєкт про підвищення податків знову переглянули. Він зменшився зі 125 млрд грн до 30 млрд...
28 августа 2024 г.
2919
Починаючи з 24 серпня українські виробники можуть подавати заявки на участь в програмі «Націон...
28 августа 2024 г.
420
Как правильно выбрать оборудование для эффективной упаковки? Большой обзор....
Вчера
1221
Фахівці SWEETONDALE розповіли про переваги застосування екструдованого пінополістиролу STYROPLI...
23 августа 2024 г.
4468
До 2030 року Гамбург прагне, щоб 80% усіх поїздок здійснювалися громадським транспортом, велосипедом...
08 августа 2024 г.
1348
RECOVERY CONSTRUCTION FORUM 3.0 пройде в рамках виставки REBUILD UKRAINE, та об'єднає представників ...
05 августа 2024 г.
1306
Виставка покликана створити ефективну платформу для демонстрації сучасних рішень та технологій ...
05 августа 2024 г.
1088
В Київському Національному університеті будівництва та архітектури відбудеться розширене засіда...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
234
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3553
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!