РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 40.993 EUR: 44.809
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 40.993
EUR 40.000 41.000 44.809
USD 40.750 41.151 40.993
EUR 44.450 45.151 44.809
Новость

Павло Качур: На кожен долар доданої вартості, створений у цементній промисловості, генеруються 3-4 долари в загальній економіці

Павло Качур, голова Асоціації виробників цементу України «Укрцемент» розповів, як змінилась ситуація в цементній галузі на третій рік війни і з яким труднощами стикаються українські виробники, також експерт розповів про роль цементної промисловості у відбудові і обороні країни
1503
Сегодня

Build Portal: Як за третій рік війни змінилась ситуація у Вашому сегменті ринку, і які Ваші прогнози на подальше?

Асоціація виробників цементу України «Укрцемент» включає 5 груп компаній - 9 цементних підприємств. Один з дев’яти цементних заводів, ПрАТ «Балцем» - потрапив в зону бойових дій, зазнав руйнувань і зараз не працює.

Цементна галузь України, є однією з провідних складових вітчизняного будівельного комплексу, але за 3 роки війни, як і інші галузі, зазнала значних змін, у таких напрямках як:

  • Логістика та постачання. Війна порушила ланцюги постачання та логістичні маршрути, що ускладнило доставку сировини та готової продукції. Деякі об'єкти будівництва можуть бути розташовані у зонах бойових дій або поблизу них, що також ускладнює постачання цементу.
  • Зростання витрат. Підвищення вартості енергоносіїв та транспорту через зниження доступності та зростання цін на паливо значно вплинули на витрати виробників цементу.
  • Попит. Війна вплинула на будівельну галузь, зокрема, через руйнування інфраструктури та житлових будинків, що призвело до збільшення потреби у цементі для відбудови. Змінився характер будівництва. Зросла категорія «інженерні споруди», що обумовлено відновленням зруйнованих під час війни транспортних та промислових споруд, мостів та інших інфраструктурних об’єктів. Виробництво продукції залежить від потреб ринку. Нажаль, сьогодні ринок ще не працює на повну потужність.

У 2022 році ринок споживання скоротилося майже на 60% в порівнянні з довоєнним 2021 роком, у 2023 році ситуація дещо покращилася. Відбулася адаптація до роботи в умовах війни. Почав рости попит на цемент завдяки частковому відновленню будівельного ринку, державним програмам захисту населення і об’єктів інфраструктури. Дещо зріс експорт. Враховуючи значний спад споживання цементу в Україні після російського вторгнення, експорт став вагомою підтримкою для наших виробників. В 2022 та 2023 році експорт складав 1-1,2 млн. тонн цементу щорічно.

Прогноз по споживанню цементу на 2024 рік досить стриманий. Ми мали відчутний стрибок в 2023 році. Було вироблено 7,4 млн. тонн цементу. У цьому році ми проходимо складне літо в питанні електроенергії. Тому, якщо цього року досягнемо 8 млн тонн, це буде дуже хороший результат.

Майбутнє цементного ринку в Україні залежатиме від багатьох факторів. Залежно від розвитку військової ситуації, очікується поступове відновлення ринку цементу. Будівельна галузь гратиме ключову роль у відбудові країни, що стимулюватиме попит на цемент.

Інвестиції у відбудову інфраструктури можуть створити додатковий попит на цемент.

Важливою буде роль держави у підтримці цементної галузі через політику субсидій, податкових пільг та інші форми підтримки для забезпечення стабільного розвитку.

 

Build Portal: Чи впливає кадровий голод на роботу Вашої компанії, і якщо так, як Ви компенсуєте нестачу персоналу?

Це досить складне питання. З одного боку потрібно зберегти економіку країни, а з іншого — захистити та звільнити тимчасово окуповані території. Тут потрібно діяти в тих можливостях, які сьогодні є.

Вже зараз в Україні існує дефіцит кадрів всіх ланок. Це дійсно один із факторів, який може критично загрожувати цілісності виробничих процесів виробництва цементу та стримувати розвиток української економіки в цілому.

Виробництво цементу є високотехнологічним процесом, підготовка висококваліфікованих кадрів займає не один рік, при тому, що колись це традиційно вважалось суто «чоловічою» професією, а сьогодні частина висококваліфікованих співробітників захищає Україну в лавах ЗСУ і ця кадрова проблема є одним з найсерйозніших викликів не тільки для цементної промисловості, а для країни в цілому.

Але компроміс між потребами фронту і потребами економіки потрібен. Його вирішення можливе в тому, щоб мобілізація стосувалася в першу чергу тих, хто взагалі не працює. А зараз в основному йде мобілізація тих, хто реально працює.

 

Build Portal: Що ще зараз заважає роботі компанії і як Ви вирішуєте ці проблеми?

Найбільша проблема для виробників цементу – попит. Попит на продукцію різко впав, отже впали і доходи, а видатки не скоротились, навпаки зростають. Але це не тільки у виробників цементу. Вся країна живе в таких умовах. Друге – це безпека. Характер військових дій такий, що під загрозою атак не тільки підприємства в прифронтовій зоні, але по всій Україні. До цього переліку ще можна додати аварійні відключення електроенергії, нестачу працівників, здорожчання енергоносіїв, проблеми з логістикою. Одним словом – складно. Але підприємства продовжують працювати і виробляти цемент. Бо це продукт потрібний не тільки для відбудови, але й для оборони країни.

Build Portal: Які технології, продукти, послуги Асоціації будуть корисні у відбудові України?

Цемент, як основний будівельний матеріал, буде ключовим для відновлення України. І найбільш корисним буде наш український  цемент. За різними оцінками, ефект мультиплікатора цементної промисловості становить 3-4 рази, це означає, що на кожен долар доданої вартості, створений у цементній промисловості, 3-4 долари генеруються в загальній економіці. Таким чином, при споживанні цементу на 1 млрд дол., додана вартість в економіці становить 3-4 млрд доларів, плюс додаткових 1-2 млрд доларів податків, що є значними для України (загальний ВВП близько 170 млрд доларів). З цієї причини надзвичайно важливо стимулювати внутрішнє виробництво та інвестувати в його розширення. Важливо, щоб при відбудові країни використовували саме вітчизняні будматеріали, які залишать додану вартість в економіці держави. Інакше, якщо буде йти відбудова, а люди не будуть мати роботу, то вони не залишаться жити в Україні, а тим більше не повернуться ті, хто тимчасово виїхав.

Найголовніша задача - зробити так, щоб відбудова стала поштовхом до росту країни. Це має бути нашою спільною метою. В першу чергу — опиратися на власного виробника, друге — мати чесні процедури закупівель та тендерів. Тобто, реалізувати чесний процес відбудови і максимально залучити до нього власне виробництво, щоб економіка України отримала найбільший можливий ефект від процесу відбудови.

Підсумовуючи можна зазначити, що  цементна галузь може надати значну підтримку у відбудові нашої країни.

Завдяки зусиллям працівників підприємств цементної промисловості, їх активній соціально-відповідальній позиції та відданості своїй справі, внеску, який вони роблять в економічну стабільність та незалежність України, цементна галузь  адаптується до нових реалій та продовжує випускати основні види продукції.


 
ЧИТАЙТЕ ІНШІ СТАТТІ ЦИКЛУ
«Велика перекличка до Дня будівельника»:

 

 Лев Парцхаладзе, президент КонфедераціЇ будівельників України

У період відбудови Україна зіткнеться з потребою в десятикратному збільшенні обсягів будівництва


Олександр Новицький, Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України

Наші ініціативи мають на меті мінімізацію корупційних ризиків, цифровізацію, та зручні доступні послуги для бізнесу


Анна Лаєвська, комерційна директорка «Інтергал-Буд»

За час повномасштабного вторгнення ми добудували близько 400 тис. квадратних метрів нерухомості


Олексій Кулагін, керуючий власник девелоперської компанії "Омокс"

Ми продуктивні в часи випробувань і здатності швидко адаптуватися до нових викликів і умов


Андрій Озейчук, директор Rauta

При відновленні пошкоджених будівель замість старих стін можна використовувати сендвіч-панелі або вентильовані фасади


Юрій Обух, директор «Рууккі Україна»

Інвестиції в безпеку та майбутнє України


Олег Ходаківський, генеральний директор SWEETONDALE

Команда експертів та технологів SWEETONDALE провела дослідження та удосконалила продукти та системи


Анжеліка Удалова, директор ТОВ "ЗАВОД ХАРКІВСЬКІ БУДМАТЕРІАЛИ"

Наше завдання – забезпечити сталу роботу будівельного ринку в розрізі стінових будівельних матеріалів


Олександр Капилов, Комерційний директор ТОВ Пенетрон Україна

Наразі ми працюємо із проектами комплексно, починаючи від гідроізоляції фундаментів і закінчуючи поліруванням підлог або захистом газових зон біогазових установок


Віктор Кондратюк, директор "Екотехнік Україна"

Ми активно працюємо, відбудовуємо енергосистему та намагаємось зробити підприємства України автономними та енергонезалежними


Олена Грабельнікова, CEO бізнес-премії «Вибір року»

Відбудова України потребує сильних гравців ринку, які серйозно ставляться до репутації


Олексій Дніпров, ректор КНУБА

Київський національний університет будівництва і архітектури займається відновленням кадрового потенціалу


Віталій Грусевич, Голова правління The Wall-Ukraine

The Wall оптимістично оцінює інвестиційний ринок України у 2024 році


Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності

Підвищувати енергоефективність та екологічність кожного житлового будинку, дбати про власну енергонезалежність стало життєвою необхідністю


Микола Марчук, Голова правління Держмолодьжитла

Продовжуємо працювати для забезпечення українських родин постійним житлом


Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва (УЦСБ)

У 2024 році гравці ринку сталевого будівництва очікують продовження зростання обсягу споживання металоконструкцій


Костянтин Салій, президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів

Подолання кризи робочих рук у галузі виробництва будматеріалів


Світлана Берзіна, президент ВГО "Жива планета" 

Зелена відбудова - шлях до більш ефективної економіки, інтегрування у ЄС відповідно до цілей Європейського Зеленого курсу

Сегодня
1312
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва (УЦСБ) ...
Сегодня
1730
Олексій Дніпров, ректор КНУБА розповів про те, як змінилась робота навчального закладу на третій рік...
Сегодня
1521
Костянтин Салій, президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів розповів про загострення к...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
Вчера
1615
Закон впроваджує інтегровані підходи у питаннях дозвільної діяльності та контролю промислового забру...
07 августа 2024 г.
2678
Йдеться про будівництво об'єктів, що належать до об'єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) класа...
01 января 2000 г.
17
Мікробіологічна корозія бетону як фактор деструкції біогазових комплексів...
01 января 2000 г.
17
Сучасні методи теплоізоляції трубопроводів і теплопунктів. Рекомендації спеціалістів SWEETONDALE...
Вчера
12507
15 стадіонів будуть розташовані в чотирьох містах та навколо них – Ер-Ріяді, Джидді, Аль-Хобар...
Вчера
880
RECOVERY CONSTRUCTION FORUM 3.0 пройде в рамках виставки REBUILD UKRAINE, та об'єднає представників ...
05 августа 2024 г.
1169
Виставка покликана створити ефективну платформу для демонстрації сучасних рішень та технологій ...
05 августа 2024 г.
1023
В Київському Національному університеті будівництва та архітектури відбудеться розширене засіда...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
193
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3506
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!