РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 40.993 EUR: 44.809
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 40.993
EUR 40.000 41.000 44.809
USD 40.750 41.151 40.993
EUR 44.450 45.151 44.809
Новость

Єгор Фаренюк: Підвищувати енергоефективність та екологічність кожного житлового будинку, дбати про власну енергонезалежність стало життєвою необхідністю

Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності розповів про діючі програми Фонду та особливості роботи установи в умовах війни
1534
Сегодня

Build Portal: Як за третій рік війни змінилась ситуація у Вашому сегменті ринку, і які Ваші прогнози на подальше?

Третій рік війни ознаменувався невпинним прагненням росії паралізувати Україну шляхом знищення нашої енергетичної системи. Підвищувати енергоефективність та екологічність кожного житлового будинку, дбати про власну енергонезалежність стало життєвою необхідністю. Тому діяльність Фонду енергоефективності, перш за все, була спрямована, на розвиток енергоефективності та впровадження альтернативних джерел енергії у житловому фонді.

Командою Фонду енергоефективності було багато зроблено, аби максимально адаптувати діючу Програму підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «‎Енергодім» до умов воєнного часу.

Сьогодні ми пропонуємо співвласникам багатоповерхівок рухатись до комплексної енергомодернізації будинків покроково — брати участь у Програмі «‎Енергодім» за спрощеним пакетом «А» (Суперлегкий), а потім реалізувати енергоефективні заходи за спрощеною процедурою по пакету «Б».

Прийом заявок за спрощеним пакетом «А» Фонд енергоефективності розпочав у липні 2023 року. Цей пакет включає в себе один обов'язковий захід — встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту (ІТП) та за необхідності можна впровадити інші заходи з модернізації внутрішньої системи опалення, заміну вікон, дверей тощо. Це перші важливі кроки до комплексної енергомодернізації будинку, які дозволяють суттєво зменшити  споживання енергоресурсів — до 30%.

З 29 липня 2024 року Фонд розпочав прийом заявок за спрощеною процедурою по пакету «Б» Програми «Енергодім». Тепер ОСББ, які вже реалізували обов’язкові заходи Пакету «А», можуть подавати заявки та отримувати до 70% гранту на утеплення фасаду та даху. Це дасть їм змогу отримати до 50% економії енергії після реалізації проєкту.

До нової версії пакету «Б»  входять такі заходи, як утеплення стін та утеплення дахів — обов’язкові заходи. ОСББ може вибрати один із цих заходів або реалізувати обидва. Також, за потреби у рамках цього пакету можна виконати такі заходи, як заміна віконних та балконних блоків у місцях загального користування та заміна зовнішніх дверей або облаштування тамбуру зовнішнього входу.

Важливим нововведенням є те, що ОСББ, які беруть участь у Програмі «Енергодім» за спрощеною процедурою по пакету «Б» можуть отримати часткове авансування будівельних робіт на рівні 30% від вартості проєкту — до 4,2 млн грн.

Варто додати, що за спрощеним варіантом пакету «Б» ОСББ можуть розраховувати на часткову компенсацію витрат за проєктні роботи, технічний та авторський нагляд, професійний супровід проєкту тощо.

Також, з 19 липня 2024 року було збільшено розмір гранту для ОСББ — всі ОСББ, які беруть участь у Програмі «‎Енергодім» та не завершили проєкт, отримають додаткові +20% до суми гранту на будівельні роботи.

З метою стимулювання використання альтернативних джерел енергії у багатоквартирних житлових будинках Фонд енергоефективності запустив нову Програму «ГрінДІМ». Пілотний етап цієї Програми почав діяти на початку травня поточного року. 

Учасниками Програми «ГрінДІМ» можуть стати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельні кооперативи.

За цією Програмою Фонд енергоефективності надає фінансування на часткове відшкодування вартості:

1. Обладнання та матеріалів:

  • теплові насоси — джерело теплової енергії — ґрунт, вода або повітря (для потреб опалення та гарячого водопостачання);
  • сонячні електростанції (СЕС) відповідно до технічних вимог.

2. Сертифікації енергетичної ефективності будинку.

Фінансування надається учасникам Програми у формі гранту на безоплатній та безповоротній основі. Сума гранту — 70% вартості обладнання, аудиту та сертифікації енергетичної ефективності будинку.

В частині відновлення будинків, пошкоджених внаслідок військової агресії росії, наша діяльність залишається незмінною — Фонд енергоефективності надає грантову підтримку співвласникам багатоповерхівок за Програмою «ВідновиДІМ» у розмірі 100% вартості робіт.

Щодо прогнозів на майбутнє — за нинішніх умов важко щось прогнозувати, але однозначно Фонд енергоефективності і надалі наполегливо працюватиме аби розвивати діючі Програми Фонду та створювати нові дієві інструменти для забезпечення сталого розвитку нашої країни та розбудови нової безвуглецевої економіки.

Варто зауважити, що за нинішніх умов проблемних питань, які перешкоджають цим процесам, залишається ще дуже багато. Ключові проблеми пов'язані з фінансами — брак коштів у державному бюджеті для поповнення статутного капіталу Фонду енергоефективності, відсутність пільгового кредитування ОСББ для впровадження енергоефективних заходів, суттєве подорожчання матеріалів та робіт, нестача виконавців будівельних робіт тощо.

Тож працювати є над чим, не зупиняємось, продовжуємо відновлювати пошкоджені війною будинки і впевнено тримаємо європейський курс на радикальне підвищення енергоефективності та розвиток відновлюваних джерел енергії.

 

Build Portal: Як нестача виконавців будівельних робіт впливає на роботу Вашого відомства?

Дійсно, за нинішніх умов, нестача виконавців будівельних робіт — одна з ключових проблем у процесі реалізації заходів за Програмами Фонду енергоефективності. Перш за все, це дуже гальмує реалізацію проєктів, які необхідно втілювати у життя якісно та швидко, адже багато будівельних робіт, як, наприклад, утеплення фасадів, є сезонними.

Загалом, важливо, реалізовувати енергоефективні заходи до настання холодів, адже це можливість створити комфортні умови проживання та економити на комунальних платежах взимку,  яка за прогнозами може бути надзвичайно складною. 

Build Portal: Розкажіть про ініціативи Вашого відомства, які сприяють підтримці будівельного сектору України

У цей надзвичайно складний час Фонд енергоефективності залучає іноземні інвестиції та забезпечує реалізацію програм за трьома стратегічно важливими для країни напрямками:

  • комплексна енергомодернізація багатоквартирних будинків — Програма «Енергодім»;
  • впровадження альтернативних джерел енергії у житловому фонді (сонячні електростанції та теплові насоси) — Програма «ГрінДІМ»;
  • відновлення житлових будинків, пошкоджених внаслідок війни росії проти України — Програма «ВідновиДІМ».

Реалізація цих програм — це, у тому числі, великий внесок у розвиток економіки нашої країни та підтримка будівельного сектору, адже це робочі місця, можливість працювати та розвиватися.


 
ЧИТАЙТЕ ІНШІ СТАТТІ ЦИКЛУ
«Велика перекличка до Дня будівельника»:

 

 Лев Парцхаладзе, президент КонфедераціЇ будівельників України

У період відбудови Україна зіткнеться з потребою в десятикратному збільшенні обсягів будівництва


Олександр Новицький, Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України

Наші ініціативи мають на меті мінімізацію корупційних ризиків, цифровізацію, та зручні доступні послуги для бізнесу


Анна Лаєвська, комерційна директорка «Інтергал-Буд»

За час повномасштабного вторгнення ми добудували близько 400 тис. квадратних метрів нерухомості


Олексій Кулагін, керуючий власник девелоперської компанії "Омокс"

Ми продуктивні в часи випробувань і здатності швидко адаптуватися до нових викликів і умов


Андрій Озейчук, директор Rauta

При відновленні пошкоджених будівель замість старих стін можна використовувати сендвіч-панелі або вентильовані фасади


Юрій Обух, директор «Рууккі Україна»

Інвестиції в безпеку та майбутнє України


Олег Ходаківський, генеральний директор SWEETONDALE

Команда експертів та технологів SWEETONDALE провела дослідження та удосконалила продукти та системи


Анжеліка Удалова, директор ТОВ "ЗАВОД ХАРКІВСЬКІ БУДМАТЕРІАЛИ"

Наше завдання – забезпечити сталу роботу будівельного ринку в розрізі стінових будівельних матеріалів


Олександр Капилов, Комерційний директор ТОВ Пенетрон Україна

Наразі ми працюємо із проектами комплексно, починаючи від гідроізоляції фундаментів і закінчуючи поліруванням підлог або захистом газових зон біогазових установок


Віктор Кондратюк, директор "Екотехнік Україна"

Ми активно працюємо, відбудовуємо енергосистему та намагаємось зробити підприємства України автономними та енергонезалежними


Олена Грабельнікова, CEO бізнес-премії «Вибір року»

Відбудова України потребує сильних гравців ринку, які серйозно ставляться до репутації


Олексій Дніпров, ректор КНУБА

Київський національний університет будівництва і архітектури займається відновленням кадрового потенціалу


Віталій Грусевич, Голова правління The Wall-Ukraine

The Wall оптимістично оцінює інвестиційний ринок України у 2024 році


Павло Качур, голова Асоціації виробників цементу України «Укрцемент»

На кожен долар доданої вартості, створений у цементній промисловості, генеруються 3-4 долари в загальній економіці


Микола Марчук, Голова правління Держмолодьжитла

Продовжуємо працювати для забезпечення українських родин постійним житлом


Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва (УЦСБ)

У 2024 році гравці ринку сталевого будівництва очікують продовження зростання обсягу споживання металоконструкцій


Костянтин Салій, президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів

Подолання кризи робочих рук у галузі виробництва будматеріалів


Світлана Берзіна, президент ВГО "Жива планета"

Зелена відбудова - шлях до більш ефективної економіки, інтегрування у ЄС відповідно до цілей Європейського Зеленого курсу

Сегодня
1750
Голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук розповів про роботу Фонду в умовах війни та план...
19 июня 2024 г.
3030
Основні тенденції розвитку та переваги встановлення сонячних електростанцій для власного спожив...
21 марта 2024 г.
6653
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
Вчера
1615
Закон впроваджує інтегровані підходи у питаннях дозвільної діяльності та контролю промислового забру...
07 августа 2024 г.
2678
Йдеться про будівництво об'єктів, що належать до об'єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) класа...
01 января 2000 г.
17
Мікробіологічна корозія бетону як фактор деструкції біогазових комплексів...
01 января 2000 г.
17
Сучасні методи теплоізоляції трубопроводів і теплопунктів. Рекомендації спеціалістів SWEETONDALE...
Вчера
12507
15 стадіонів будуть розташовані в чотирьох містах та навколо них – Ер-Ріяді, Джидді, Аль-Хобар...
Вчера
880
RECOVERY CONSTRUCTION FORUM 3.0 пройде в рамках виставки REBUILD UKRAINE, та об'єднає представників ...
05 августа 2024 г.
1169
Виставка покликана створити ефективну платформу для демонстрації сучасних рішень та технологій ...
05 августа 2024 г.
1023
В Київському Національному університеті будівництва та архітектури відбудеться розширене засіда...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
193
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3506
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!