РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.048 EUR: 44.406
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.048
EUR 40.000 41.000 44.406
USD 40.830 41.310 41.048
EUR 44.100 44.801 44.406
Колонка

Значна кількість мігрантів готові повертатися в Україну за наявності житла і роботи

64% опитаних українських мігрантів так і не адаптувалися до життя в країнах тимчасового перебування – вони планують повернутися в Україну, але не можуть визначитись із термінами
2505
Сегодня

Українці готові повернутись з еміграції за умови наявності житла і роботи

Повернення вимушених мігрантів з-за кордону можливе за кількох умов. Серед них в пріоритеті – вирішення житлового питання, а запуск механізмів соціальної оренди, оренди з правом викупу, лізингу та інших фінансово-кредитних механізмів зараз мають бути в фокусі державної влади.

Про це повідомила Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, посилаючись на результати дослідження міграційних настроїв українців в Україні та за кордоном, проведеного Gradus Research у липні.

Вона зазначила, що нині 64% опитаних українських мігрантів так і не адаптувалися до життя в країнах тимчасового перебування – вони планують повернутися в Україну, але не можуть визначитись із термінами.

«Тільки 6% вимушених українських мігрантів планують повернутися цьогоріч. 10% розраховують повернутися наступного року, 14% – після 2025 року, але переважна більшість наших громадян зі строками ще не визначились. Одна з причин – незрозумілі перспективи щодо працевлаштування. І це потрібно виправляти», – підкреслила Олена Шуляк.

Гарантоване стабільне працевлаштування – один з найбільш вирішальних факторів до повернення для 41% респондентів. Найбільше прагнуть повернутися ті мігранти, які працюють віддалено на українські компанії. Про це повідомили 70% опитаних. Також прагнуть повернутися ті українці, які нині тимчасово непрацевлаштовані – 68%.

Шуляк підкреслила – стабільне працевлаштування в Україні, яке стане запорукою повернення українців, можливе за умови розвитку підприємництва, що у свою чергу буде означати нові робочі місця. Для цього останнім часом пропонується багато законодавчих змін. Остання – прийняття законопроєкту №7331, який дозволяє розпочинати господарську діяльність без отримання ліцензій та дозволів до кінця воєнного стану. Цей крок спрямований на дерегуляцію бізнесу та підтримку економіки країни під час війни.

«Тепер для початку діяльності достатньо подати декларацію, яка матиме юридичну силу дозволу чи ліцензії. Це позбавляє підприємців від бюрократичних перепон та корупційних ризиків, пов’язаних з отриманням дозволів. Декларацію можна подати в будь-якому куточку України, незалежно від місця реєстрації бізнесу чи проживання підприємця. Це забезпечує гнучкість та мобільність для бізнесу», – повідомила нардепка.

Вона додала, що цей закон може стати потужним стимулом для розвитку підприємництва в Україні, сприятиме створенню нових робочих місць та пришвидшенню економічного відновлення країни після війни.

Окрім питання працевлаштування для 36% опитаних українських мігрантів важливою є наявність фінансової допомоги в Україні на час повернення, а для 33% – можливість отримання чи облаштування житла в безпечних регіонах України.

«В українців є три мрії. Перша мрія – це якнайшвидша Перемога. Друга – мати гідну роботу з гідною оплатою праці. І, звичайно, власна домівка. Вирішення житлового питання теж входить в цю мрію. Якщо всі ці речі будуть реалізовані, то людина може працювати, реалізовувати свій власний потенціал на благо своєї громади, своєї країни», – переконана Шуляк.

Вона нагадала, що зараз житлове питання частково вирішує програма компенсації за пошкоджене і знищене житло єВідновлення. Якщо людина отримає компенсацію і зможе витратити її на придбання нової домівки, їй буде де жити, відповідно – буде куди повертатися. Шуляк підкреслила, що днями Уряд додатково виділив більш ніж 7 млрд гривень на виплати компенсації єВідновлення, які останнім часом були призупинені. Втім, можливості послуги потрібно розширювати і надалі. Зокрема, Уряду слід якнайшвидше ухвалити рішення щодо розширення єВідновлення для житла, розташованого на ТОТ.

Крім цього, суттєво вплине на вирішення житлового питання українців ухвалення нового житлового законодавства, яке передбачає одразу декілька дієвих механізмів забезпечення житлом. Йдеться про запровадження соціальної оренди, доступні для громадян фінансово-кредитні механізми придбання житла тощо. Всі вони передбачені у законопроєкті «Про основні засади житлової політики», який планують зареєструвати найближчим часом.

«Наша мета – провести цей законопроєкт через перше читання у сесійній залі до кінця поточного року. Втім, не чекаючи його прийняття, ми почали готувати наступний – про фонд соціального житла, з якого житло у тимчасове користування буде надаватися в тому числі для соціальної оренди», – зазначила Шуляк.

Вона додала, що прийняття нового житлового законодавства – вимога отримання Україною 50 млрд євро від ЄС за програмою Ukraine Facility. Тобто без його ухвалення Україна не зможе отримати фінансування на потреби відновлення.

«А значить, з цим важливо не зволікати», – резюмувала очільниця Комітету.

 Цікаво про будівництво: Утеплення фасадів – сучасні варіанти теплоізоляційних матеріалів THERMOWOOL FAS та THERMOWOOL VENT від українського виробника 

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Источник:
sluga-narodu
Сегодня
1831
Це буде ключова ланка транспортного коридору між Києвом та Кишиневом...
Сегодня
1373
У 2025 році очікується відновлення показника на 1,8% р./р....
Сегодня
2527
Простір хочуть адаптувати для ветеранів. Концепція має враховувати потреби людей з інвалід...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3305
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3704
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
4030
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
Сегодня
456
Одним из материалов для отделки пола является плитка. Она универсальная, практичная, долговечная и к...
Сегодня
9430
На реалізацію проєкту Лодзь отримає 15 мільйонів злотих (3,5 мільйони євро) від ЄС....
26 июля 2024 г.
443
Нагрев воды осуществляется разными способами, но оптимальным вариантом является использование специа...
23 июля 2024 г.
1569
24 липня 2024 року Конфедерація будівельників України проведе круглий стіл на тему "Вирішення пробле...
12 июля 2024 г.
1900
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
Сегодня
2236
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
176
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3493
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!