РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.337 EUR: 44.995
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.337
EUR 40.000 41.000 44.995
USD 41.210 41.750 41.337
EUR 44.850 45.700 44.995
Освещение

Підсумки ексклюзивної панелі КБУ «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕРУХОМОСТІ: ПЕРШЕ ПІВРІЧЧЯ 2024 РОКУ»

23 липня 2024 року відбулася ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕРУХОМОСТІ: ПЕРШЕ ПІВРІЧЧЯ 2024 РОКУ»
925
Сегодня

Ексклюзивна панель КБУ

«АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕРУХОМОСТІ: ПЕРШЕ ПІВРІЧЧЯ 2024 РОКУ»

Модератором виступив Олександр Червак, виконавчий директор КБУ, який зазначив: “Ми знаємо, який великий дефіцит кадрів сьогодні спостерігається в усіх галузях. Згідно з офіційними даними, для стабільного росту ВВП вже маємо нестачу 4,8 млн працівників. І це при тому, що говоримо лише про відкритий ринок. Окрім цього, є проблема з бронюванням працівників. Також маємо проблемні фактори, які впливають на ринок. Зокрема, монетарна політика збільшення валютного курсу, підвищення тарифів на електроенергію та її відключення, дефіцит кадрів, підвищення податків та інші”.

 

Учасники обговорили загальну аналітику ринку будівництва та нерухомості, кредитування, ситуацію на ринку офісної, складської й логістичної нерухомості, індустріальні парки, ринок металів та інші питання.

 

Тетяна Ситник, Керівник відділу В2B і стратегічних досліджень компанії CBR, проінформувала про динаміку і настрої бізнесів у будівництві.

У першому кварталі 2024 року динаміка будівництва є випереджальною до економіки загалом. Так, у 2023 році приріст обсягів будівництва у порівнянні з попереднім роком становив 25%, а у першому півріччі 2024 - приріст у порівнянні з 2023 роком склав 40%. Станом на сьогодні динаміка наближається до показників 2016 року.

Проте, очікування у представників будівельного бізнесу щодо майбутнього різняться. Як зазначила пані Тетяна, дефіцит працівників є основною причиною зниження впевненості. Зі збільшенням кількості замовлень спостерігається зниження кількості спеціалістів.

Тетяна Ситник перелічила топ-5 проблем, з якими зараз стикаються будівельні компанії, — це нестача працівників, падіння попиту, брак обігових коштів, збільшення витрат на логістику матеріалів, перебої у постачанні.

Також, коло бізнесу, який планує інвестувати у будівництво, є досить обмеженим. Так, інвестиції в будівництво планують 14% від усієї репрезентативної вибірки українських бізнесів.

 

Олена Унаньян, Директорка з розвитку ЛУН, презентувала стан ринку житлової нерухомості за підсумками першого півріччя 2024 року.

Зокрема, вона навела дані щодо старту продажів нових ЖК. Так, серед лідерів, найбільша кількість спостерігається у Львові, дещо менші дані по Києву й Київській області, серед інших областей в п’ятірці лідерів: Івано-Франківська, Закарпатська та Тернопільська.

Як зазначила пані Олена, найбільший ріст цін відбувся в Івано-Франківську, Ужгороді, Львові, Рівному та Чернівцях. Якщо порівнювати кількість угод на вторинному ринку, то у 2024 році вона збільшилася у 1,7 разів у порівнянні з 2023 роком. В той же час на первинці ця кількість збільшилася вдвоє.

 

Олена Дмітрієва, Перша заступниця Голови правління Глобус Банку, проаналізувала ринок іпотечного кредитування. Так, за останній рік іпотечні портфелі банків зросли на 60% в грошовому вимірі та на 13% в кількісному.

Пані Олена прокоментувала стан кредитування при купівлі житла з використанням житлового сертифікату: “Ті, хто купують з житловими сертифікатами, вони вкладаються у вартість”. Також вона зауважила, що можливість використати житловий сертифікат як перший внесок за програмою єОселя сприятиме збільшенню кількості іпотечних кредитів, адже ставка складатиме 7%.

За словами Олени Дмітрієвої, доля первинки в нових видачах залишається низькою – 5% у 2024 році (277 кредитів), але вона поступово зростає. Також вона відзначила, що іпотечні кредити гасяться швидше від графіку - в середньому за 6 років.

Як результат зростання цін, суттєво зросла середня сума нових іпотечних кредитів: до 1,7 млн грн, а це на 95% більше, ніж було в лютому 2022 року.

 

Анастасія Качан, Старший консультант з офісної нерухомості CBRE Ukraine, представила огляд ринку офісної нерухомості Києва за перше півріччя 2024 року.

За її словами, офісний ринок Києва продовжує демонструвати ознаки стабілізації. Так, збільшився рівень валового поглинання на 15%, а нова пропозиція зросла на 89%, склавши 25 тис. кв.м.

Також, пані Анастасія відзначила, що розрив між запитуваними ставками і ефективними зменшується, а відповідно ринки орендаря та орендодавця стають більш збалансовані.

Хоча попит на офіси продовжує зростати, проте в структурі валового поглинання домінують невеликі угоди площею 200 - 500 кв.м. Окрім цього, майбутня пропозиція офісів залишається обмеженою, а темпи будівництва існуючих проєктів сповільнились.

Окремо, Анастасія Качан відзначила проблему, пов’язану з нестачею електроенергії: “Всі власники і орендодавці офісних центрів намагаються впоратися з відтоком клієнтів. Генератори не справляються, і така ситуація в кожному місті, де є споживачі. Зараз продовжують збільшувати потужності генераторів, адже постійно збільшуються потреби енергоживлення. Але ми розуміємо, що в цьому має бути також здорова межа. Ми не можемо безкінечно збільшувати кількість генераторів і палива”.

 

Дмитро Калінічев, Комерційний директор Dragon Capital Property Management, проінформував про актуальну ситуацію в Україні, а також прогнози по ринку складської і логістичної нерухомості та індустріальних парках.

Як зазначив пан Дмитро, вакантність складських приміщень лишається стабільно низькою (менше 2%). В той же час, зберігається тенденція до росту орендних ставок, наприклад, станом на початок 2024 року середня ставка дорівнювала $4,9.

Дмитро Калінічев також спрогнозував активізацію відновлення приміщень під запити клієнтів, зокрема, із залученням іноземних інвестицій. Так, під впливом попиту, вектор поточного розвитку змінився із релокації об’єктів раніше на розширення.

 

Сергій Коваленко, комерційний директор Vartis, представив стан ринку чорного металопрокату в Україні та його вплив на ринок будівництва у першому півріччі 2024 року, відзначивши значний ріст попиту на металопрокат: на 50% у 1 кварталі 2024 року порівняно з 1 кварталом 2023 року.

“В основному, всі стрибки споживання металопрокату та будівельних сумішей - це березень, квітень. Зокрема, завдяки спорудженню укриттів, укріплень та збільшенню відновлення пошкодженого житла. Можна порівняти статистику з даними попередніх спікерів: певне зростання споживання металопрокату дорівнює збільшенню купівлі квадратних метрів в нових ЖК”, - зауважив пан Сергій.

Він описав проблему, яку спричиняє нестача електроенергії - навіть якщо виробник знайде спосіб (генератор тощо) завантажити товар, то клієнт не може розвантажити, адже цей процес відбувається на будівельних майданчиках переважно завдяки електроенергії. Окрім цього, відключення призводять до простоїв, збільшення витрат на оплату послуг, а, відповідно, і на собівартість.

Також Сергій Коваленко навів низку факторів, від яких залежатиме ринок у другому півріччі 2024: активізація будівництва другої і третьої ліній оборони, можливі зміни в електроспоживанні, наявність механізму бронювання потрібної кількості працівників для забезпечення роботи підприємства та спостережувана тенденція зниження кількості відпусток.

Переглянути запис дискусійної панелі можна за посиланням

На Facebook-сторінці КБУ: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=436782469351249

На YouTube-каналі КБУ: https://www.youtube.com/watch?v=ZB7PE79x34M

 

ПЕРЕМОЖЕМО І ВСЕ ВІДБУДУЄМО!

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

СЛАВА УКРАЇНІ!  

 

Джерело і фото: КБУ

04 июля 2024 г.
3737
26 червня відбулась зустріч у форматі Business Club КБУ, яка об'єднала лідерів галузі для обгов...
17 июня 2024 г.
3183
URC2024 продовжила консолідацію сталої міжнародної підтримки для відновлення, відбудови, реформуванн...
13 июня 2024 г.
4342
11 червня в Берліні розпочалася Міжнародна конференція з відновлення України 2024 року. Однією з клю...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3294
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3693
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
4021
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
22 июля 2024 г.
4540
Чотириповерхова будівля спроєктована таким чином, щоб відобразити силу фламандського прибережного ла...
18 июля 2024 г.
1084
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE  вивів на ринок новий професійний бітумно-п...
18 июля 2024 г.
6569
Оновили ділянку довжиною 150 м. Вздовж вулиці висадили 38 дерев, кущі та багаторічні рослини. Загаль...
Вчера
1210
24 липня 2024 року Конфедерація будівельників України проведе круглий стіл на тему "Вирішення пробле...
12 июля 2024 г.
1576
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
11 июля 2024 г.
1419
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
168
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3486
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!