РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.043 EUR: 44.686
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.043
EUR 40.000 41.000 44.686
USD 40.740 41.140 41.043
EUR 44.230 44.831 44.686
Новость

Соціальна оренда: які шляхи вирішення житлової кризи розглядають у Верховній Раді

З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах
3985
10 июля 2024 г.

Соціальна оренда житла, як інструмент вирішення житлової кризи в Україні

Громади зможуть отримати до 200 млн євро для створення фонду соціального житла – Європейський інвестиційний банк за підтримки Європейської комісії нині активно вивчає таку можливість. В Україні має з’явитись соціальна оренда та оренда з правом викупу, що вкупі з іншими інструментами допоможе вирішити житлове питання українцям.

Про це повідомила голова Комітету ВР з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

За її словами, нещодавно завершилися масштабні публічні консультації щодо вдосконалення напрацювать рамкового законопроєкту – «Про основні засади житлової політики». Учасники консультацій озвучили низку важливих змін до нього, які були внесені у законопроєкт, а звіт за підсумками консультацій передали до Кабміну. Вже у поточному місяці очікується реєстрація рамкового законопроєкту.

При цьому над законопроєктом про житловий фонд соціального призначення почали працювати, не чекаючи ухвалення рамкового. Серед причин – надзвичайно велика кількість ВПО, яким потрібно десь жити, а також величезна кількість вимушених мігрантів, які перебувають за кордоном, оскільки їм немає де жити, що, в свою чергу, шкодить економіці України, і рішенню про надання Україні 50 млрд євро від ЄС за умовами Ukraine Facility.

«Наразі вже відомо, що Європейський інвестиційний банк за підтримки Європейської комісії розглядає можливість запровадження в Україні пілотного проєкту зі створення соціального житла. Партнери хочуть надати 200 млн євро для наших муніципалітетів, громад, щоб була швидша реалізація механізму соціального житла. Крім цього, оновлене житлове законодавство, що передбачає, зокрема, і запуск соціальної оренди – вимога ЄС, який надає нам 50 млрд євро за програмою Ukraine Facility. Тому проводити необхідну законодавчу роботу ми мусимо», – зауважила Олена Шуляк.

Вона пояснила: саме з житлового фонду соціального призначення, законопроєкт щодо якого почали розробляти, надаватиметься житло у так звану соціальну оренду. В основі її механізму – нижча за ринкову ставка оплати, тобто сумісна з рівнем доходів. Ціна оренди може бути прив’язана до різних показників – доходу претендента, середньої ринкової ціни за оренду, а також від характеристик житла та витратності його утримання.

За словами Шуляк, з житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах. Зокрема, планується запровадити як довгострокову оренду, так і короткострокову. Народна депутатка наголосила на важливості цього пункту, оскільки громадянам, які претендуватимуть на покращення житлових умов у такий спосіб, перевагою буде не лише доступна ціна, а й довгостроковість орендних контрактів, якщо порівнювати з приватними власниками.

Що таке соціальна оренда житла і як вона працюватиме

Згідно з попередніми напрацюваннями може бути передбачено два формати оренди, залежно від доходу орендаря. Тобто певний відсоток ринкової вартості платитиме громадянин, а іншу частину буде субсидіювати держава. Більше того, можуть запровадити навіть можливість державної компенсації за оренду житла.

«В ЄС, звідки ми і запозичили цю практику і активно її адаптовуємо під українські реалії, серед механізмів формування орендної плати соціального житла виділяють дохід орендаря і умови, які існують на ринку. Тобто орендна ставка там залежить від доходу наймача та може бути навіть нижчою, ніж витрати на його фактичне утримання. Водночас орендна ставка залежить і від ринкової ціни на таке житло та розраховується як фіксований відсоток від аналогічної вартості на ринку. Наприклад, вартість може становити лише 65% від середньої ціни оренди в приватних власників», – зазначила Олена Шуляк.

Вона додала, що в ЄС орендодавець, який надає житло в соціальну оренду, проводить щорічний моніторинг доходів наймача за попередній рік. У разі, якщо його середньомісячний сукупний дохід за попередні два роки поспіль став вищим, це є підставою для припинення договору.

Оренда з правом викупу: що це за інструмент

Крім вищеперелічених форматів, планується запровадити ще один – соціальну оренда з правом викупу (rent-to-own). На запровадженні цього інструменту наполягали міжнародні партнери, наголосила Шуляк і додала, що кошти від викупу орендарями житла, яке надавалося їм в оренду, йтиме якраз на поповнення житлового фонду, законопроєкт щодо якого наразі напрацьовують.

«Йдеться про так званий револьверний фонд. Надходження від використання житла з державного та житлового фонду територіальних громад будуть зараховуватись до спеціального фонду бюджету, видатки з якого спрямовуються виключно на формування, утримання та експлуатацію житлового фонду», – пояснила парламентарка.

Орендодавцем, за її словами, буде громада. Для формування житлового фонду потрібно буде провести інвентаризацію можливих об’єктів, придатних для цього. Крім цього, орендодавцем можуть виступати і приватні власники придатного житла, які за це отримуватимуть податкові преференції.

Тобто, по суті, платежі за оренду будуть надходити до ОМС і від орендарів, і від держави, яка за потреби субсидіюватиме надання цієї послуги. Ці кошти фонду йтимуть на утримання фонду і поповнення. Додатково фонд може поповнюватися, зокрема, за рахунок реставрації застарілого житлового фонду. Це ще одна поширена практика, яку Україна запозичила у ЄС.

Нагадаємо, у Верховній Раді вивчають можливість застосування європейського досвіду розв’язання проблеми застарілого житлового фонду, зокрема малометражних хрущовок. В Україні процеси, пов’язані з реконструкцією застарілого житла, і досі регулює закон «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду», ухвалений у 2006 році. Але він абсолютно неефективний: по-перше, через те що передбачає згоду на переселення всіх мешканців будинку, по-друге, – через брак державного фінансування.

У свою чергу, у країнах ЄС програма ліквідації будівель з незадовільними умовами проживання передбачає низку субсидій домовласнику на знесення та реконструкцію зношеного житла, а сама реконструкція здійснюється переважно без виселення чи відселення мешканців із максимально можливим дотриманням для них нормальних побутових умов.

 Цікаво про будівництво: THERMOWOOL VENT - професійна лінійка теплоізоляційних матеріалів для навісних фасадних систем 

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Источник:
sluga-narodu
11 июля 2024 г.
3081
Українська промисловість втратить останні фактори конкурентоспроможності на тлі правил необхідності ...
10 июля 2024 г.
1589
У випадку ухвалення відповідних змін Верховною Радою, буде знята головна перепона для реалізаці...
08 июля 2024 г.
3705
Серед усіх можливих інструментів вирішення житлового питання найменше довіри у українців до фінансов...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3065
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3592
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
3986
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
11 июля 2024 г.
9689
Новий простір діє одночасно як міський парк і меморіал...
11 июля 2024 г.
1101
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE вивів на ринок екструдований пінополістирол XPS ...
11 июля 2024 г.
3558
Лікарню збудовано на кошти мецената Ніколи Терещенка, там безкоштовно надавали послуги незаможн...
12 июля 2024 г.
1271
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
11 июля 2024 г.
1064
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
28 июня 2024 г.
1623
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
157
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3475
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!