РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 40.542 EUR: 43.862
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 40.542
EUR 40.000 41.000 43.862
USD 40.370 40.800 40.542
EUR 43.650 44.350 43.862
Новость

Українці активніше ремонтують пошкоджене війною житло

За останні три місяці українці почали активніше ремонтувати свої домівки, оскільки сума коштів, які вони витратили на це за цей період, збільшилась на 54%
3390
17 июня 2024 г.

Відновлення житла

Станом на середину червня на ремонти пошкодженого в результаті російської збройної агресії житла українці вже витратили більше 2 млрд гривень. Це майже третина коштів, які були погоджені їм за програмою компенсацій за пошкоджене житло єВідновлення. Загальна сума погоджених компенсацій, яку можна витратити як на ремонт житла, так і на його придбання, сягає більше 20 млрд гривень.

Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

За її словами, за останні три місяці українці почали активніше ремонтувати свої домівки, оскільки сума коштів, які вони витратили на це за цей період, збільшилась на 54%.

«Наразі ми фіксуємо, що на придбання усього необхідного для ремонту свого пошкодженого житла українці витратили більше 2 млрд гривень, а станом на 14 березня сума була 1,3 млрд. Загальна кількість транзакцій за цей період склала майже 200 тис. Як і раніше, середній чек у цій категорії становить 10 тис. гривень. Найпопулярніші категорії - товари для ремонту - лісо- і будівельні матеріали, шпалери, скло і послуги підрядників з ремонту», – зазначила Шуляк.

Вона додала, що загальна сума погоджених компенсацій за категорією виплат на ремонти пошкодженого житла нині становить 6,3 млрд гривень, тобто українці витратили майже третину коштів на це.

Загалом, зауважила парламентарка, заяви на компенсацію для ремонтів пошкодженого житла подали майже 60 тисяч українських родин, але третині заявників відмовили. Серед найрозповсюдженіших причин - заявники подають недостовірну інформацію про пошкодження свого житла і його ступінь, заява стосується місця загального користування, тобто пошкоджені, наприклад, спільний простір у багатоповерхівках, а також випадки, коли об’єкт нерухомого майна був вже відновлений коштом донорів/своїми силами та інше.

«Також є випадки подання заяви про надання компенсації особою, яка не може бути отримувачем компенсації відповідно до Закону №2923-IX, яким регулюється порядок їхніх виплат. Йдеться, зокрема, про людей, які допомагали окупантам і внаслідок російської агресії втратили житло. Вони точно не зможуть отримати від держави компенсацію. Крім цього, в майбутньому відмовлятимуть у заявах, поданих пізніше, ніж один рік з моменту закінчення воєнного стану», – зазначила Олена Шуляк.

За її словами, у категорії компенсації за знищене житло, тобто використання коштів на придбання нових домівок замість тих, що вже не підлягають ремонту, динаміка використання коштів навіть вища - з погоджених на це 12,4 млрд гривень українці витратили 5,8 млрд, тобто майже половину. Власниками нового житла у такий спосіб стали майже 3000 родин. У переважній більшості випадків, житло в обмін на житлові сертифікати єВідновлення українці купують на вторинному ринку. Як зазначає Олена Шуляк, це повʼязане з тим, що громадяни просто не готові чекати поки житло збудується - десь жити необхідно вже зараз.

Найчастіше купують житло у Київській області, де придбали нерухомість більше ніж 900 власників сертифікатів. Це майже третина з усіх угод купівлі-продажу житла за програмою єВідновлення.

Шуляк також додала, що програма компенсацій єВідновлення має розширюватись. Зокрема, право на компенсації за знищене і пошкоджене житло повинні мати і ті українці, житло яких розташоване на тимчасово окупованих територіях. По-перше, через те, що запит з боку громадян на це надзвичайно великий. По-друге, через те, що це справедливо - компенсацію мають отримувати всі ті українці, чиє житло постраждало. Після успішного завершення пілотного проєкту в м. Мелітополь вдалося з’ясувати, що технічно це можливо - завдяки інструменту дистанційного зондування Землі у комісій, які здійснюють обстеження відповідного житла, є можливість робити це дистанційно.  

«Тож наступний крок - за урядом. Після відповідної постанови ми нарешті зможемо приймати заявки і від громадян, чиє пошкоджене або знищене житло розташоване на тимчасово окупованих територіях. Нагадаю: йдеться про десятки тисяч сімей, які потребують такої нашої підтримки у вигляді компенсацій єВідновлення», – підсумувала очільниця партії «Слуга Народу».


Цікаво про будівництво:
 Лінійка матеріалів ULTRAWOOL - сучасна тепло- та звукоізоляція для котеджного будівництва від українського виробника


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник:
sluga-narodu
12 июня 2024 г.
2194
Відповідний проєкт діятиме на всій підконтрольній території України...
05 июня 2024 г.
3078
Законопроект передбачає, що власники зруйнованого майна на окупованих територіях зможуть отримати ко...
05 июня 2024 г.
2034
Кошти позики будуть спрямовані на проєкт «HOME: Компенсація за знищене житло». Його реал...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
05 июля 2024 г.
2105
Гармонізація тарифів може принести компанії додаткові 3-4 млрд грн до кінця року...
04 июля 2024 г.
4436
Під час нещодавніх публічних консультацій вдалося зібрати найбільш актуальні проблеми українського р...
03 июля 2024 г.
3566
За червень 2024 року в Україні було відкрито продажі у 84% нових ЖК. Водночас, 16% зупинили продаж....
04 июля 2024 г.
5946
Конструкцію у вигляді космічного корабля збудував з порушеннями приватний детектив....
03 июля 2024 г.
4736
В проєкті метрополітену передбачені три гілки та станції на відстані від 900 м до 2,5 км одна від од...
03 июля 2024 г.
1129
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE  вивів на ринок нпокращену лінійку матеріал...
28 июня 2024 г.
1453
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
25 июня 2024 г.
2166
Business Club КБУ об'єднує лідерів галузі для обговорення пропозицій, ініціатив, що сприятимуть майб...
29 мая 2024 г.
3082
В Києві відбудеться знакова подія - МІЖНАРОДНИЙ BIM-ФОРУМ В УКРАЇНІ "DIGITAL GOVERNANCE & E...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
145
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3467
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!