РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.721 EUR: 42.815
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.721
EUR 40.000 41.000 42.815
USD 39.450 39.990 39.721
EUR 42.450 43.090 42.815
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

У Мінвідновлення розповіли, як Геоінформаційна система сприятиме регіональному розвитку

ГІС матиме модуль оцінки регіональної політики, і ця система буде інструментом для розвитку громад та регіонів України, завдяки якому кожен зможе оцінити його прогрес
2886 31.07.2023 в 08:54



Концепція Геоінформаційної
системи регіонального розвитку


27 липня за участі представників Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України відбулася презентація цифрових інструментів для міжнародних партнерів.

Зокрема була представлена концепція Геоінформаційної системи регіонального розвитку (ГІС), яка у цифровому картографічному вигляді дозволить відображати актуальні показники регіонів і громад, такі як кількість населення, інфраструктурні об’єкти, рівень доступу до освітніх та медичних послуг тощо. Інтеграція ГІС з екосистемою DREAM також допоможе визначати пріоритетності об’єктів відновлення за методологією, що розробляється спільно зі Світовим банком. 

“Відновлення неможливо робити, не розуміючи контексту, проблем та потенціалу на рівні громад і регіонів. ГІС буде сучасним і потужним інструментом реалізації державної політики регіонального розвитку”, - зауважив Анатолій Комірний, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Фінляндія розробляє план участі у відбудові України

Наразі Міністерство відновлення впроваджує екосистему DREAM, яка буде інтегрувати в тому числі Реєстр пошкодженого і знищеного майна (РПЗМ), в якому збираються верифіковані дані щодо пошкоджень і руйнувань. DREAM дозволить українському суспільству, міжнародним партнерам та донорам бачити, як відбувається процес відбудови в Україні фактично онлайн, починаючи з фіксації збитків, розробки проєкту та залучення фінансування, до введення об’єкта в експлуатацію та звітування по ньому.

“Зараз в нас є шанс, який ми не можемо втратити. Це означає, що ми маємо зробити всі процеси прозорими, підзвітними та показати всьому світу, що ми дійсно європейська країна з європейським світоглядом, і що ми маємо бути частиною ЄС. Саме такими екосистемами як DREAM ми будемо це показувати”, - резюмував Анатолій Комірний.

Мінвідновлення, Міносвіти та проєкт DECIDE запустили спільну ініціативу з відбудови шкіл (ІНФОГРАФІКА)

“ГІС матиме модуль оцінки регіональної політики, і ця система буде інструментом для розвитку громад та регіонів України, завдяки якому кожен зможе оцінити його прогрес, - розповів Дмитро Турчак, директор департаменту стратегічного планування Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

Основою для “розумного” планування регіонального розвитку мають стати актуальні дані, в тому числі дані руйнувань та фотографічні плани місцевостей, які збираються в рамках проєкту Building Damage Assessment (BDA).

“Геоінформаційна система регіонального розвитку (ГІС) знаходиться в розробці, і ми будемо враховувати інформацію, що напрацьована нашими колегами та партнерами, оскільки ми всі працюємо заради єдиної мети, - додав Дмитро Турчак.

ГІС – це проєкт, який створюється відповідно до вимог чинного законодавства України на замовлення Міністерства відновлення. Адміністратором системи виступатиме Агентство відновлення, яка реалізовуватиме проєкти відновлення в Україні та координуватиме їх на місцях. Технічна концепція ГІС розроблена в партнерстві з Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні та Світовим банком.

На сьогодні відбувається моделювання та тестування функціональної системи, запуск якої заплановано до кінця 2023 року. Наразі на геопорталі є інформація про доступ до базових послуг, завантаженість окремих об’єктів соціально-економічної інфраструктури, дані про міграцію населення, демографічні дані в розрізі громад і регіонів тощо.

“ГІС створюються для того, щоб оцінити, як держава, партнери з розвитку та безпосередньо громади інвестують кошти на муніципальний розвиток територій. Система має моніторити, наскільки виправданими та релевантними є інвестиції. Ми прагнемо до того, щоб території були збалансовані між собою в соціально-економічному розвитку. Це система, яка допоможе зібрати як геодані, так і атрибутивні дані з відкритих джерел, систем та офіційних реєстрів, що будуть зафіксовані на мапі України”, - розповіла Христина Зелінська, координатор проєкту по розробці та впровадженню ГІС.

Спільно з партнерами переходимо до середньострокового планування відновлення до 2027 року - Кубраков

Система буде виконувати три глобальні функції: збір даних, їх обробка, систематизація та візуалізоване зображення на карті для того, щоб потенційний інвестор міг ознайомитися з усіма публічними даними в конкретному регіоні, чи громаді. Це допоможе коректно прогнозувати та планувати інвестиції, а також формувати документи щодо стратегічного розвитку для держави, областей та громад.

Держава залишає за собою право встановити стандарти та вимоги до даних, які будуть потрібні для оцінки спроможності та потреб громад, щоб можна було чітко оцінити, як інвестиції вплинули на демографічний, економічний потенціал громад, на освіту, спорт, медицину, рівень захисту довкілля тощо.

“Фактично ГІС - це оцифрована регіональна політика, інструмент, який буде корисним і для наших міжнародних партнерів, які зможуть оцінити реальний стан регіонального розвитку та приймати рішення, основані на даних”, - підкреслила Христина Зелінська.

Презентація відбулась в рамках заходу ПРООН "Планування відновлення на основі фактичних даних на місцевому, регіональному та національному рівнях в Україні".

Цікаво про будівництво: як будівельна галузь вплинула на ринок металопрокату

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal


Источник: mtu
 
 
Интересные новости:
28.07.2023
12837
На 25 липня продаж відкрили 82% новобудов із 1772 проєктів, які продавалися до початку повномасштабн...
27.07.2023
3034
Вона передбачає можливість залучення громадами Чернігівської, Полтавської та Одеської областей грант...
09.05.2024
2220
Концепції переможців втілять в проєкти майбутнього будівництва, яке проведуть спільно з місцевими жи...
08.05.2024
2094
Україна побудувала новий водогін до Кривого Рогу. Місто отримуватиме воду з Інгульця...