РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Відновлення України коштуватиме 750 млрд доларів і займе десятиліття

Коротко про головні плани уряду на відновлення та повоєнну відбудову України
20540 05.07.2022 в 09:05



План післявоєнного
відновлення України


4 липня в швейцарському Лугано стартувала конференція на тему відновлення України. На ній презентували план післявоєнного відновлення країни та програми для досягнення ключових результатів.

План розрахований на 10 років: за цей час мають реалізувати 850 проєктів загальною вартістю 750 млрд доларів. Головним джерелом фінансування називають конфісковані активи РФ.

Перша частину плану передбачає більшу кількість проєктів, які мають втілити упродовж 2023-2025 років. Решту мають реалізувати з 2026 по 2032 роки. Щорічне зростання ВВП має становити 7%.

План відновлення України складатиметься з трьох етапів – Шмигаль

Національні програми стосуються найрізноманітніших сфер життя. Залежно від поставлених завдань, на них виділятимуть від кількох сотень мільйонів до кількох мільярдів доларів. Пріоритетними напрямками є:

  • зміцнення оборони і безпеки (50 млрд дол. інвестицій);
  • відбудова чистого і захищеного середовища (20 млрд дол.);
  • інтеграція в ЄС та розширення логістики (160 млрд дол.);
  • енергетична незалежність та "зелений" курс (130 млрд дол.);
  • модернізація житла та інфраструктури (250 млрд дол.);
  • забезпечення конкурентного доступу до капіталу (75 млрд дол.) та ін.


Відбудова житла й інфраструктури

Відновлення та модернізація житла та інфраструктури регіонів передбачає сотні великих та малих проєктів. Зокрема нове житло будуватимуть із забезпеченням енергоефективності та безбар’єрності, з якісними мережами водовідведення та водопостачання.

Передбачене також зведення нових очисних споруд та систем централізованого охолодження. Встановлюватимуть і теплові насоси для забезпечення потреб в опаленні. У сільській місцевості видобуватимуть біодизель, а біомасу використовуватимуть для опалення.

В експертну групу з відновлення України увійдуть політики та економісти зі світовими іменами

Уже готові інвестиційні квартири держава викуповуватиме для наповнення фондів соціального й тимчасового житла. Наявні нежитлові приміщення переобладнуватимуть для тимчасового проживання. Пропонують також проєкт з відшкодування (компенсації) вартості оренди визначеним вразливим групам населення.

Щоб уникнути можливого дефіциту, українські виробники активно продукуватимуть вікна (5-6 млн одиниць на рік), скло (300 тис. тонн на рік), термоізоляційні матеріали (13 млн кубометрів на рік). Для формування запасів устаткування й запасних частин створюватимуть логістичні хаби, а самі будинки мають зводити з близьким до нульового рівнем енергоспоживання (NZEB).

У житлових будинках масово замінятимуть газові котли на теплові насоси й здійснюватимуть програми з термомодернізації. Запустять також пілотний проєкт будівництва житла з нульовим рівнем викидів парникових газів (ZEB).

Серед іншого, реалізують проєкт "Енерголіс", який передбачає вирощування на сільських територіях енергетичних рослин для забезпечення паливом бюджетних установ.

Платформа з відновлення України матиме кілька офісів у країнах-партнерах із центром у Києві


Проєкти в сфері енергетики

Багато важливих ініціатив планують здійснити у сфері енергетики, серйозний акцент зроблять на розвитку "зеленої" інфраструктури та забезпеченню країни власними ресурсами. Насамперед мають:

  • відбудувати пошкоджені окупантами енергетичні об’єкти, зокрема Кременецьку, Чернігівську та Охтирську ТЕЦ;
  • завершити нафтопровід Адамова Застава – Броди;
  • збільшити ядерні потужності країни (модернізація об’єктів, добудова нових блоків на Хмельницькій АЕС, спорудження заводу з виробництва ядерного палива та зберігання відходів).

Енергетичні потужності мають зростати: збудують пікові потужності на 1,5-2 ГВт і акумулятори на 0,7-1 ГВт. Розвиватимуть розумні мережі (smart grids). Українські виробники також мають налагодити продукування обладнання для вітрової енергетики – вежі, трансформатори, кабелі, батареї.

Швейцарія інвестуватиме у реалізацію кліматичних проєктів в Україні

Збудують нові гідроелектростанції потужністю 3,5 ГВт, налагодять виробництво водню та інфраструктуру для його транспортування. В українських підземних сховищах зберігатимуть запаси газу як для України, так і для постачання в ЄС. Україна матиме доступ до LNG-терміналів Польщі, Греції, Хорватії, Туреччини, Італії, Німеччини.

Наявну газотранспортну систему модернізують для скорочення викидів метану, а також налагодять розробку газу зі щільних порід до 4,2 млрд кубометрів на рік. Запасів нафти та нафтопродуктів в Україні завжди має бути на 30 і більше днів.

Окрім цього, мають намір збудувати новий нафтопереробний завод (до 10 млн тонн) та розвивати виробництво біопалива (біоетанолу, біодизелю, біометану, біомаси) із сільськогосподарської продукції, залишків та відходів.

Розробка газу з традиційних родовищ в Україні має сягати 10 млрд кубометрів на рік. В Європу продаватимуть українську енергоносії, розширять канали постачання нафтопродуктів.

Цікаво про будівництво: Теплоізоляційний матеріал для кладки: що зумовило зростання попиту на полістиролбетон в Україні

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal

Источник: industry
 
 
Интересные новости:
05.07.2022
707
Україна долучає до процесу відбудови усіх міжнародних партнерів для того, щоб показати, що кошти, ви...
05.07.2022
2523
План відновлення України складається із трьох етапів, і після перемоги у війні треба буде реалізуват...
25.04.2024
1747
Спочатку планується встановлення 55 головних лічильників з дистанційним збором даних у багатоповерхо...
24.04.2024
1873
Уточнюється, що сторони підписали меморандум про взаєморозуміння щодо довгострокової співпраці та ві...
24.04.2024
1760
Здійснено перерозподіл у 2024 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію пр...