РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Реконструкція пішохідного бульвару на Оболоні: що пропонують архітектори (ФОТО)

Це перша спроба в Києві реконструювати зелену зону, засновуючись на дослідженні актуальних потреб користувачів
5060 13.07.2021 в 23:53



Реконструкція Бродвею на Оболоні


Упродовж травня-червня 2021 року архітектори та дослідники вивчали потреби та очікування місцевих жителів від бульвару між вулицями Петра Панча та Полярна, що на Оболоні. На реконструкцію цієї зеленої зони спрямовано субвенції з держбюджету. 8 липня команда архітекторів презентувала концепцію, розроблену на основі запитів і зауважень громади.

У багатьох зонах бульвару дослідники зафіксували конфлікти різних груп – одним зручно купувати продукти в ятках, а для інших вони створюють візуальний та акустичний шум, а також загромаджують територію; комусь до вподоби лави біля будинку, тоді як інші виступають категорично проти них, побоюючись, що там збиратимуться гучні компанії ввечері. Втім, майже всі мешканці погоджуються з тим, що на бульварі потрібно поміняти пішохідне покриття і створити адекватну систему водовідведенння. 

Бульвар, якого не існувало

Бульвар між вулицями Петра Панча та Полярною ледь не половина місцевих звикла називати «Бродвей» або «Алея». Його створили близько 30 років тому в ході забудови Мінського масиву. За цей час зелену зону ніхто не оновлював. Причина банальна – бульвар не підпорядковувався жодній установі. Першим кроком проєкту була передача ділянки на баланс Київзеленбуду.

Представлено проект реконструцкії Лук’янівської площі: що пропонують змінити урбаністи (ФОТО, ВІДЕО)

Дослідники умовно поділили бульвар на такі зони – біля зупинки громадського транспорту на вулиці Полярній, вхід на Бродвей (зона торгівлі), зона коло пошти, площа перед школою, ділянка біля бювету, зона кав’ярень, дитячий майданчик, клумби (які містяни висадили і доглядають самостійно) і кінець бульвару. Після реконструкції кожна з них має трансформуватися відповідно до запитів користувачів.


Що запропонували архітектори

Зона біля зупинки громадського транспорту – це основний вхід на бульвар. У зв’язку з цим тут приберуть МАФи, встановлять антипаркувальні стовпчики, збережуть старі і висадять нові дорослі дерева, облаштують місця для сидіння. Після реконструкції ця ділянка називатиметься аван-площа для бульвару. Місця для сидіння виділять темним мощенням, а також досадять щільні кущі, щоб відгородитися від дороги. Гарне освітлення створюватиме приємну атмосферу і робитиме простір більш безпечним. По всьому бульвару висадять багаторічні рослини, які потребують значно менше догляду, ніж газони, і загалом є більш стійкими.

На ділянці для торгівлі архітектори розташували 11 скляних МАФів однакового розміру і дизайну з відкритими фасадами, які не заважатимуть проходу. Для людей, які сезонно торгують овочами та фруктами, передбачили пересувні ятки вздовж будинків. Тут на площі з’являться велопарковки.

Будет меньше пробок: в Киеве запустят интеллектуальную систему видеоанализа транспорта. На каких улицах она появится

Перед фасадом пошти мешканці скаржилися на вузький прохід. Тому елементи торгівлі звідти вирішили зовсім прибрати. Пішохідні стежки посиплять природнім покриттям з гравію, що вбирає вологу, для більшого затінку висадять ще ряд дерев і поставлять лави для відпочинку.

На території бульвару архітектори також помітили цікаві бетонні об’єкти, що відображають дух місця, яким воно було раніше. Цю айдентику вирішили підтримати і розробили аналогічні місця для сидіння та дозвілля.

У проєкті реконструкції ділянку перед школою вирішили розширити, виділивши на саму площу і транзитну зону. Їх розділятиме велика лава, що за потреби перетворюватиметься на сцену чи місце для останнього дзвоника. У лаві будуть приховані розетки для концертного обладнання, а також підсвітка. Маркером транзитного шляху стануть великі квітучі дерева, на фоні яких вийдуть гарні фотографії школярів навесні. Площу заллють рівним якісним та витривалим покриттям із бетону.

Невеликий проникний сквер перед дитсадком, щільно засаджений кущами та багаторічниками, стане зручним місцем для очікування дітей. На ділянці будуть лави та елементи для дитячих ігор. Там також хочуть посадити велику ялинку, щоб прикрашати її на новорічні свята.

У Києві з’явиться 65 нових зелених зон, під це виділять 36 гектарів переважно занедбаних земельних ділянок (СПИСОК)

Благоустрій зони бювету загалом влаштовує громаду. Хвилювання викликає лише якість води. В ході експертизи команда з’ясувала, що вода питна і лише трохи жорсткіша за воду з крана. Щоб позбутися неприємного запаху, таку воду з бювету радять відстоювати. Неподалік з’явиться ще більше зон для сидіння і лавок зі спинками. Саму конструкцію зроблять більш доступною, опустивши рівень бювету до рівня транзиту. Неподалік розташують кілька столів для шахів – подалі від житлових будинків, як і просили місцемі мешканці.

Рівень покриття по всьому бульвару піднімуть трохи вище рівня газону. Це дозволить воді стікати на газони, а деревам – отримувати більшу кількість води.

«Кавову зону» залишать в оригінальному вигляді. Додадуть трохи більше самих МАФів в одному дизайні, перед якими стоятимуть столики для спілкування з парасольками для захисту від сонця. Ця зона користується популярністю у мам з маленькими дітьми, а тому повинна бути тихою і відділеною від всіх транзитів зеленими насадженнями.

Безкоштовні скейт-парк, майданчики для футболу, воркауту, паркуру й багато іншого: на ВДНГ розпочалось будівництво урбан-парку (ФОТО)

Неподалік з’явиться бажана для більшості мешканців громадська вбиральня, а також невелика станція для сортувальна сміття з можливістю навчати цьому дітей.

Наразі проблемою дитячого майданчика є перетин ігрових зон для молодшого і старшого віку. За запитом мешканців у ході реконтрукції розділять активну зону і велику пісочницю для менших дітей із високим дерев’яним бортиком для сидіння. Також тут будуть  елементи для дітей з інвалідністю, батути, нові качелі й парковка для дитячого транспорту. Все покриття замінять на резинове і досадять дерева, щоб створити тінь.

Висаджувати квіти та зелень мешканцям запропонуваил не лише на клубмах, але й у кадках. Також на бульварі поставлять лави-перголи, що завиватимуться рослинами для вертикального озеленення. На порожній ділянці наприкінці «Бродвею» побудують памп-трек із місцем для сидіння з бетонними циліндрами.

Проєкт після внесення коректив планують реалізувати впродовж двох років.

У сквері Небесної сотні встановили лавку з мохом. Вона очищує повітря як парк з 275 дерев (ФОТО) 

Интересно о ремонтах: как правильно выбрать кухонную мойку?

Візуалізація: Інна Добровольська, Маріанна Криворучко та Анна Васильєва

Источник: hmarochos
 
 
Интересные новости:
12.07.2021
1077
Дизайн готелю Pencil Tower у Сіднеї від австралійської архітектурної фірми Durbach Block Jaggers вра...
12.07.2021
1208
В тоннеле предполагается проложить двухпутную электрифицированную железную дорогу и четырехполосную ...
26.04.2024
2411
В якій би точці України громадянин або його родина не знаходилась, за допомогою е-системи вони можут...
26.04.2024
2690
Рішення пов'язане з відновленням фінансової допомоги з боку Євросоюзу та Сполучених Штатів ...
26.04.2024
1551
Метою законопроєкту №9630 є впорядкування системи кваліфікації та створення Єдиного реєстр...