РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.043 EUR: 44.686
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.043
EUR 40.000 41.000 44.686
USD 40.740 41.140 41.043
EUR 44.230 44.831 44.686
Новость

Чому борги за газ нараховують «заднім числом» і що не так із платою за газові коефіцієнти

Чому українцям приходять «платіжку щастя» від газзбутів
19969
24 сентября 2020 г.



"Платіжки щастя" за
газові коефіцієнти


Проблема донарахування «температурних коефіцієнтів» в квитанціях протягом останніх двох років найбільше хвилює українців-споживачів природного газу (понад 40% звернень до консультаційного центру).

Кожен, хто отримав «платіжку щастя», задає запитання - чи варто платити? Адже у разі несплати будуть нараховуватися штрафні санкції, а потім газ можуть «відрізати» за борги.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), а також урядовці неодноразово запевняли, що ситуація буде врегульована, а справедливість відновлена.

Проте, на жаль, на сьогодні споживач став заручником ситуації: НКРЕКП «загрузла» в судових суперечках з облгазами. І до вирішення питання щодо визначення об’єму розподіленого та спожитого природного газу у судовому порядку його величина встановлюється відповідно до даних облгазу. 

Разом із тим, побутові споживачі самостійно постійно зверталися до суду. Три цивільні справи щодо незаконності застосування до побутових споживачів «температурних коригувань» надійшли до Верховного Суду України. Одну зі справ (позивача з Волині) Велика Палата вже прийняла до розгляду. Засідання суду відбулося 22 вересня.

Позитивне для споживача рішення у цій справі відкриє шлях до швидкого розгляду інших справ та подачі нових позовів споживачами. Також можна буде переглянути рішення в інших справах з цього питання. Тобто глобально проблема не зникне, але у «коефіцієнтній епопеї» можуть відбутися суттєві зрушення. 


Історія питання

З 2018 року обглази групи РГК почали нараховувати і через газзбути виставляти до оплати побутовим споживачам так звані «температурні коефіцієнти» (плату за приведення до стандартних умов газу).

Стандартними умовами для постачання та розподілу газу в Україні є температура повітря +20 градусів за Цельсієм та абсолютний тиск 760 мм рт.ст. При цьому фактична температура може відрізнятися від температури, передбаченої цими умовами. 

Відповідно, обсяг газу, який показує лічильник, відрізняється від обсягу газу, переданого газорозподільними мережами. У зимовий період газ стискається, а в літній період – навпаки розширюється. Тому взимку лічильники фіксують менший обсяг газу, ніж переданий мережами, а влітку – більший.

Облгази (Оператори ГРМ) групи РГК та газзбути здійснюють донарахування в рахунках, посилаючись на наказ Міненерго, яким затверджено коефіцієнти приведення. Але цей наказ не застосовується до побутових споживачів, він лише для суб’єктів господарювання.

Разом із тим, виробничо-технологічні втрати облгазів, які виникли через різницю температур у побутових споживачів, враховані в тарифі на розподіл природного газу, які населення оплачує у вартості кожного кубічного метра використаного палива. Тому донарахування додаткових обсягів до тих, які визначені за показами лічильника, призводить до подвійного стягнення плати зі споживача за такі втрати.

Завдяки масштабному суспільному протесту були організовані перевірки облгазів Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Держспоживслужбою, Антимонопольним комітетом, прокуратурою. 

За результатами перевірки накладені штрафи та навіть відкрито судове провадження. 

Проте, завдяки формальним порушенням у ході перевірок з боку НКРЕКП, облгази успішно змогли оскаржити законність постанов регулятора в судах. І, доки тривають судові перипетії, споживачі далі отримують донарахування в платіжках.


Новий виток

Створення роздрібного ринку газу оголило нову проблему: споживачам, які змінили постачальника, від попереднього постачальника-газзбуту прийшли платіжки із боргами в кілька тисяч гривень. Декому - попередження про відключення через борг.

Але люди сумлінно сплачували за спожите і перед переходом до іншого постачальника розрахувалися зі старим.

Виявляється, облгази нарахували, а газзбути виставили до оплати «коефіцієнтні» борги «заднім числом» - з 2015 року. Очевидно, що такі дії і газзбутів, і облгазів є незаконними і порушують права споживача. І не лише тому, що саме застосування «температурних коефіцієнтів» є неправомірним. А й тому, що про донарахування «заднім числом» до зміни постачальника споживачу було невідомо - ні від постачальника, ні від облгазу.

А згідно з типовим договором постачання, об’єм (обсяг) постачання та споживання природного газу споживачем за розрахунковий період визначається за даними оператора ГРМ за підсумками розрахункового періоду, що містяться в базі даних оператора газотранспортної системи та доведені споживачу оператором ГРМ відповідно до умов договору розподілу природного газу.

 

Цікаво про ремонт: «Снєжка-Україна» запустила виробництво нової ґрунтівки глибокого проникнення
Источник:
biz
24 сентября 2020 г.
8426
З 1 серпня в Україні запрацював відкритий ринок газу, який вже встиг обрости припущеннями ...
23 сентября 2020 г.
1964
Укренерго хоче підвищити тарифи на передачу електроенергії...
23 сентября 2020 г.
3106
"Нафтогаз" повысил цену на газ для поставщиков отопления и горячей воды...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3098
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3622
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
3994
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
Сегодня
4677
Новий міст спроєктований не як інфраструктурний об’єкт, а як новий громадський простір...
11 июля 2024 г.
9709
Новий простір діє одночасно як міський парк і меморіал...
11 июля 2024 г.
1124
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE вивів на ринок екструдований пінополістирол XPS ...
12 июля 2024 г.
1293
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
11 июля 2024 г.
1082
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
28 июня 2024 г.
1623
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
158
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3476
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!