РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Інвестиції в інфраструктуру, зелений тариф і проблеми з держуправлінням: що говорять про Україну в Давосі

Що говорять про Україну в Давосі
2692 23.01.2020 в 08:02



Інфраструктура може стати основною метою для інвесторів

  • Брак «функціонуючого, налагодженого державного управління» затримує видачу вже затверджених кредитів Європейського інвестиційного банку Україні на суму 4 млрд євро, — повідомив Українському дому в Давосі Жан-Крістоф Лалу, генеральний директор банку. Зазначивши, що тільки 2 млрд евро з 6 млрд доларів затверджених кредитів було виділено. Він також сказав, що Україні необхідно інвестувати в державне управління. «Людям потрібно платити достатньо, щоб вони робили кар'єру, а не йшли через кілька років».
  • Тім Еш з Лондона пише про дебати щодо зарплат державним службовцям: «Зеленський може наймати міністрів, яким виплачують гідну зарплату — як у Національному банку України, — і сформувати уряд найкращих талантів. Або міністрів — другосортних працівників, тоді Україна отримає міністерську лаву другого сорту».
  • Інфраструктура стане основною метою для інвесторів протягом п’ятирічного президентства Зеленського, прогнозували кілька спікерів з Давоса.
  • Посилаючись на оголошення концесійного тендеру для Херсонського порту, Ольга Магалецька, голова офісу Національної інвестиційної ради, сказала: «Ми говорили про концесії протягом 20 років — і нарешті це сталося». У вівторок прем'єр-міністр Гончарук офіційно оголосив, що швейцарсько-грузинський консорціум «Рісо-Херсон» виграв тендер. Магалецька сказала, що порти, регіональні аеропорти і приватні вантажні поїзди цьогоріч будуть пріоритетними галузями для іноземних інвестицій. Платні дороги потребують нового законодавства.
  • Україна більше не може дозволити собі розкіш обговорювати партнерські відносини між державним і приватним секторами, сказав Михайло Юркович, генеральний директор TIU Canada. «90% інфраструктури України вийде з ладу через 10 років», — сказав він, пославшись на нещодавнє дослідження, проведене Українським інститутом майбутнього. «Україні потрібно 80 млрд доларів, щоб зберегти країну в такому стані, у якому вона була в 2005 році».
  • Перемикання на зелені тарифи без досягнення загального консенсусу може стати перешкодою для нових іноземних інвестицій, попередив Ален Піллу, віце-президент ЄБРР з банківських питань. «На карту поставлено інвестиційний клімат України, ефект доміно може вплинути на концесійні торги і приватизацію».
  • Головний зелений інвестор в аудиторії — Джоар Вікен, генеральний директор групи NBT у Норвегії, попередив, що зміни тарифу заднім числом призведуть до того, що інвестори «втратять довіру» до України. У NBT є проект з вітроенергетики для півдня України на 1,1 млрд євро. Цієї осені компанія планує відкрити Syvash Wind Farm, проект вартістю 376 млн євро, 250 МВт ву Херсоні. Крім того, NBT збирається виділити фінансування для Zophia, вітрової електростанції за 700 млн євро у Запоріжжі, на північному березі Азовського моря.
  • За словами кількох доповідачів, сильна макроекономічна позиція України 4% інфляція і 4% прогнозоване зростання ВВП — привертають увагу іноземних інвесторів.
  • «Щотижня я отримую дзвінки від інвесторів з ЄС, США, Азії та Близького Сходу, які шукають можливості для інвестування в Україні», — сказала Олена Кошарна, генеральний директор Horizon Capital. «У найближчі 3-5 років я бачу у Horizon Capital нові угоди на суму 1 млрд доларів, які фінансуватиме Horizon разом з нашими співінвесторами і борговими партнерами». Зазначаючи, що уряд поставив мету залучити 50 млрд доларів іноземних прямих інвестицій протягом п’яти років, вона сказала: «Цієї суми буде досягнуто тільки через інфраструктуру».
  • Андрій Горохов, генеральний директор UMG Investments, сказав, що Україні потрібно працювати швидше, щоб залучити більше прямих іноземних інвестицій. Він прогнозує, що його київська група вкладе 150-200 млн доларів в українські проекти в найближчі 3-5 років.
  • Що стосується інфраструктури, Володимир Осадчук, генеральний директор COFCO Agri Resources Ukraine, заявив, що його компанія веде переговори про отримання дозволу на завантаження контейнерних поїздів у Китай пшеницею, кукурудзою та соєю. Нині поїзди повертаються до Китаю з Європи здебільшого порожніми. Китайська компанія COFCO прогнозує, що 35 контейнерних поїздів на тиждень можуть перетинати Україну, із завантаженням продовольства для Західного Китаю, регіону-імпортера. Урумчі, найбільше місто, приблизно рівновіддалене від Шанхая і Києва.
  • Німецькі Deutsche Bahn і Укрзалізниця підписали меморандум про співпрацю в Давосі. Олександр Січко, член транспортного комітету Верховної Ради, пише: «Готується великомасштабний проект співпраці між Укрзалізницею і найбільшим німецьким залізничним оператором Deutsche Bahnhellip; Йдеться про залучення німецьких експертів, досвіду, управлінських і технологічних рішень».
  • Пасажирські перевезення залізницею між ЄС і Україною зросли на 15% у порівнянні з минулим роком до 947 000 пасажирів. Приблизно половина пасажирів, 482 000 осіб, сіли на поїзд, який курсує між Києвом і польським Перемишлем.
  • У сфері інформаційних технологій уряд створює український стартап-фонд на суму 100 млн дол., заявив Олександр Борняков, заступник міністра цифрової трансформації України. Міністерство фінансів повідомляє, що ці єї суботи дев'ять фіналістів з 300 претендентів презентують свої проекти конкурсній комісії Українського стартап-фонду.
  • За словами Борнякова, у вівторок уряд оприлюднив національний проект «Дія. Цифрова освіта» з навчання цифрових навичок 6 мільйонів осіб. Ця програма переслідує і більшу мету - закрити «білі плями» в інтернеті або розширити використання інтернету на 10 мільйонів українців. Крім того, в межах збільшення кількості ІТ-фахівців у країні від 200 000 сьогодні до 500 000 у 2024 році уряд хоче підготувати людей для ключових супутніх ролей, особливо менеджерів з ІТ-маркетингу.
  • Вітаючи українців у Давосі, аналітики Credit Suisse прогнозують зростання ВВП країни на 4% і вище у цьому і наступному році.
  • «Наше головне очікування від української економіки полягає в тому, що в найближчі роки вона зросте на 4% або вище», — йдеться у звіті. У разі більщого зростання додасться вищий коефіцієнт виплат за національними зобов'язаннями на 2015 рік, пов'язаних з ВВП. Аналітики також прогнозували, що центральний банк України буде активніше діяти цьогоріч, щоб запобігти зміцненню гривні.
  • Радикальне очищення трьох великих державних банків країни за часів президенства Зеленського передбачено в стратегічному документі, розміщеному на вебсайті Національного банку України. Обсяг необслуговуваних кредитів знизиться з 53% сьогодні до 10% у 2024 році. Частка державних банків у банківських активах знизиться з 60% сьогодні до 25%. Рівень довіри населення до фінансової системи збільшиться з 10% сьогодні до 60% у 2024 році.
  • Щоб розширити банківські послуги на всі населені пункти України, Рада зареєструвала законопроект, що дозволяє Укрпошті пропонувати види фінансових послуг, які можна побачити в європейських поштових банках — відкривати поштові рахунки і виплачувати зарплату, пенсії та соціальну допомогу. «Відкриття поштових рахунків — це можливість для 37% населення, що не має доступу до банківських послуг, отримувати сучасні фінансові послуги через Укрпошту», — заявив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.
  • За даними дослідження Юрія Харазішвілі, головного наукового співробітника Інституту економіки промисловості Національної академії наук України, українська тіньова економіка становить близько доларів 83 млрд. Якщо бути точним, то ВВП України в розмірі доларів 150 млрд — це насправді доларів 233 млрд. З урахуванням цього ВВП на душу населення зростає до 5 833 доларів .


Читайте також про те, що Прем'єр назвав три стратегії для поліпшення інвестклімату України


Источник: nv
 
 
Интересные новости:
23.01.2020
1060
Для завершення робіт з добудови житлового довгобуду необхідно від 3 до 5 мільйонів доларів інвестиці...
23.01.2020
1158
За словами прем’єр-міністра Олексія Гончарука, залучити більше інвестицій в Україну допоможе с...
23.01.2020
1172
Міністерство інфраструктури України підписало Меморандум про взаєморозуміння з найбільшим залізнични...
26.04.2024
2397
В якій би точці України громадянин або його родина не знаходилась, за допомогою е-системи вони можут...
26.04.2024
2671
Рішення пов'язане з відновленням фінансової допомоги з боку Євросоюзу та Сполучених Штатів ...
26.04.2024
1536
Метою законопроєкту №9630 є впорядкування системи кваліфікації та створення Єдиного реєстр...