РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.011 EUR: 44.726
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.011
EUR 40.000 41.000 44.726
USD 40.950 41.451 41.011
EUR 44.550 45.349 44.726
Статьи

Шість міфів про пінополістирол

Чи безпечний пінополістирол, як заявляють експерти? Build Portal вирішив розібратися в міфах, фактах і чутках про популярний матеріал
2285
05 февраля 2020 г.


ПІНОПОЛИСТИРОЛ. ЧИ ВІН БЕЗПЕЧНИЙ? 

Завжди, коли мова йде про екструзійний пінополістирол, з’являються чергові чутки про його небезпеку для людини. Розповідей на цю тему так багато, особливо останнім часом, коли питання енергозбереження та енергоефективності стало вельми актуальним. Нещодавно Build Portal відвідав відкриття заводу по виробництву плит з екструдованого пінополістиролу і вирішив розібратися, що тут вигадки й невігластво, а що справді має бодай якесь підґрунтя.
 

ЗАГАЛОМ МОЖНА ВИДІЛИТИ ШІСТЬ АСПЕКТІВ ЦІЄЇ ПРОБЛЕМИ 

Міф перший. Матеріал токсичний.
Насправді за природних умов, тобто за температур від -50 до +90 за Цельсієм, пінополістирол є нейтральним та інертним, і не виділяє жодних шкідливих речовин, якщо при виробництві дотримані всі вимоги технології. Сучасний рівень комп’ютеризації унеможливлює привнесення «людського фактору» в порушення технологічного процесу. Тобто виготовлений на сертифікованому підприємстві матеріал за природних умов не може бути небезпечним для людини, що й обумовлює широке застосування похідних стиролу в побуті, на виробництві, тощо. Інша справа, коли є джерело зовнішньої високої температури: складові можуть створювати небезпечні токсичні сполуки, рівень яких, між іншим, майже такий, як при згорянні тканин або навіть деревини, але сам пінополістирол не підтримує горіння.    

Міф другий. Матеріал пожежонебезпечний. Насправді, як вже говорилося вище, він горить, але не підтримує горіння. Він відноситься до класу Г1, що об’єднує слабо горючі речовини при самостійному горінні 0 секунд. Тобто лише від зовнішнього джерела високої температури пінополістирол може горіти, але не може бути самим джерелом горіння. Тому дотримання необхідних правил пожежної безпеки гарантує уникнення небажаних ситуацій.

Міф третій. Пінополістирол має тенденцію до саморуйнування. Сьогодні виробники гарантують 50 (!) років застосування без втрати своїх фізико-технічних параметрів. Як жартують самі виробники, він може слугувати і більше, але поки це не доведено – його виробляють значно менше часу від самого винайдення. Лабораторні дослідження поки не виявили тенденцій до руйнації. «А за піввіку винайдуть, можливо, якійсь інший матеріал, що за своїми параметрами перевершуватиме пінополістирол, адже наука весь час розвивається, – каже головний інженер тернопільського заводу екструзійного пінополістиролу Костянтин Трофимчук. – А поки й цього вистачить». 

Міф четвертий. Матеріал не забезпечує необхідну гідроізоляцію. Насправді він може застосовуватися (і застосовується!) для утеплення підвалів та інших будівельних приміщень, що знаходяться нижче рівня землі, адже має майже нульову водопроникненість. Але, як застерігають фахівці, необхідно суворо дотримуватися технології укладання такого гідроізолюючого утеплення. «Найчастіше порушення технології призводить до зміщення так званої «точки роси» з поверхні вглиб самого матеріалу, що може стати фактором накопичення вологи в самій ізоляції, – підкреслив Трофимчук. – Уникнути цього можна лише ретельним виконанням вимог технології».    

Міф п’ятий. На пінополістиролі не тримається декоративне оздоблення. Виготовлення пінополістиролу з гладкою поверхнею відходить у минуле: і в Тернополі, і в Херсоні лінії налаштовані на матеріал з рифленою поверхнею, що дозволяє кріпити до неї підкладочну сітку, а потім будь-яке покриття. Це може бути плитка й таке інше. Якщо технологія укладання не порушена, декор може триматися весь термін гарантії.

Міф шостий, але, можливо, не останній. У пінополістиролі можуть селитися комахи, в тому числі небезпечні для людини. Структура не має великих порожнин і елементів, це – монолітна мало дисперсна плита. Тому при дотриманні всіх вимог щодо технології застосування там не буде навіть бактеріальних утворень: інертний газ не дасть їм там існувати. Тому побоювання щодо існування колоній комах – лише в уяві пересічних громадян.

Підсумовуючи вищесказане, можна сказати – екструзійний пінополістирол є безпечним і енергоефективним утеплюючим та звукоізолюючим матеріалом. При дотриманні технології монтажу, він буде довгі роки забезпечувати тепло та затишок в будинку.



Джерело: Головний будівельний портал України Build Portal
 


28 января 2020 г.
8722
На что стоит обратить внимание при выборе бензопилы для дачи...
28 января 2020 г.
1992
Практичні рішення для захисту бетону і цементно-піщаних поверхонь від руйнування...
24 января 2020 г.
1921
В бюджетном отеле IBIS в городе Гент установили систему VRV от DAIKIN...
24 декабря 2019 г.
2047
Как выбрать лучший и самый оптимальный вариант теплового насоса...
23 декабря 2019 г.
2025
Узнайте больше об особенностях и преимуществах относительно простых, но порой незаменимых конст...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
23 декабря 2019 г.
2972
У компаніях FOMALGAUT GROUP впроваджений 3-рівневий контроль якості продукції. При цьому компанії гр...
31 октября 2019 г.
3231
Осенью становится актуальной подготовка незавершенного строительства к зимовке, то есть консервации,...
24 октября 2019 г.
4967
Бензиновый генератор пригодится в местности, где отсутствует электроснабжение или наблюдаются частые...
Сегодня
4704
Новий міст спроєктований не як інфраструктурний об’єкт, а як новий громадський простір...
11 июля 2024 г.
9717
Новий простір діє одночасно як міський парк і меморіал...
11 июля 2024 г.
3578
Лікарню збудовано на кошти мецената Ніколи Терещенка, там безкоштовно надавали послуги незаможн...
16 января 2024 г.
1950
Інноваційна технологія безкаркасних холодильних та морозильних складів з сендвіч-панелей дозволяє на...
23 ноября 2023 г.
2496
Створити комфортний будинок, в якому споживання енергії навіть в найхолоднішу пору року буде зведено...
14 марта 2023 г.
6660
Дізнайтесь на реальному прикладі застосування технологій народного будівництва, як українці обирали ...
У специфічних сферах будівництва та виробництвы нерідко використовують такий вид металопрокату, як с...
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE вивів на ринок покращену лінійку матеріалів для навіс...
BUILD PORTAL - Агрегатор статей
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!