РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Майструємо перголу

Як правильно змайструвати перголу
2787 24.06.2019 в 09:00



Будівництво перголи

Життя нині повне змін, нових тенденцій і модних віянь. Зараз у сфері оформлення прибудинкової території активно набирає популярності така інновація, як пергола.

Пергола – це навіс для створення затінку над проходом або терасою у спекотні сонячні дні. Запозичене це слово із італійської мови, що означає «навіс» або «прибудову». На початках перголи створювали із в’юнких зелених рослин, що перепліталися між собою. Для надання форми та додаткової міцності у таких перголах застосовували дерев’яні або кам’яні підпори. З плином часу вони еволюціонували в окрему, незалежну від зелених рослин споруду та із винятково функціонального перетворилися на функціонально-інтер’єрний предмет.



Перелік матеріалів, що їх застосовують для виготовлення пергол, дуже великий. Тим паче, матеріали можна комбінувати й поєднувати, наприклад камінь із металом та склом. Якщо ж говорити про нинішню тенденцію, яка буде актуальною ще впродовж тривалого часу, то це – використання деревини. Не останню роль у формуванні такої тенденції відіграє природне походження деревини, її екологічність та неповторний зовнішній вигляд. Й, звичайно, чудові фізико-механічні характеристики матеріалу, які дають змогу швидко і просто спорудити не лише вишукану, а й міцну перголу будь-якої форми та конфігурації.

Та все ж таки у деревини є один недолік – вона чутлива до впливу атмосферних факторів і грибків. А оскільки пергола – це споруда зовнішня, то використану для її виготовлення деревину слід якісно захистити. Для цього рекомендуємо ІМПРЕГНАТ і ЗАХИСНО-ДЕКОРАТИВНИЙ ЛАКОБЕЙЦ ТМ VIDARON.

Але для початку перголу потрібно спорудити. Для цього визначаємо місце її встановлення, конфігурацію і заміряємо габарити. За цими даними проектуємо перголу та розраховуємо розміри її конструктивних елементів. У найпростішому виконання це з’єднані між собою балками чотири стовпці, на які замість традиційного даху вкладені бруски із певним кроком. Краще обрати стійку до впливу атмосферних опадів деревину, наприклад, модрину або акацію.

Коли перголу споруджено, беремося до її захисту та декорування, яке розпочинаємо із шліфування. Усі дерев’яні елементи ретельно шліфуємо уздовж волокон деревини. Зернистість шліфшкурки підбираємо залежно від ступеня нерівності поверхні деревини, а на завершальному шліфуємо зернистістю 220. Очищаємо споруду від пилюки та можливих забруднень. Якщо є жирні та засмолені місця, промиваємо їх очищеним бензином і даємо висохнути.

На першому етапі використовуємо безбарвний ЗАХИСНО-ДЕКОРАТИВНИЙ ІМПРЕГНАТ. Цей засіб глибоко проникає в деревину та захищає її від грибка, синяви і комах. Наносимо імпрегнат пензлем уздовж волокон, втираючи його у деревину. Через 24 год, коли нанесений шар засобу висохне, виконуємо міжшарове шліфування шліф шкуркою зернистістю 320.



Очищаємо поверхню від шліфувальної пилюки і переходимо до завершального етапу – декорування. Тут використовуємо ЗАХИСНО-ДЕКОРАТИВНИЙ ЛАКОБЕЙЦ TM VIDARON. Цей засіб є як безбарвним, так і 14 готових до застосування кольорів, що дає змогу не лише зберегти природну красу деревини, а й надати їй потрібного забарвлення. Лакобейц стійкий до впливу атмосферних факторів і формує на деревині міцне й еластичне покриття. Останнє дуже важливо, адже внаслідок температурних та вологісних перепадів (особливо зі зміною пір року) дерев’яні деталі змінюють свої розміри, тож якщо покриття не є еластичним, то воно дуже швидко почне тріскати.



ЗАХИСНО-ДЕКОРАТИВНИЙ ЛАКОБЕЙЦ можна наносити пензликом, валиком або методом розпилення. Головне тут – рівномірність нанесення. Щоб досягти найкращого декоративного ефекту та високого рівня захисту, на перголу слід нанести 2-3 шари лакобейцу. Наступні шари можна наносити не раніше, ніж через 12 год, коли цілком висохне попередній шар. Також перед нанесенням наступного шару необхідно обов’язково виконати міжшарове шліфування (так зване матування поверхні) та обезпилення поверхні.

Після того, як захисно-декоративне покриття повністю набуде експлуатаційних характеристик (до 7 днів), дерев’яній перголі не страшні жодні природні примхи і вона завжди буде готова огорнути вас приємною прохолодою затінку у спекотні дні.

Джерело: vidaron.com.ua
Інформацію розміщено на правах реклами

Похожие статьи:
24.06.2019
2162
Элементы крепления фасадной изоляции: для чего и как их использовать...
27.02.2024
1613
Узнайте больше о разновидностях и главных характеристиках строительного песка...
26.12.2023
2457
PENETRON представив інноваційні матеріали, що проникають глибоко в бетон, увʼязуючи елементарні...
0001