РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Ревізія міст: Одеса - оаза для забудовників. ВІДЕО

Результати туру Всеукраїнської Спілки виробників будматеріалів, підсумки візиту до Одеси
3907 22.11.2017 в 12:45


СПЕЦТЕМА. Цикл статей "Третій етап грандіозного бізнес-туру виробників будматеріалів містами України". Читати всі статті циклу.



ДИВІТЬСЯ ВІДЕО: ІВАН САЛІЙ, ДУМКА ПРО ОДЕСУ

 






ВЕЛИКИЙ ДІЛОВИЙ ТУР МІСТАМИ УКРАЇНИ

Ревізія міст щодо особливостей та перспектив будівництва





Довідка. 
Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів продовжує реалізовувати унікальний проект "Вітчизняні будівельні матеріали - шанс оновлення міст та регіонів", метою якого є презентація конкурентоспроможного, інноваційного і якісного бренду «Зроблено в Україні». Члени Спілки фахово "дегустують" українські міста: вивчають особливості будівництва, аналізують стан об'єктів соціальної, туристичної і культурно-розважальної інфраструктури. Представники місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, працівники будівельного комплексу відверто розповідають про проблеми будівельної галузі у містах та діляться унікальною інформацією щодо планів на майбутні роки. Головний будівельний портал долучився до ділового туру, щоб показати Вам, як розбудовується Україна. Цього разу це п'ятірка міст: Бердичів, Вінниця, Одеса, Чорноморськ та Ізмаїл. 


ОДЕСА




Одеса – місто, яке вражає своїми масштабами будівництва. Одеська область за обсягами будівельних робіт серед регіонів України займає третє місце.

Своє перебування в Одесі Спілка поділила на три етапи:
-мерія;
-Одеська державна академія будівництва та архітектури;
-ХІІІ Український муніципальний форум.



У мерії

Потрапити до одеської мерії – непроста задача. Тут ще недавно: будівлю штурмували активісти, незадоволені розслідуванням справи щодо пожежі у дитячому таборі "Вікторія".‎

Заступник Одеського міського голови Петро Рябоконь: «Сьогодні в Одесі будівельний бум. В першу чергу це пов'язано з будівництвом житлового комплексу, будівель цивільного призначення. Біда з Кримом прискорила будівництво готельних комплексів. Раніше у нас не було жодного серйозного європейського отельєра. У цьому році відкрився п'ятизірковий бутик-готель. Також йде розвиток різних торгових центрів – молів. Місця в самій Одесі замало, адже для них потрібна серйозна парковка, тому вони відкриваються переважно за містом».





Читайте, про що говорили спікери, під час своїх виступів - ключові моменти презентацій учасників туру >>>


Члени Спілки презентували свої будматеріали, представників міста цікавили конкретні пропозиції та цінова політика конкретних компаній. Петро Рябоконь – заслужений будівельник України, учасників туру приємно вразило, наскільки добре він орієнтується в будівельному світі.



Наостанок Петро Рябоконь розповів Build Portal про свої враження від зустрічі: «Вона цікава і актуальна на сьогодні. Одним з активних гравців на будівельному ринку виступає Одеська міська рада в особі управління капітального будівництва, дорожнього господарства, і в першу чергу ми займаємося капітальним ремонтом, реконструкцією та новим будівництвом об'єктів цивільного будівництва та соціального призначення. Одним з важливих напрямків є комплексний підхід у проведенні даних робіт. Це питання, що стосуються в першу чергу енергозбереження, доступності даних об'єктів особам з обмеженими можливостями, забезпечення більш комфортного і сучасного знаходження людей в даних будівлях. Природно, в першу чергу це залежить від застосування будівельних матеріалів. Дана зустріч показала величезний потенціал і можливості розвитку українського будівельного ринку. Ми із задоволенням купуємо продукцію українських виробників, рекомендуємо нашим підрядникам в першу чергу звертати увагу на вітчизняних виробників. Ми також розуміємо, що одне робоче місце на будівництві годує близько сімох людей, які пов'язані навколо нього, – це і металурги, і хіміки, і ось, безпосередньо, виробники будівельних матеріалів».




Найважче – сподобатись професорам

В Академії була цікава зустріч із науковим складом закладу, на якій відбулось жваве спілкування та продуктивні дискусії. Мета учасників туру проста – показати одеським професорам якісні будматеріали, які мають свої переваги перед іноземними.



Проректор академії Олег Попов відзначив, що такі заходи в академії проходять регулярно, але не в такому масштабі: «Не можу згадати, щоб за останній час до нас приїжджала така велика кількість виробників, тим паче українських, разом».


В інтерв’ю Build Portal Олег Попов розповів, що в академії студенти дуже часто проходять практику на українських заводах з виробництва будівельних матеріалів, на реальних будівельних об'єктах.



Попов зізнався «Ми дійсно багато не знаємо про наших виробників будматеріалів. В конспекті лекцій будь-якого викладача посилання на іноземні виробництва, бо про наших ми не знаємо чи наші не хочуть з якихось причин співпрацювати».



Е
нергоефективність як головний виклик для України

Члени Спілки взяли участь у ХІІІ Українському муніципальному форумі. Головною темою третього дня було питання енергоефективності як головного виклику для України: проблеми реформування ЖКГ, співпраця ОСББ з органами місцевого самоврядування, енергоефективність у житловому секторі, участь управителів будинків у реалізації програм енергозбереження.




Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук у інтерв’ю Build Portal розповів про те, що децентралізація – головна реформа, яку впровадив уряд і яка ефективно працює. «Сьогодні курс уряду направлений на розвиток енергетичної ефективності та енергетичної незалежності, уряд розробив всі необхідні нормативно-правові акти, які стосуються і енергоефективності, і відновлювальних джерел енергії. Ці проекти впроваджуються на місцях. І впроваджуються саме муніципалітетами. Утеплення індивідуального та багатоповерхового житла йде з однієї сторони через програму «теплих» кредитів, на яку уряд дає відшкодування. З іншого боку,  у нас сьогодні вже 144 муніципальні програми, відповідно до яких йде додаткове співфінансування, для того щоб людям при утепленні нести менше фінансове навантаження: щоб вони платили не 70%, а щоб муніципалітети також покривали 30-40% , а сім’я  платила десь 20 %.




Те саме стосується бюджетної сфери. В країні потрібно утеплити 80 000 бюджетних установ на приблизну суму 8 млрд. євро. Де ці кошти є сьогодні? В рамках ефективної децентралізації кошти залишаються на місцях. Ми маємо синергію у співпраці уряду, бізнесу та органів місцевого самоврядування, які підтримують в тому, що потрібно дійсно утеплювати школи, дитячі садочки тощо. Муніципалітети охоче запускають енергосервісні компанії на об’єкти, які знаходяться в них на балансі.

Третій напрямок – відновлювальні джерела енергії. У нас до 2020 року в загальному балансі споживання їх має бути 11 %. Щоб знайти ці кошти, а це 12 млрд. євро, потрібні інвестиції як з бізнесу, так і з муніципалітетів. На встановлення заводу, який би виробляв тепло та електрику із сміття, потрібно  інвестувати суму приблизно від 40 млн. дол. Це немаленькі кошти і тут потрібні механізми державно-приватного партнерства, муніципально-приватного партнерства», - сказав він.




Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан  розповів Build Portal, що створення ОТГ не тільки стимулює будівництво, а й підвищує темпи з розширення мережі дитячих садочків, шкіл, освітніх та медичних закладів: «До листопада буде створено більше 600 територіальних громад. Бюджети цих громад збільшуються в 2-5 разів. Зростають їх видатки розвитку. У порівнянні з 2014 роком, до того часу як стартувала реформа, в декілька разів збільшилась кількість новозбудованих об’єктів бюджетної сфери. Окремі громади 25 років не могли будувати дитячі садочки. Зараз же ті громади, які сформовані навіть навколо сільських центрів, можуть собі це дозволити: будувати або перепрофілювати. Раніше це було доступно великим містам, а зараз громада, яка створюється, стає на рівні міста обласного значення з бюджетних надходжень. Єдине питання про кадри, які б вміли освоювати ці кошти та формувати відповідну бюджетну інфраструктуру.




Олександр Слобожан наостанок нагадав, що 2018 рік стане завершальним роком для добровільного об’єднання: «Після цього будуть внесені зміни до відповідного законодавства. Ті, хто об’єднався першим, фактично отримав всі цукерки. Тих, хто буде в 2018 році затягувати цей процес, з 2019 року об’єднають так, як це бачить держава. На державному рівні прийнята відповідна методика формування цих спроможних громад. Мінрегіон вже розіслав відповідні прогнозовані центри, тому цим громадам, які ще це встигли це зробити, я б радив активніше об’єднатись саме добровільно».


Віце-президент Громадської організації «Всеукраїнська рада голів ОСББ» Роман Бондарук в інтерв’ю Build Portal розповів, що їх організація працювала над тим, щоб органи місцевого самоврядування чи державні органи влади ніяк не впливали на процес вибору постачальника чи будівельних виробів, чи самих постачальників послуг: «Сьогодні це прерогатива саме власників чи співвласників ОСББ. У своєму виборі вони орієнтуються на ціну та якість. Це питання на сьогодні вирішено нормально. Представники ОСББ вирішують на загальних зборах, які будівельні матеріали вони братимуть. Це не тільки завдання ОСББ, це завдання і держави, – підтримати українського виробника будівельних матеріалів. Це стимулюватиме як появу робочих місць, так і зростання місцевих бюджетів. Це стимулюватиме економіку всієї держави.




Спілка успішно провела виставку, на якій українські виробники розповіли учасникам форуму про переваги вітчизняного продукту, продемонстрували зразки будівельних матеріалів та обмінялись контактами для продовження ділових переговорів.



 

Заступник директора АМУ, колишній голова Запорізької обласної державної адміністрації, десятирічний очільник  Бердянська Валерій Баранов розповів Build Portal, що раніше проведення форумів супроводжувалось великими виставками, де були широко представлені товари виробників українських будівельних матеріалів: «Це була гарна практика, до якої потрібно повертатись: це корисні знайомства та обмін досвідом.




Ми щороку їздимо до Канади, щоб подивитись, як вони працюють.  При Федерації канадських муніципалітетів є своє підприємство, яке займається тим, що продає містам різні будівельні матеріали. І це підприємство співпрацює саме з вітчизняними виробниками, які надають будматеріали по мінімальній ціні, а асоціація ще й заробляє на цьому гроші. В Канаді на таких щорічних зібраннях, як у нас, розглядають пункт «розподіл прибутків між містами». Тобто, вони отримують дохід від цього підприємства.

Ми могли би домовитися з членами Спілки та продавати їхні вироби по адекватній ціні нашим містам. Тільки уявіть об’єми по всій країні!».
 



Міський голова міста Городня Чернігівської області Андрій Богдан поділився з Build Portal своїми враженнями від виставки та розповів про проблеми будівництва у маленьких населених пунктах: «Мене приємно вразило, що виробниками будівельних матеріалів стали наші підприємства. Мене переповнює гордість за мою країну. Бо коли заходиш до великого будівельного супермаркету і бачиш продукцію, яка вироблена не у нас, стає не по собі. Задумуєшся над тим, навіщо ввозити? Невже нам не потрібні робочі місця? Невже нам не потрібні українські матеріали? Невже нікому робити вітчизняні будматеріали і немає з чого їх робити? Тому дуже приємно, що в Україні є така Спілка. Ми побачили матеріали, які повністю заміщують імпортний. У нас величезний ринок споживання цих товарів, бо процес утеплення будинків тільки починається».




Андрій Богдан також розповів про проблеми будівництва у маленьких населених пунктах: «У Городні 12 тисяч населення. Масового будівництва немає. Це проблема не лише наша, це проблема урбанізації. Не завжди виходить створювати відповідні умови та робочі місця, щоб люди могли залишатися. Ми збудували п’ятиповерховий будинок, однак він не розкуплений. У нас багато занедбаних багатоповерхових будинків, яким треба робити санацію. Тут можемо співпрацювати з Спілкою. Також готові надати будь-які умови, щоб в місті створювались виробництва». 


Дивіться захопливу онлайн-трансляцію туру. Легко про важливе >>>





Джерело: Головний будівельний портал України Build Portal
Текст підготувала: Наталія Антонюк 
Фото та відео: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal

 

 

 
 
Интересные новости:
14.11.2017
4239
Результати туру Всеукраїнської Спілки виробників будматеріалів, підсумки візиту до Вінниці...
07.11.2017
3424
У осінньому діловому турі містами України виробникам будматеріалів вдалось показати переваги вітчизн...
07.11.2017
4098
27 октября в Киеве состоялась Церемония награждения Национальной Премии в области недвижимости CP AW...
13.03.2024
1283
На засіданні Комітету Будівельної палати України з питань міжнародного співробітництва та виставково...
13.03.2024
3829
07 березня КБУ провела зустріч з представниками фінського бізнесу для обговорення співпраці фінських...
11.03.2024
4314
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з круглого столу "Фінсько-українська ініціатива по відновл...